Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Λεφτά σε κρυπτονομίσματα και PayPal ζητούν οι επίορκοι υπάλληλοι – Τι έδειξαν εσωτερικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

«Τα μισά σε φακελάκι και τα υπόλοιπα σε Revolut ή PayPal και κρυπτονομίσματα» ζητούν πλέον από τα θύματά τους οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, για να μην πέσουν στη «δαγκάνα» των τραπεζικών ελέγχων ή διασταυρώσεων «πόθεν έσχες». Όπως όλα δείχνουν, θεωρούν ή «ποντάρουν» ότι τα εγχειρίδια διασταυρώσεων από τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και ελέγχων δεν έχουν εξελιχθεί και επικαιροποιηθεί πλήρως, ώστε να συλλαμβάνουν το «ηλεκτρονικό» βρώμικο χρήμα.

Από το 2023 έχει ξεκινήσει η διαδικασία «ψηφιακής αναβάθμισης» των οδηγιών ελέγχου με τις οποίες κινούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Σε κρίσιμες υπηρεσίες και υπουργεία, οι οδηγίες αυτές είχαν γραφτεί πριν 3 ή 5 ή και 10 χρόνια και περιλάμβαναν οδηγίες για ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, κινητή και ακίνητη περιουσία των ελεγχομένων. Για φέτος αναμένεται αναθεώρηση/επικαιροποίηση των οδηγιών και στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να καλύπτουν και άλλα πεδία που διέφευγαν από τον έλεγχο.

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνον εφοριακούς (όπως στην περίπτωση της Χαλκίδας) ή υπαλλήλους «κομβικών» υπουργείων, αλλά και εργαζομένους σε πάσης φύσεως υπηρεσίες σε ΟΤΑ και Περιφέρειες κ.λπ. (όπως 6 υπαλλήλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) που ελέγχονται για οικονομικά ανταλλάγματα και άλλα παραπτώματα.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Οι λιγότερο «υποψιασμένοι» πάντως, πιάνονται πιο εύκολα στη «φάκα» των ελέγχων. Από το 2017 που ξεκίνησε να λειτουργεί Εσωτερικός Έλεγχος στη νεοσύστατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε 716 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης έχουν εντοπιστεί 40 εφοριακοί, τελωνειακοί ή άλλοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ (ήτοι ο ένας στους 18 που ελέγχθηκαν) για τους οποίους οι έλεγχοι έδειξαν πως δεν δικαιολογείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

By