Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. Χούτερ: Λάθος μήνυμα ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Μετά τις αποφάσεις του 2012 δεν είναι βέβαιο ότι απαιτείται μια περαιτέρω ελάφρυνση»

ellada

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlanfunk, ο οικονομολόγος Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, δήλωσε πως δεν θεωρεί απαραίτητο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεδομένης, όπως πιστεύει, της οικονομικής κατάστασης, που αρχίζει να σταθεροποιείται.

Τόνισε πως θα πρέπει να είναι σαφές στον ΣΥΡΙΖΑ πως, σε περίπτωση που υπάρξει χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Ευρωζώνη «θα μπορούσε να αντιδράσει ευέλικτα» και σε περίπτωση που η χώρα πραγματικά θα ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα έπρεπε «να πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα γι’ αυτό».

Γιατί όμως θεωρεί ο ίδιος λάθος ένα ενδεχόμενο κούρεμα, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο Μαρσέλ Φράτσερ του DIW, χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη δραστικής απομείωσης του χρέους;

«Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους ενός κουρέματος γιατί μετά τις αποφάσεις του 2012 – που περιλαμβάνουν το κούρεμα μέσω του οποίου ιδιώτες πιστωτές παραιτήθηκαν από 107 δισ. ευρώ, την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων στα 30 χρόνια, τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση της αποπληρωμής των τόκων – δεν είναι βέβαιο ότι απαιτείται μια περαιτέρω ελάφρυνση. Οι πληρωμές των τόκων από την Ελλάδα, σε σχέση με το ΑΕΠ, βρίσκονται περίπου στο 4%. Μακροπρόθεσμα δεν είναι πολλά. Είναι κάτι που μια ελληνική οικονομία, η οποία σταθεροποιείται, μπορεί να επιτύχει μέσα από τη φορολογία», υποστήριξε.

Ο Μίχαελ Χούτερ θεωρεί πως οι όροι είναι πολύ ευνοϊκοί για την ελληνική οικονομία. Στην ερώτηση που του τέθηκε ότι τελευταία δίνεται η εντύπωση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί όλο και πιο πειστικό το επιχείρημα ότι χωρίς ένα νέο κούρεμα η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, ο Γερμανός οικονομολόγος απαντά πως είναι λάθος να γίνεται μια τέτοια συζήτηση τώρα.

«Οι εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου θα φέρουν πιθανότατα ριζικές αλλαγές. Δεν είναι πολύ έξυπνο να δώσει κανείς τώρα απαντήσεις. Πάνω από όλα θα πρέπει να επιτύχει συνολικά η πολιτική διαχείρισης της κρίσης και αυτό το «συνολικά» σημαίνει πως πρέπει να πει κανείς και στις άλλες χώρες της Ευρώπης που κατέβαλαν προσπάθειες, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία αλλά και Κύπρο, ότι ήταν σωστό».

Περί επανορθώσεων

Τέλος, στον κ. Χούτερ ετέθη και το θέμα του αναγκαστικού δανείου που έδωσε η Αθήνα στο Βερολίνο το 1942, και εάν θεωρεί εύλογο το αίτημα των επανορθώσεων.

«Όχι, γιατί η Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κατά κύριο λόγο η Γερμανία, συνέβαλαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη σταθερότητα της Ελλάδας. Στο πρώτο πακέτο για την Ελλάδα, η Γερμανία συμμετείχε με δικά της μέσα και στο δεύτερο πακέτο με μέσα του ευρωπαϊκού ταμείου. Υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη και δεν είναι δίκαιο να θέτει κανείς νέες απαιτήσεις με ιστορικά αμφίβολα κατασκευάσματα», υποστήριξε ο κ. Χούτερ.

Πηγή: Deutsche Welle

By