Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Μακρόν-Σολτς σήμερα την ευρωπαϊκή αντιαεροπορική άμυνα – Θα συζητήσουν και την πρόταση Μητσοτάκη

Για την προώθηση της θωράκισης της ευρωπαϊκής αεράμυνας θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη συνάντηση που θά εχουν σήμερα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Boomberg, οι ηγέτες Γαλλίας-Γερμανίας θα εξετάσουν και την ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, με κοινή τους επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας.

Στην επιστολή τους, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.

Όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg για την πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ, οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Τι προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Όπως μετέδωσε χθες, το Blooomberg, ανάμεσα στις επιλογές που προτείνουν Μακρόν και Σολτς είναι η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI).

Η τελευταία επιλογή ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες.

Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

By