Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Mediterra: Το success story της χιώτικης μαστίχας

H Mediterra – η εισηγμένη στην ΕΝ.Α του Χρηματιστηρίου Αθηνών όπου συνυπάρχουν τα συμφέροντα των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου με ηχηρά εφοπλιστικά ονόματα – θα επιτύχει ιστορικό ρεκόρ σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών της.

mastiha

Ο τελευταίος σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας σχεδόν 10 χρόνια πίσω. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική κερδοφορία πετυχαίνοντας EBITDA που αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσό των 600 χιλ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της σταθεράς εξελικτικής πορείας της είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις της. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της εταιρείας αναμένεται για ολόκληρο το 2014 να φτάσουν στο επίπεδο του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ δηλαδή ένα άλμα 50% σε σχέση με το 2013 και με απολύτως ρεαλιστικό στόχο το 2015 να υπερβούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ (+70%). Ήδη, από το 2014 άνοιξαν σημαντικές νέες αγορές, όπως η Κίνα και η Αγγλία, πέραν των χωρών που μέχρι σήμερα η εταιρεία διαθέτει παρουσία (ΗΑΕ, Σ. Αραβία, ΗΠΑ, Τουρκία, Γαλλία κα).

Στο εσωτερικό της χώρας, τα καταστήματα της εταιρείας – τα mastiha shop– συνεχίζουν να παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ πολύ σημαντικές προοπτικές προσδίδουν η ανάληψη της διανομής της τσίχλας ΕΛΜΑ, η ενίσχυση της παρουσίας του Λικέρ Enosis, η κάψουλα καθώς και το ιδιαιτέρως πρωτοποριακό concept «Παντοπωλείο», που λειτουργεί μέχρι σήμερα στο Ελ. Βενιζέλος και αναμένεται να αναπτυχθεί ως ξεχωριστό καινοτόμο concept στα πλαίσια της εν γένει εταιρικής ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό η Mediterra – Mediterra Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Συνεταιριστική Εταιρεία, ο πλήρης της τίτλος- , ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002, στα πλαίσια του σχεδίου αναδιοργάνωσης της “Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), με κύριο σκοπό την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων mastihashop.

Η επιθυμία και στόχος, της ΕΜΧ που ήταν και εξακολουθεί να είναι και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας , αποτελεί η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση της μαστίχας, των διαφορετικών της χρήσεων και ιδιοτήτων μέσα από προϊόντα μαστίχας που παράγονται στη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μediterra πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών της είναι ότι αποτελεί ένα καλό και επιτυχημένο παράδειγμα συνύπαρξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα με ηχηρά ονόματα του εφοπλισμού όπως ο Ομιλος Τσάκου αλλά και ο Θεόδωρος Βενιάμης αλλά και η έγνοια της εταιρείας για την τοπική παραγωγή αλλά και την ανταπόδωση στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα, η ΕΜΧ κατέχει το 51,4 % των μετοχών, το Zaiteck Fund A.K.E.Σ. ( της οικογένειας του Attica Ventures) το 28,41 %, η Platona Enterprises Company Limited ( συμφέροντα Ομίλου Τσάκου) το 5,61 %, η εισηγμένη στο ΧΑ Κορρές ΑΕ Φυσικά Προϊόντα το 5,13 % και πολλοί άλλοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές με ποσοστά κάτω του 5 % όπως εταιρείες συμφερόντων των κ. Βενιάμη και Σαρόγλου, αμοιβαία της Attica Bank κ.α.

ΠΗΓΗ: newmoney

By