Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μήπως και τα light προϊόντα παχαίνουν;

Είναι σωστό να «μεταφράζουμε» την ένδειξη light στη συσκευασία ως «υγιεινή»;

«Θα πάρω κάτι light». Αυτή η φράση ακούγεται όλο και περισσότερο στα χείλη των καταναλωτών στα σούπερ-μάρκετ, στα εστιατόρια, στα μπαρ το βράδυ. Αναψυκτικά, παγωτά, αλλαντικά, μαγιονέζα, μαργαρίνη, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπίρες, πλέον σχεδόν όλες οι ετικέτες προϊόντων παράγονται σε μια πιο light μορφή με λιγότερες θερμίδες, προωθώντας τη φιλοσοφία «πλούσια γεύση, χαμηλά λιπαρά».

Ο κόσμος των «light» προϊόντων κατακλύζει την αγορά κερδίζοντας όλο και περισσότερους οπαδούς, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Έλληνες προτιμά γιαούρτι light αντί για ένα κανονικό και σχεδόν δύο στους δέκα πίνουν ελαφρύ γάλα αντί για το πλήρες. Είναι γεγονός ότι η… επέλαση των «ελαφριών» τροφίμων και αναψυκτικών στηρίζεται στην προσπάθεια των καταναλωτών για μια πιο υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους, ωστόσο πόσο μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια;

Τα light προϊόντα ανήκουν βασικά σε δύο κατηγορίες: Εκείνα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα ποσοστό ή και ολόκληρο το λίπος τους, π.χ. το άπαχο γάλα και γιαούρτι. Και εκείνα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα ποσοστό ή το σύνολο των σακχάρων τους και έχει αντικατασταθεί από άλλες ουσίες με ισχυρότατη γλυκαντική δράση και ελάχιστες θερμίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά light, που αντί για ζάχαρη έχουν ασπαρτάμη. Εκτός της ασπαρτάμης, η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί και από άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σουκραζόλη.

Οι περισσότερες ετικέτες προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όμως νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά και όχι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία τα επιλέξαμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του University of Georgia. «Ενδέχεται να οδηγήσουν και στην παχυσαρκία, καθώς περιέχουν ζάχαρη που δεν αναγράφεται πουθενά στην ετικέτα του προϊόντος» δηλώνει η Dr Krzysztof Czaja στη Daily Mail.

Όσοι πιστεύουν ότι τα light προϊόντα κάνουν θαύματα από μόνα τους, σφάλουν. Πολλά από αυτά δεν είναι μειωμένα σε θερμίδες, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα να οδηγεί σε στασιμότητα βάρους ή και στην αύξησή του. Οι ειδικοί συστήνουν, πάντως, μέτρο στην κατανάλωσή τους και ποιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρηθεί ένας ανθρώπινος οργανισμός σε καλή κατάσταση, αναγάγοντας τον κανόνα αδυνατίσματος «σωστή διατροφή και γυμναστική» σε… χρυσό.

Η πρόσληψη ποιοτικών τροφών μαζί με την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά μας παραμένει ο καλύτερος και ασφαλέστερος συνδυασμός για όσους θέλουν να αδυνατίσουν, ενόψει και του καλοκαιριού. Για όσους μάλιστα στοχεύουν στη γρήγορη καύση λίπους, η προσθήκη της πολυβιταμίνης Kcaligram Day&Νight στην καθημερινή διατροφή, δρα καταλυτικά στη διατήρηση της καλής υγείας και της καλλίγραμμης σιλουέτας. Βοηθά τόσο στον έλεγχο του βάρους όσο και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, μειώνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση της πείνας.

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής που λαμβάνεται πρωί και βράδυ πριν το φαγητό και συνδυάζει φυτικά εκχυλίσματα πράσινου καφέ (green coffee) και μούρων acai berry καθώς και L-καρνιτίνη. Το εκχύλισμα πράσινου καφέ χάρη στο κύριο ενεργό συστατικό χλωρογενικό οξύ μπορεί να έχει ευεργετική δράση στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού επιβραδύνοντας την αφομοίωση των σακχάρων και εμποδίζοντας την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Το εκχύλισμα acai berry είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ενώ η καρνιτίνη προάγει τον μεταβολισμό καθώς έχει τη ιδιότητα να βοηθά στη διαδικασία διάσπασης λίπους στα μιτοχόνδρια των κυττάρων για παραγωγή ενέργειας.

Το δισκίο που λαμβάνεται πριν το βραδινό γεύμα συνδυάζει το επιλεγμένο φυτικό συστατικό Garcinia cambogia με τα ιχνοστοιχεία χρώμιο και ψευδάργυρο. To εξωτικό φρούτο Garcinia cambogia που μοιάζει με μικρή κολοκύθα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως διατροφικό συστατικό στη νοτιοανατολική Ασία, όπου ευδοκιμεί. Το εκχύλισμα του φλοιού του καρπού του είναι υψηλής περιεκτικότητας σε HCA (60% υδροξυκιτρικό οξύ), που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους και συγχρόνως να δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό. Το χρώμιο και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Το χρώμιο συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, περιορίζοντας τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Ο ψευδάργυρος συντελεί στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, στη σύνθεση πρωτεϊνών, στην προστασία από το αντιοξειδωτικό στρες και στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

Ακόμα ψάχνεις για 0% και 2%;

By