Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Νίκος Δένδιας: Έφτασε στην Οδησσό ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής

Το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην ομογένεια, και ειδικά στη Μαριούπολη, όπου υπάρχει ζήτημα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου στο οποίο αναμιγνύονται επίσης Παρίσι και Άγκυρα

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε σήμερα στην εμπόλεμη Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε προσγειωθεί νωρίτερα στο Κισινάου της Μολδαβίας και από εκεί πήγε οδικώς στην Οδησσό , επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλης της Ουκρανίας. Μαζί του βρίσκεται ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, διευθυντής Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας στο ΥΠΕΞ και ο Έλληνας πρόξενος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης.

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη αρχικά στο ελληνικό Γενικό Προξενείο το οποίο επαναλειτουργεί και στη συνέχεια στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι στο Κισινάου τον υποδέχθηκε η πρέσβης στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Δένδιας είχε την Παρασεκυή επαφές τόσο με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμιτρό Κουλέμπα, όσο και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην ομογένεια, και ειδικά στη Μαριούπολη, όπου υπάρχει ζήτημα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου στο οποίο αναμιγνύονται επίσης Παρίσι και Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αφιχθεί εντός ολίγου στην Οδησσό.

Θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί στις Δημοτικές Αρχές της πόλης.

Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

By