Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Το χρέος θα μας απασχολήσει σε 15 χρόνια

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε στο «πάγο» σιην επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Γερούν-Ντάισελμπλουμ

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί με την θέσπιση πλαφόν στην εξυπηρέτηση του κόστους, στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Dijsselbloem δήλωσε πως οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έλθει εκ των προτέρων, με την πάροδο του χρόνου καθώς πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ή ως μια μίξη και των δύο, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση των πιστωτών για τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, και αυτή είναι να κοιτάξουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», δήλωσε ο ίδιος. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να έχουμε ένα μέγιστο πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.
Και τρίτον, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κλπ;».

Η Αθήνα, και αρχικά και το ΔΝΤ, έχουν πιέσει για κούρεμα στο ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 180% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποστηρίζουν πως αυτό που έχει σημασία περισσότερο από την ονομαστική αξία του χρέους, είναι πόσο πολύ επιβαρύνει την οικονομία μέσω του ετήσιου κόστους διαγραφής του χρέους.

Ο Dijsselbloem άφησε να εννοηθεί ότι μια πλήρης εκ των προτέρων συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα δούμε αν υπάρξουν χρηματοδοτικά εμπόδια στα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε.
«Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες πιθανώς θα έλθουν σε 15 χρόνια. Επομένως, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να αρχίσουμε να τις περιορίζουμε από τώρα, είναι πολύ μακριά», δήλωσε.

«Αλλά θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», πρόσθεσε.