Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νταβούτογλου: «Δεν δεχόμαστε τα 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, θέλουμε περισσότερα»

Η Τουρκία θέλει ένα σεβαστό ποσό από την ΕΕ για να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση

davoutogl

Η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά την πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων που προορίζονται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του «IPA» (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλαδή χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα. «Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε», είπε ο Νταβούτογλου.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσφερε την Κυριακή στην Τουρκία την προοπτική να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και έναν πιο γρήγορο δρόμο για ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα αναμένει ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει πιο γρήγορα να δεχθεί τους μετανάστες που στέλνει πίσω η ΕΕ, τις αποκαλούμενες «συμφωνίες επανεισδοχής» που ο Νταβούτογλου είπε ότι θα υπογράψει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο Νταβούτογλου είπε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι «θετική» αλλά μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός της χώρας πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν «αμέσως» έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ που αφορούν στην εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων – από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική, μέχρι και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

By