Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ντράγκι: Δεν θα δώσουμε χρήματα στις ελληνικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν κυβέρνηση

«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες»

Press conference of the European Central Bank

Η ΕΚΤ, εκ του καταστατικού της, δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, τονίζοντας:

«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, η τράπεζα προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς:

  •  Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας η οποία είναι σε πρόγραμμα και δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος, κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου,
  •  Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την απαιτούμενη – εκ των κανόνων της ΕΚΤ – πιστοληπτική αξιολόγηση και
  •  Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη – το όριο αυτό φθάνει στο 33% – το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Προσέθεσε, πάντως, ότι όταν η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της (Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί.

Χαρακτήρισε ως αξιόπιστες (και σε πιστωτικό επίπεδο) τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό. Επιβεβαίωσε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το Eurogroup αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Όπως δήλωσε «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η λειτουργία του ELA».

Φρόντισε, πάντως, να προειδοποιήσει ότι η ύπαρξη «ακατάλληλης επικοινωνίας» («inappropriate communication») μπορεί να πλήξει τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι πλήττει και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται.

Σχετικά με τη «δραστηριότητα» της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση, τόνισε ότι η τράπεζα έχει δώσει το ποσό των 100 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών έχει διπλασιάσει τα κεφάλαια που τους παρέχει. Τα κεφάλαια που έχει προσφέρει η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιστοιχούν στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν έχει στηρίξει την Ελλάδα».

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά ομολόγων

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά και επίσημα η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων σε μηνιαία βάση θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα γίνονται από την δευτερογενή αγορά.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5% για το τρέχον έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1%), στο 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,1% το 2017.

By