Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει σε περίπτωση κινδύνου για τις τράπεζες»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον

dragi-thumb-large

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη δέσμευση ότι «δεν θα διστάσει να δράσει».

«Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να τονωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» έσπευσε να τονίσει.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» συμπλήρωσε.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης. Ειδική μνεία έκανε και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν συνιστά μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ενιαία αγορά και τη νομισματική ένωση. Η περαιτέρω ενοποίηση της νομισματικής ένωσης θεωρείται ουσιώδης σημασίας» πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στην κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο εξετάζουμε». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ό,τι το καλύτερο» κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By