Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ντράγκι: Η Ευρωζώνη θα αντέξει τις παγκόσμιες αναταραχές

«Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά»

dragi-thumb-large

Την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.

Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν σε τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διατήρησε στο 0,05% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο -0,30% το επιτόκιο καταθέσεων.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας θεωρούταν αναμενόμενη, δεδομένων και των διεθνών πιέσεων.

By