Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Nvidia: Η εταιρεία που τυπώνει χρήμα

Αρχές της δεκαετίας του 2000, οι μηχανικοί της Nvidia συνειδητοποίησαν πως μπορούσαν να προγραμματίσουν εκ νέου τα τσιπ γραφικών για να είναι εφαρμόσιμα και σε άλλες εφαρμογές. Έπειτα από 23 χρόνια, το Η100 είναι το πιο περιζήτητο τσιπ στον κόσμο. Ονομαζόμενο προς τιμή της επιστήμονος Γκρέις Χόπερ, το Η100 αποτελεί το βασικό θεμέλιο του ChatGPT της OpenAI, με τη Nvidia να ελέγχει συνάμα περίπου το 80% της αγοράς επιταχυντών στα κέντρα δεδομένων των Amazon.com, Alphabet, Google Cloud και Azure της Microsoft.

Με τα δεδομένα αυτά δεν εκπλήσσει το ότι η Nvidia εξελίχθηκε σε κινητήριο δύναμη του ράλι που σημειώθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης αυτήν την εβδομάδα. Η εταιρεία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού στην αναπαραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με τα τσιπ της να έχουν την ακατανίκητη ισχύ να επεξεργάζονται έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για να μεταφράζουν κείμενα, να αποδίδουν εκθέσεις σε περιλήψεις, να συντάσσουν επιστολές ή να συνθέτουν εικόνες ανάλογα με την εντολή των χρηστών μιας εφαρμογής σαν το ChatGPT. Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε πως για να καταφέρει να ανταγωνιστεί τη Nvidia θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξεως των 7 τρισ. δολαρίων.

Τα αποτελέσματα της Nvidia που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη απλά τεκμηρίωσαν το γεγονός πως έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον κλάδο της τεχνολογίας. Η ετήσια άνοδος των εσόδων κατά 265% στα 22,10 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2023 μαζί με αντίστοιχες προβλέψεις για μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση το α’ τρίμηνο του 2024 συνεπήραν τις αγορές. Τόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 277 δισ. δολάρια την επόμενη ημέρα, δηλαδή στη συνεδρίαση της Πέμπτης, υπερβαίνοντας τα 2 τρισ. δολάρια. Αυτή η πρωτοφανής ημερήσια άνοδος συνδέθηκε με αλλεπάλληλα χρηματιστηριακά ρεκόρ, ξεπερνώντας την ημερήσια άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της Meta Platforms κατά 197 δισ. δολάρια που είχε καταγραφεί πρόσφατα.

Οδήγησε τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023 και σε νέο ιστορικό υψηλό τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Το ράλι αυτό συνέβαλε, επίσης, στην ιστορική άνοδο του δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο μετά από μια «χειμερία νάρκη» 34ετίας, ενώ ανεπανάληπτες αποδόσεις κατέγραψε και ο πανευρωπαϊκός δείκτη Euro Stoxx 600.

Nvidia: σαν να τυπώνει χρήμα

Με τη χρηματιστηριακή της αξία να αναρριχάται 740 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 12μήνο, η Nvidia έχει ξεπεράσει την Amazon και την Alphabet, μητρική της Google. Είναι η 3η ισχυρότερη εισηγμένη εταιρεία μετά τη Microsoft και την Apple. «Η εταιρεία είναι σαν να τυπώνει χρήμα» δήλωσε αναλυτής της Sanford C. Bernstein στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «εξακολουθεί να είναι σταθερή η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης». «Συνεχίζει να είναι ισχυρή η ζήτηση για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης» σχολίασε στέλεχος της Morgan Stanley στο αμερικανικό πρακτορείο.

Αποκρούοντας φόβους για το σκάσιμο μιας φούσκας, μερίδα αναλυτών τονίζουν πως η μετοχή της Nvidia παραμένει ελκυστική, δεδομένων προοπτικών στον ευρύτερο κλάδο της αναπαραγωγικής ΑΙ. Οι αγορές στάθηκαν στη δήλωση του Τζεν-Σουν Χουάνγκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, πως η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου, με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε κάθε πτυχή της βιομηχανικής δραστηριότητας. Από αυτό το σημείο και έπειτα το ερώτημα είναι εάν η Nvidia θα συνεχίσει να έχει αυτήν την ανοδική πορεία πέρα από το 2024 και προς το 2025 και 2026, σημειώνουν ειδήμονες.

Αν και ο ενθουσιασμός των επενδυτών αναμένεται να ξεφουσκώσει, η Nvidia δεν φαίνεται να επαναπαύεται ύστερα από μια πορεία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Αργότερα, φέτος, το τσιπ Η100 θα παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά του Η200, ενώ επίκειται ένα νέο μοντέλο, γνωστό ως Β100, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Χουάνγκ προέτρεψε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να μη χρονοτριβήσουν με παραγγελίες για να μην μείνουν πίσω. Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην τεχνολογία τείνουν να είναι ραγδαίες και ουδείς γνωρίζει πότε θα αναπηδήσει ένας νέος ανταγωνιστής. Η λίστα των υποψηφίων είναι μακρά.

By