Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Nvidia: Το μεγάλο στοίχημα του 1 τρισ. δολαρίων της εταιρείας παραγωγής τσιπ

Η Nvidia Corp. είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη εταιρεία παραγωγής τσιπ στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, προσχωρώντας στο κλειστό κλαμπ των αμερικανικών εταιρειών με τόσο υψηλή αποτίμηση.

Η μετοχή εκτινάχθηκε έως και 4,48% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στα 406,89 δολάρια την Τρίτη. Εάν τα κέρδη διατηρηθούν, η εταιρεία της Silicon Valley θα φτάσει το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και θα συμπεριληφθεί σε μία μικρή ομάδα εταιρειών, όπως η Alphabet, η Amazon.com, η Apple και η Microsoft Corp. που αποτιμώνται τόσο ψηλά. Λιγότερες από 10 εταιρείες παγκοσμίως έχουν επιτύχει ποτέ αυτό το επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, ανακοίνωσε πολλά προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, και αφορούν τα πάντα, από τη ρομποτική μέχρι τα παιχνίδια, τη διαφήμιση και τη δικτύωση.

Αποκάλυψε επίσης μια πλατφόρμα υπερ-υπολογιστή AI που θα βοηθήσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδόσεις του ChatGPT. «Είναι πάρα πολύ», είπε ο Huang κατά την παρουσίασή του στην Ταϊβάν. «Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ».

Η Nvidia είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των εξειδικευμένων τσιπ που τροφοδοτούν μια νέα γενιά προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με ανταγωνιστές όπως η Advanced Micro Devices Inc. και η Intel Corp.

Η επιτυχία του ChatGPT του OpenAI – που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες – ώθησε τους επενδυτές να ποντάρουν τα χρήματα τους σε οποιαδήποτε τεχνολογία στηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Nvidia βρίσκεται στην κορυφή αυτής της μεγάλης λίστας.

Τα τσιπ της που χρησιμοποιούνται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, την καθιστούν το πιο δημοφιλές όνομα για υλικό και τεχνογνωσία.

Η Nvidia βρίσκεται «στην πρώτη θέση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Zeno Mercer, αναλυτής της ROBO Global. «Πραγματικά παρέχει την τεχνολογία που απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του κύματος καινοτομίας και χρήσης».

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια πρόβλεψη πωλήσεων 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, εκτινάσσοντας τους στόχους της Wall Street και αυξάνοντας την αξία της κατά 184 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

«Δεν έχουμε δει ποτέ μία πρόβλεψη σαν αυτή που μόλις δημοσίευσε η Nvidia», δήλωσε τότε η αναλύτρια του Sanford C. Bernstein, Stacy Rasgon.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 από τον Huang. Αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη από τους ανταγωνιστές της στην ανάπτυξη τσιπ που μετατρέπουν τον κώδικα υπολογιστή στις ρεαλιστικές εικόνες που αγαπούν οι παίκτες υπολογιστών.

Υπό τον Huang, η εταιρεία ώθησε στη συνέχεια την τεχνολογία της σε νέες αγορές, όπως data center servers και επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, οι εργασίες της Nvidia στα data center αυξήθηκε από 300 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει γίνει πλέον μία εταιρεία που στην πραγματικότητα κερδίζει χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η επιτυχία της Nvidia έκανε τους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς για την Intel Corp., πρωτοπόρο της Silicon Valley που αποτελεί συνώνυμο των τσιπ τσιπ υπολογιστών. Ενώ πολλοί κατασκευαστές τσιπ είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν στον απόηχο των τεράστιων κερδών της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, η Intel στην πραγματικότητα υποχώρησε.

Η αποτίμηση της Nvidia είναι πλέον οκτώ φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Intel, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πολύ λιγότερα έσοδα.

By