Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Jony Ive παρουσιάζει το άκρως συλλεκτικό Sondek LP12-50

Μετά την αποχώρησή του από την Apple στα τέλη του 2019, ο Jonathan Ive ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα που ονομάζεται LoveFrom με τον στενό του φίλο Marc Newson.

Ενώ οι λεπτομέρειες της δουλειάς του παρέμεναν άγνωστες, μια απροσδόκητη ανακοίνωση αποκάλυψε το πρώτο του έργο – ένα πικάπ που κατασκευάζεται από τη διάσημη σκωτσέζικη μάρκα ήχου Linn.

Εδώ έχουμε μια απλή εξίσωση. Η εταιρία tech Linn κατασκευάζει προϊόντα ήχου που κάνουν τη μουσική να ακούγεται καλύτερα. Αντίστοιχα, η  LoveFrom είναι μια εταιρία σχεδιασμού – με Chief Design Officer τον Sir Jony Ive (ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του σχεδιασμού που εισήγαγε τον κόσμο στο iPod, το iPad και το iPhone) – που κάνει τα προϊόντα αισθητικά ανώτερα. Συνδυάστε τα δύο μαζί και θα έχετε το Sondek LP12-50.

Αν και το Sondek LP12 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973, εντούτοις εξακολουθεί να χαίρει μέχρι σήμερα σεβασμού για την ανώτερη ποιότητα ήχου και τον εξαίσιο σχεδιασμό του. Για τους κορυφαίους εραστές του ήχου, παραμένει αξεπέραστο για τη δεξιοτεχνία, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την εξαιρετική ηχητική εμπειρία που προσφέρει.

Ο σχεδιασμός του πικάπ, ο οποίος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος με τα χρόνια, αντικατοπτρίζει έναν τέλειο συνδυασμό μορφής και λειτουργίας, μια αρχή που ο Ive ενσωμάτωσε επίσης στα σχέδιά του στην Apple.

«Πάντα είχα μια βαθιά αγάπη για τη μουσική και είχα την υπέροχη ευκαιρία και το προνόμιο να σχεδιάσω μια σειρά από διαφορετικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής – κυρίως τις πολλαπλές γενιές iPod, ενώ ήμουν επικεφαλής του σχεδιασμού στην Apple», είπε. «Έχω ακόμη μια ιδιαίτερη αγάπη για το iPod με τον μηχανικό τροχό, τη γυαλισμένη στο χέρι και χαραγμένη με λέιζερ πλάτη από ανοξείδωτο ατσάλι και τα λευκά ακουστικά. Έτσι αναγνώρισα στη Linn μια εμπνευσμένη εμμονή με τη μουσική πιστότητα και τα όμορφα κατασκευασμένα προϊόντα».

Η νέα συνεργασία επικεντρώνεται στη βελτίωση της αισθητικής και της χρηστικότητας του Sondek LP12-50, ανεβάζοντας την ηχητική του απόδοση σε νέο επίπεδο. Η Linn έχει δώσει έμφαση στα ηχητικά στοιχεία του πικάπ, όπως η πλίνθος από πυκνό ξύλο, σχεδιασμένο να ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς, ενώ η LoveFrom έχει επικεντρωθεί στον βιομηχανικό του σχεδιασμό.

Να σημειωθεί πως μόνο 250 από τα πικάπ θα κατασκευαστούν (διαθέσιμα είτε σε λευκό, είτε σε ξύλινο φινίρισμα). Επομένως, οι λάτρεις της άμεσα αναγνωρίσιμης, εμβληματικής σχεδιαστικής γλώσσας του Sir Jony Ive σπεύσατε.

By