Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

O Στουρνάρας καλείται στην εξεταστική της Siemens

Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε έντονη κόντρα Μεϊμαράκη-Κωνσταντοπούλου

konstantopoulou-vouli-proedros

Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να καλέσει τον Γιάννη Στουρνάρα για να καταθέσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής όχι ως κατηγορούμενος ή ύποπτος, αλλά θα καταθέσει ως μάρτυρας για να εξηγήσει την ιστορία του συμβιβασμού.

Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα θα πάρουν σειρά τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειωτέον ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης Κωνσταντοπούλου για Στουρνάρα και Βαρουφάκη σημειώθηκε ένταση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη (σσ ψήφισε «όχι») να τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να κληθούν στην επιτροπή δύο άτομα με κεντρικό ρόλο τη στιγμή που «τρέχει» η διαπραγμάτευση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα βάλει στο στόχαστρο δύο βασικούς παίκτες και θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαπραγμάτευση.

Αφησε μάλιστα και σαφείς αιχμές κατά της κας Κωνσταντοπούλου τονίζοντας ότι «με αυτές τις κινήσεις είναι σαν να δικαιώνονται αυτοί που λένε ότι κάποιοι έχουν προσωπική ατζέντα».

Επιστολή διαμαρτυρίας από το ΠΑΣΟΚ για τη Ζωή

Νωρίτερα, πάντως, το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής αποστέλλοντας επιστολή διαμαρτυρίας προς την ίδια.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος της καταλογίζεται ότι «παραβιάζει κατάφωρα στοιχειώδεις κανόνες διοίκησης και λειτουργίας της Βουλής, οι πράξεις και οι ενέργειές σας συνιστούν κοινοβουλευτική και δημοκρατική εκτροπή, παραβιάζει διαρκώς τον Κανονισμό επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία, περιφρονεί τους συναδέλφους βουλευτές και αντιστρατεύεται τον πολιτικό διάλογο και την εθνική συνεννόηση».

Ως «αποκαλυπτικό παράδειγμα» της συμπεριφοράς αυτής, όπως λέει ο κ. Γρηγοράκος, είναι ότι θεωρεί την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων «ως πάρεργο», αιτιολογώντας πως η Πρόεδρος αρνείται τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, αποφεύγει να ορίσει συγκεκριμένη ημέρα και ώρα των συνεδριάσεών της, σε αντίθεση με τους προκατόχους σας και απορρίπτει χωρίς την οποιαδήποτε δικαιολογία την επιμονή των βουλευτών να λειτουργήσει η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως ο Κανονισμός ορίζει.