Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Προειδοποίηση Ποροσένκο για επιβολή στρατιωτικού νόμου

Σε περίπτωση που αποτύχει η ειρηνευτική διάσκεψη του Μινσκ

POROSHENKO UKRAINE

Έτοιμος να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος δήλωσε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο σε περίπτωση που αποτύχει η ειρηνευτική διάσκεψη του Μινσκ, στην οποία η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι θα μιλήσουν «με μία φωνή».

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής: είτε θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο δια της διπλωματικής οδού, είτε θα υπάρξει ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Εγώ ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τον στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος (…) σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης», δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν συναντηθεί στο Μινσκ με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές», σημείωσε.

Ο Ποροσένκο δήλωσε εξάλλου πως το Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσουν «με μια φωνή» στο Μινσκ για να ζητήσουν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. «Σας διαβεβαιώνω πως η Ουκρανία και η ΕΕ θα έχουν μια κοινή θέση κατά τη σύνοδο κορυφής του Μινσκ και θα μιλήσουν με μια φωνή», τόνισε.«Η προτεραιότητα είναι μια κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Ο Oυκρανός πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας «ομοσπονδοποίησης» της Ουκρανίας η οποία προτείνεται από τη Ρωσία και θα επέτρεπε να εμποδιστεί η φιλοδυτική κατεύθυνση της Ουκρανίας μέσω του δικαιώματος του βέτο που θα είχαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

«Το γειτονικό κράτος επιχειρεί επίμονα να εξαγάγει την ιδέα μιας ομοσπονδοποίησης. Η ειρωνεία είναι πως το γειτονικό κράτος είναι το πιο συγκεντρωτικό της περιοχής», υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε μια σαφή αναφορά στη Ρωσία.

«Η αποκέντρωση που επεξεργαζόμαστε δεν έχει καμιά σχέση με μια ομοσπονδοποίηση. Η Ουκρανία υπήρξε και θα παραμείνει ένα ενωτικό κράτος», επέμεινε.

By