Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Παραμένουν κλειστά τα σύνορα των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό

Τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο γειτονικών χωρών, του Μεξικού και του Καναδά, θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια μέχρι τις 20 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το μέτρο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου για το Μεξικό και στις 21 για τον Καναδά και έκτοτε παρατείνεται κάθε μήνα. Τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ μολύνσεων, ιδίως στις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες.

Ο υπουργός Τσαντ Γουλφ χαιρέτισε πάντως «την επιτυχία των υφιστάμενων περιορισμών και τη στενή συνεργασία» της Ουάσινγκτον με το Μεξικό και τον Καναδά. Αυτή η στενή συνεργασία «μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε με μια βορειοαμερικανική προσέγγιση και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού μέσω των ταξιδιών», πρόσθεσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Το κλείσιμο των συνόρων είχε αποφασιστεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Επιτρέπονται μόνο το εμπόριο αγαθών και οι απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις από τη μία χώρα στην άλλη.

Οι ΗΠΑ μετρούν μέχρι σήμερα περίπου 3,5 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και 137.500 θανάτους. Το Μεξικό έχει επίσης πληγεί σφοδρά από την επιδημία, με 318.000 κρούσματα και 37.000 θανάτους ενώ ο Καναδάς έχει 110.000 κρούσματα και 8.900 θανάτους.

Οι επικεφαλής πολλών καναδικών επαρχιών είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο άνοιγμα των συνόρων με τις ΗΠΑ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα αυτά, τα μακρύτερα του κόσμου (8.900 χιλιόμετρα) και οι εμπορικές συναλλαγές φτάνουν τα 2,4 δισεκ. δολάρια Καναδά σε ημερήσια βάση.

Το εμπόριο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ ανήλθε πέρσι στα 577 δισεκ. δολάρια. Η αμερικανική αγορά είναι ο προορισμός του 80% των μεξικανικών εξαγωγών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By