Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Πατούλης: Απαιτείται εθνικός φορέας διαχείρισης του μεταναστευτικού

Ένα τέτοιο, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι δυνατό να επαφίεται στον εθελοντισμό των πολιτών και στο φιλότιμο της Αυτοδιοίκησης

patoulisA

Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κω από τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα (07/08) το νησί.

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ενημέρωσαν ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο νησί φτάνει τις 5.500, με αποτέλεσμα το ζήτημα να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο κ. Πατούλης εξήρε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης αλλά και των ίδιων των πολιτών, «που παρά την έλλειψη πόρων και μέσων, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο, ευρωπαϊκό στην ουσία, πρόβλημα, δεν είναι δυνατό να επαφίεται στον εθελοντισμό των πολιτών και στο φιλότιμο της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «να δημιουργηθεί άμεσα Εθνικός Φορέας Διαχείρισης του Μεταναστευτικού στη χώρα μας», επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σ” αυτόν, με ρόλο αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό, καθώς οι δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος και καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα και καθημερινά προβλήματα». «Επίσης θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα να δημιουργηθούν υποδομές στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου για τη φιλοξενία, την παροχή ιατρικής φροντίδας και κυρίως τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι λύση στο πρόβλημα αποτελεί η άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, όπου θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ενώ θα διεκπεραιώνονται και οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και του διαχωρισμού τους. Επίσης, ζήτησε να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι και υλικά μέσα για τους δήμους εκείνους που σηκώνουν το βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων, για να δημιουργήσουν τις υποδομές που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν το πρόβλημα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Πατούλης, «έχει ήδη αυξήσει τη χρηματοδότηση, αυτό που απομένει είναι να καταρτιστεί άμεσα από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο και η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Μεταναστευτικού, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους κι ας μην αφήνουν την Αυτοδιοίκηση μόνη της ”να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”».