Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πιέσεις ΕΕ για τους «δύο στρατιωτικούς», καμία δέσμευση από Ερντογάν

Αν και ο Γιούνκερ ζήτησε απελεύθερωση μέχρι το Πάσχα, ο Τουσκ παραδέχθηκε «δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό» – Η ΕΕ συνέδεσε το θέμα με τα 3 δισ. για το προσφυγικό στην Τουρκία.

Στη Συρία κατέκτησε το καντόνι του Αφριν εξαναγκάζοντας τους Σύρους Κούρδους σε φυγή, παρ’ ότι υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στο Αιγαίο εμβολίζει ελληνικά πλοία και αμφισβητεί τα Δωδεκάνησα, τη στιγμή που κρατάει απροσχημάτιστα δύο Έλληνες στρατιώτες. Στην Κύπρο παρεμπόδισε τη γεώτρηση του πλοίου Eni Saipem 12000.

Τέλος, δεν σταματά να απειλεί θεούς και δαίμονες- αγνοώντας οποιαδήποτε διπλωματική ευπρέπεια και στοχοποιώντας ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αν αναλογιστεί κανείς όλα τα παραπάνω, δεν είναι και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν λόγο για μία ιδιαίτερα δύσκολη συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ταγίπ Ερντογάν, Μπόικο Μπορίσοφ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στάθηκαν αμήχανα μπροστά στους φωτογράφους, χωρίς πολλές οικειότητες.

Τα χαμόγελα δεν περίσσευαν, οι χειραψίες ήταν χλιαρές, οι διαχύσεις ανύπαρκτες. Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση αυτή απέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία διάθεση να τραβήξει ακόμα τη πρίζα που κρατάει στη ζωή τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εκτροχιάζοντας έτσι τις εύθραυστες ισορροπίες. Παρ’ ότι πουθενά δεν συμφώνησαν και τίποτα δεν έκλεισε, η Σύνοδος ΕΕ και Τουρκίας επιβεβαίωσε ένα πράγμα: για την
Τουρκία η ΕΕ, παρά τις κραυγές Ερντογάν, παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος και για τις Βρυξέλλες η Άγκυρα αναντικατάστατη στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης. Με λίγα λόγια κανείς δεν έχει ακόμα ξεγράψει τον Ερντογάν. Η λογική «εξημέρωσης του θηρίου» καλά κρατεί.

Πάμε στην ουσία των κρίσιμων συνομιλιών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν όλα τα θέματα αγκάθια: η διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η προσπάθεια της Τουρκιάς να ενταχθεί στην ΕΕ, η ήδη υπάρχουσα συνεργασία στα ενεργειακά, αλλά και οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας.

Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν όπως ήταν αναμενόμενο και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο συζήτησαν 20 ολόκληρα λεπτά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το συνέδεσαν με την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιούνκερ εμφανίστηκε σίγουρος για την άμεση επίλυση του προβλήματος, θέτοντας και χρονοδιάγραμμα το ελληνικό Πάσχα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By