Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Πώς ερμηνεύουν οι ειδικοί το ιστορικό ρεκόρ του χρυσού

Το πρόσφατο ράλι της τιμής του χρυσού μέσα στη εβδομάδα οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το φράγμα των 2.100 δολαρίων και ενδοσυνεδριακά έως τα 2.151 δολάρια/ουγγιά το πρωί της Δευτέρας. Ο χρυσός είναι μία από τις δημοφιλέστερες επενδύσεις στην κατηγορία των εμπορευμάτων και ειδικότερα των πολύτιμων μετάλλων, αποτελεί αξιόπιστο μέσο μεταφοράς και διατήρησης πλούτου και θεωρείται το πιο φημισμένο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Είναι, άρα, λογικό κάθε φορά που καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό να γίνεται θέμα στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή.

Συνήθως, η τιμή του χρυσού ανεβαίνει όταν επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας και υποχωρεί όταν το κλίμα είναι σχετικά ήπιο. Αυτήν τη φορά ένας συνδυασμός οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε ώθηση στην τιμή του χρυσού και οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι το θετικό κλίμα θα συνεχιστεί και το 2024.

Από τη μία, οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Fed θα προχωρήσουν νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν σε μειώσεις επιτοκίων. Από την άλλη, η επίθεση που δέχθηκε από drone αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα σήμανε συναγερμό, αυξάνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ένα διεθνές τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα σε πολλαπλά μέτωπα προκαλεί έντονη μεταβλητότητα. Η υποχώρηση του πληθωρισμού, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και ορισμένα, λιγότερα, αυστηρά μηνύματα από στελέχη της Fed πυροδότησαν έντονη φημολογία γύρω από τον χρόνο που θα γίνουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων. Μέχρι πρόσφατα οι πρώτες μειώσεις τοποθετούνταν το επόμενο καλοκαίρι, ωστόσο δεν αποκλείεται να σημειωθεί η πρώτη περικοπή τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο δείκτης CME FedWatch Tool, που παρακολουθούν οι αγορές, υποδεικνύει ότι οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητα άνω του 50% να γίνει η πρώτη μείωση στο α’ τρίμηνο του 2024.

Η αλλαγή κλίματος σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, όταν το CME FedWatch Tool δίνει πλέον 97% πιθανότητα να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και 60% στη μείωσή του κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%-5,25%. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα το ίδιο εργαλείο έδειχνε πιθανότητα μόλις 21% να πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η δυναμική του χρυσού δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο, αφού ο Νοέμβριος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου. Αυτό συνέβη γιατί οι αγορές είχαν αρχίσει να βλέπουν το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια. Όσο αυξάνονται οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το προσεχές διάστημα τόσο ευνοείται η τιμή του χρυσού, γιατί αυξάνεται το κόστος ευκαιρίας στο να επενδύσει κάποιος στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο άλλος παράγοντας ώθησης του χρυσού είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσαν και το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι επενδυτές. Μια απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς. Η επίθεση που δέχθηκε αμερικανικό πολεμικό πλοίο από drones αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης και γενίκευσης του πολέμου.

Αναλυτές, όπως της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan, εκτιμούσαν ότι ο χρυσός θα καταρρίψει το ιστορικό του υψηλό στο δεύτερο μισό του 2024, όμως το ρεκόρ ήρθε πολύ νωρίτερα. Όσο οι επενδυτές πιστεύουν ότι το 2024 θα είναι έτος μείωσης των επιτοκίων και όσο συντηρείται ένα κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας τόσο ο χρυσός θα εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για τα εμπορεύματα η JPMorgan εκτιμά ότι ο χρυσός μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.300 δολάρια το επόμενο έτος.

By