Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς ο ελληνικός τουρισμός έσπασε όλα τα ρεκόρ επί των ημερών Τσίπρα

Την τετραετία 2015-2018, με την πετυχημένη τουριστική στρατηγική που σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού για την καθιέρωση της Ελλάδας σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, ο ελληνικός τουρισμός αυξήθηκε περισσότερο από 35%.

Γράφει ο Μάκης Σεριάτος

Το 2018 οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 33 εκατομμύρια, σε απόλυτα νούμερα 9 επιπλέον εκατομμύρια αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παγκόσμιου φορέα του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού WTTC, σε σχέση με το 2014, που ήταν 13,4 δισ. Ευρώ, και με την αύξηση αυτή αποτελούν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας το 2018.

Ο τομέας του τουρισμού το 2018 στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 6,9% – πάνω από 3,5 φορές υψηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας που ήταν 2%, και του ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης που ήταν 2,4%.

Ο τουρισμός σήμερα αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 10,4%. Συνέβαλε καθοριστικά στην μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, και στη σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αντιπροσωπεύοντας 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Η συνολική συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία ξεπέρασε τα 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018.

Παγκόσμια αναγνώριση

Η θεαματική τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς φορείς ως υπόδειγμα επιτυχημένης τουριστικής στρατηγικής και παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Με τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ενισχύθηκε η εξωστρέφεια της Ελλάδας και ισχυροποιήθηκε ο θεσμικός της ρόλος στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Η Ελλάδα:
• για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για την περίοδο 2018-2021.
• για πρώτη φορά προτάθηκε και ανέλαβε θέση αντιπροεδρίας στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019, σε συνέχεια της Προεδρίας της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 100η Επετειακή Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι το 2017.

Παράλληλα, για πρώτη φορά η Ελλάδα συνεργάζεται τόσο στενά με σειρά διεθνών φορέων και θεσμών (UNWTO, WTTC, PATA, Mediterranean Tourism Foundation, Global Tourism Resilience & Crisis Management Center) για τις παγκόσμιες πολιτικές και πρωτοβουλίες στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η Έλενα Κουντουρά προήδρευσε στην 100η επετειακή Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι το 2017, την πρώτη επί ελληνικής προεδρίας. Εξασφάλισε την διοργάνωση στην Ελλάδα του Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ της Λουκέρνης το 2018 για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή παγκοσμίων ηγετών στον τουρισμό, όπως επίσης και την 8η Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού το 2018 στην Ελλάδα, ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Η Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη των μεγαλύτερων παγκόσμιων φορέων του τουρισμού, έχει συμμετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια σε σειρά διεθνών συναντήσεων και φόρα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, την Αμερική, και την Ασία.

Διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις

Η Έλενα Κουντουρά στη θητεία της ως Υπουργός Τουρισμού έχει λάβει σειρά διεθνών καταξιωμένων βραβείων και διακρίσεων για το έργο της:

• “Καλύτερη Υπουργός Τουρισμού της Χρονιάς Παγκοσμίως”- “Tourism Minister of the Year”, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2019 στο Βερολίνο.
• Το βραβείο για την Ελλάδα “Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός Αναψυχής Παγκοσμίως – “Βest Leisure Destination”, από την PATWA στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.
• Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός Κρουαζιέρας παγκοσμίως” – “Best Destination Port or Country”, στα διεθνή καταξιωμένα βραβεία θαλάσσιου τουρισμού Wave Awards 2019 στο Λονδίνο.
• “Global Champion 2019” από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC στη Σεβίλλη το 2019, για τη επιτυχημένη στρατηγική της στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, και το έργο της στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
• Tο παγκόσμιο βραβείο “Tourism Strategy and Resilience award” από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη μέσα από τον Τουρισμό, International Institute for Peace through Tourism- IIPTI για την πιο επιτυχημένη τουριστική στρατηγική και την ανθεκτικότητα του τουρισμού, στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.

• Το βραβείο “Woman Achiever” από το Ινστιτούτο Γυναικών της Νοτίου Ασίας ISAW για την ηγετική της πορεία και την μακροχρόνια συμβολή της στην φροντίδα των γυναικών και των παιδιών, στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.
• “To πιο Υποστηρικτικό Υπουργείο Τουρισμού Παγκοσμίως 2018”- “Τhe Most Supportive Tourism Ministry in the World 2018” από την Ένωση των Αμερικανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, American Society of Travel Advisors ASTA), στη Φλόριντα των ΗΠΑ το 2018.
• Την υψηλότερη διάκριση “Aurum of Honor 2018” από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδερφοτήτων Γαστρονομίας & Oίνου CEUCO, στην Αθήνα το 2018.
• Το βραβείο “Καλύτερου Ευρωπαϊκού Θεσμού στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία” για το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας – “Best European Institution in Tourism and Gastronomy” από το CEUCO, στην Αθήνα το 2018.
• Τα παγκόσμια βραβεία World Travel Awards 2018 για την Αθήνα ως κορυφαίο προορισμό για ταξίδια πόλεως στην Ευρώπη “Top City-Break Destination in Europe” και στον ΕΟΤ ως τον καλύτερο φορέα εθνικής τουριστικής στρατηγικής και καμπάνιας στην Ευρώπη “Europe’s Leading National Tourism Strategy & Campaign”, στην Αθήνα το 2018.
• Τιμητική διάκριση από την Κομητεία Clark County της Νεβάδα, για τη συμβολή της στην προώθηση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ το 2018.

Τα 4 τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει μεταξύ άλλων αναδειχθεί:
•«Καλύτερος τουριστικός προορισμός Αναψυχής Παγκοσμίως»- “Βest Leisure Destination” στα PATWA International Awards 2018-2019 στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού 2019 του Βερολίνου.
•“Καλύτερος τουριστικός προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως” – “Best Destination Port or Country”, στα διεθνή καταξιωμένα βραβεία θαλάσσιου τουρισμού Wave Awards 2019 και ο 2ος πιο αγαπημένος προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως- “Favourite Cruise Destination” στα βραβεία κοινού, στο Λονδίνο το 2019.
•“Καλύτερος Προορισμός Οικογενειακών Διακοπών”- “Star Family Holidays Destination” για το 2018 στα ετήσια βραβεία Travel Bulletin Star Awards 2018 στο Λονδίνο το 2018.
•Στην 1η θέση στα “Καλύτερα νησιά παγκοσμίως” (Best islands / Favourite islands), στην 1η θέση με κορυφαίο βραβείο προορισμού “The World’s Top 100”, και 2η πιο «αγαπημένη χώρα παγκοσμίως» (Best/Favorite countries) στα Conde Nast Traveler’s 21st Annual Readers’ Awards 2018, στο Λονδίνο το 2018.
•“Καλύτερος τουριστικός προορισμός πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως” – Best Heritage Destination in the World” στα διεθνή ταξιδιωτικά βραβεία της Ινδίας, India’s Best Awards ΙΒΑ 2018, στη Βομβάη το 2018.
•“Ο κορυφαίος προορισμός με τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη”, πρώτο βραβείο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΜΙΤΤ της Ρωσίας, στη Μόσχα το 2019.
•“Best short-haul destination for families”- 1η θέση στην κατηγορία των καλύτερων προορισμών για οικογένειες στα Family Traveller Awards 2018 από το δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Family Traveller, στο Λονδίνο το 2018.

Τέλος, το βίντεο του ΕΟΤ “Greece, A 365-Day Destination”, παραγωγή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο την τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας παγκοσμίως ως ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, ψηφίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO το 2017 ως το καλύτερο βίντεο προορισμού στην Ευρώπη, πήρε το κορυφαίο παγκόσμιο βραβείο «People’s Choice Awards World’s Best Tourism Film 2018» της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals), και έχει λάβει 7 ακόμη διεθνείς διακρίσεις σε θεσμούς και ξένες διοργανώσεις το 2017 και 2018.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By