Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα Αχτσιόγλου με τους δανειστές στο Χίλτον για τα εργασιακά

Επανάληψη του μαρτυρίου του Χίλτον από σήμερα και για 7 ημέρες καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν πάλι στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Επανάληψη του μαρτυρίου… του Χίλτον από σήμερα και για επτά ημέρες καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν πάλι στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης-τη νέα σύνθεση- για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής όμως των θεσμών θα συναντήσουν την …ανανεωμένη μετά τον ανασχηματισμό ελληνική διαπραγματευτική ομάδα –έχουμε αλλαγή στη θέση του υπουργού Οικονομίας αλλά και του υπουργού Εργασίας όπως επίσης και στον υπουργικό θώκο για τα φορολογικά- την Τετάρτη.

Στις 6 το απόγευμα -για πρώτη φορά ως υπουργός Εργασίας- η Εφη Αχτσιόγλου μπαίνει στη μάχη που θα κρίνει το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του «υποκατώτατου» μισθού, των εργασιακών σχέσεων και των ομαδικών απολύσεων.
11.00-12.30 Επισκόπηση

17.00-18.00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

18.00-19.00 Αγορά εργασίας

Βασική διαπραγματευτική θέση του υπουργείου Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, η προστασία των ορίων των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μη επαναφορά του λοκ-άουτ.

Οι επαφές θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να κλείσει αυτή η αξιολόγηση σε χρόνο ρεκόρ, προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Βασικό θέμα – φωτιά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς είναι τα εργασιακά, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, η στελέχωση του νέου υπερταμείου δημόσιας περιουσίας και το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά πλέον ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στην εκ νέου απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε νέα μείωση συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η Αθήνα θα κληθεί να περάσει κι άλλες «κόκκινες γραμμές» και μάλιστα  άμεσα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη φόρμουλα συμμετοχής εκ νέου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Λαγκάρντ και Σόιμπλε έχουν συμφωνήσει σε μια λύση πακέτο που περιλαμβάνει ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, «υποσχετική» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,και τελικά ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο οδικός αυτός χάρτης των δανειστών περιλαμβάνει όμως έναν πρώτο κρίσιμο σταθμό για την κυβέρνηση Τσίπρα. Την αποδοχή ενός ακόμη σκληρού πακέτου μέτρων που οδηγούν στην περικοπή περαιτέρω συντάξεων και εισοδημάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ντέλια Βελκουλέσκου εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους Θεσμούς κουβαλάει τρεις προτάσεις:

* Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παλιές συντάξεις που διατηρούνταν με την προσωπική διαφορά σε υψηλότερα επίπεδα θα εξομοιωθούν με τις νέες. Πρακτικά θα επέλθει μείωση των κύριων συντάξεων από ένα όριο και πάνω πιθανόν αρχής γενομένης από το 2019.

* Περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα πιθανόν και στα 5.000 σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση του Ταμείου με κατάργηση φοροαπαλλαγών.

* Αύξηση στο 10 % του μηνιαίου ορίου ομαδικών απολύσεων για  τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

By