Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Principote: Οι ιδιοκτήτες και τα τρελά κέρδη του πολυτελούς beach bar της Μυκόνου

Τζίροι εκατομμυρίων, δαιδαλώδεις μετοχικές σχέσεις και αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το beach bar Principote στη Μύκονο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, η βασική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Principote, η Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ, εμφάνισε – σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ- τζίρο €22,1 εκατ. το 2021, έχοντας εκτοξευτεί κατά 342,11% από τα €5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, ενώ η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη €8,3 εκατ. το 2021 έναντι ζημιών €204,9 χιλ. του 2020. Το 2020, τα αποτελέσματα της Πάνορμος Τουριστική είχαν επηρεαστεί δυσμενώς από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν το 2019 η εταιρεία κατέγραφε τζίρο €9,4 εκατ. και καθαρά κέρδη €1,2 εκατ.

Το προσωπικό της εταιρείας για τις χρήσεις 2021 και 2020 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 117 και 68 άτομα αντίστοιχα.

Στο ΓΕΜΗ εμφανίζεται και η Principote PC, η οποία παρουσίασε το 2021 κύκλο εργασιών €19,4 χιλ. έναντι €149,4 χιλ. του 2020, ενώ η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες €93,4 χιλ. το 2022 από ζημίες €77,9 χιλ. το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία είχε εμφανίσει τζίρο €3,2 εκατ. και καθαρά κέρδη €2,2 εκατ.

Μετοχικός Δαίδαλος

Ποιες είναι, όμως, οι εταιρείες που συνδέονται με το Principote της Μυκόνου; Η βασική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Principote, οι πολεοδομικές περιπέτειες του οποίου ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, είναι η Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ. Με βάση πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, βασικός μέτοχος της εταιρείας (σε ποσοστό 99%) είναι η Jupiter Holdings INC, με έδρα τις Σεϋχέλλες. Η εταιρεία αυτή είχε συσταθεί το 2015 από τον Σωτήριο Ρενδούμη, ο οποίος μεταβίβασε λίγο αργότερα το σύνολο των κατεχόμενων εταιρικών μεριδίων του στη Ρωσίδα υπήκοο, καθώς και κάτοικο της Μυκόνου και επιχειρηματία, Larisa Kharlova. Το 2022, η κυρία Kharlova αποχώρησε από την εταιρεία, μεταβιβάζοντας το 99% στη Jupiter Holdings INC.

Ωστόσο, γύρω από τη λειτουργία της επιχείρησης φαίνεται πως έχουν αναπτυχθεί κι άλλες εταιρείες. Η Principote PC έχει βασικό μέτοχο (σε ποσοστό 97%) την Cycladic Holdings INC, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συσταθεί το 2014 ως Lari Kapa, με βασικό εταίρο και πάλι την επιχειρηματία Larisa Kharlova. Αργότερα, η κυρία Kharlova μεταβίβασε μέρος των εταιρικών της μεριδίων στους Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον χώρο της φιλοξενίας, και τη σεφ Αυγερία Σταπάκη, η οποία μάλιστα είχε αναλάβει και το εστιατόριο του Principote.

Το 2017, αποφασίζεται η τροποποίηση της επωνυμίας της εταιρείας και συστήνεται η Principote PC. Το 2018, ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε αναλάβει, εν τω μεταξύ, και διαχειριστής της εταιρείας, λόγω προσωπικών του ασχολιών, αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει όλα τα εταιρικά του μερίδια στην κυρία Kharlova. Το 2019, αποχωρεί και η κυρία Σταπάκη και μεταβιβάζει το σύνολο των μεριδίων της, ή ποσοστό 3%, στην επιχειρηματία Κυριακή Μαχαιρίδου, στην οποία η κυρία Kharlova μεταβιβάζει επίσης το 32%. Η κυρία Μαχαιρίδου αποχωρεί από την εταιρεία το 2020, μεταβιβάζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της συμμετοχής της στην κα Kharlova (32%). Πέρυσι, η κα Kharlova αποχώρησε από την εταιρεία, μεταβιβάζοντας ολόκληρο το ποσοστό συμμετοχής της στην Cycladic Holdings INC. Στο ΓΕΜΗ εμφανίζεται και η Principote Panormos ΕΕ, με βασική δραστηριότητα το λιανεμπόριο και δύο βασικούς μετόχους.

Επόμενα βήματα

Το Principote βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της προτίμησης των Ελλήνων, αλλά και του διεθνούς τζετ σετ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, η Πάνορμος Τουριστική δραστηριοποιείται στον χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας «με γνώμονα την ποιοτική παροχή υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας τον κάθε πελάτη ξεχωριστά και καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών”.

Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις για σεβασμό στο περιβάλλον, φωτογραφίες που έκαναν πρόσφατα τον γύρο του διαδικτύου και απεικόνιζαν έναν τεράστιο φράχτη κατά μήκος της παραλίας του Πανόρμου, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις και κατακραυγή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν εντολής του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, και αποφάσισε ομόφωνα την σφράγιση του beach bar.

Αξιοσημείωτο είναι έως και την περασμένη Τρίτη το Principote διαφήμιζε την έναρξη λειτουργίας του, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ενώ στα τηλέφωνα επικοινωνίας έβγαινε κανονικά υπάλληλος υπεύθυνος για τις… κρατήσεις.

Η εντολή του υπουργείου ήρθε μετά την οριστικοποίηση του πορίσματος αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με βάση την οποία καταγράφηκαν σχεδόν 40.000 τ.μ. παράνομων κατασκευών. Προχθές, καθαρογράφηκε επίσης η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με την οποία απορρίφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων που κατέθεσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Principote.

capital.gr

By