Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ρέντσι: Να μην γίνει φρούριο η Ευρώπη

«Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, ελέγχους, συνεργασία, δικαιώματα και υποχρεώσεις»

mateo-rentsi

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απηύθυνε προειδοποίηση να μη μετατραπεί η Ευρώπη σε «φρούριο». Ο περιορισμός της ελευθερίας των μετακινήσεων, τόνισε, ανοίγει την πόρτα στην ακροδεξιά ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Ο Ρέντσι έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Γκάρντιαν, όταν του ζητήθηκε η άποψή του για τη μετανάστευση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τουλάχιστον 30.000 Βρετανοί λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Σε εννιά χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Ιρλανδία), οι άνεργοι Βρετανοί εισπράττουν πολύ μεγαλύτερα επιδόματα απ” όσα εισπράττουν οι πολίτες των χωρών αυτών στη Βρετανία.

«Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, ελέγχους, συνεργασία, δικαιώματα και υποχρεώσεις», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας λίγο πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Όχι μόνο είναι περισσότεροι οι Βρετανοί που λαμβάνουν επιδόματα στο εξωτερικό από τους πολίτες των αντίστοιχων χωρών που λαμβάνουν επιδόματα στη Βρετανία, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα και τα ποσά. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός στη Γαλλία εισπράττει τρεις φορές μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας απ” ό,τι ένας άνεργος Γάλλος στη Βρετανία.

Σχολιάζοντας την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι όποιες περικοπές γίνουν στα επιδόματα της ΕΕ θα είναι αμοιβαίες, θα ισχύουν δηλαδή τόσο για τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ, όσο και για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ στη Βρετανία, προκειμένου να συζητήσει με τον Ντέιβιντ Κάμερον τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ελευθερίας των κινήσεων στην ΕΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν περιορισμοί στη μετακίνηση και να ληφθούν νέα μέτρα που θα κάνουν διάκριση ανάμεσα στους ντόπιους και τους ευρωπαίους πολίτες σε θέσεις απασχόλησης με χαμηλή αμοιβή.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα της Γκάρντιαν παραπέμπουν σε μια εικόνα πιο σύνθετη απ” όσο θέλουν να την παρουσιάζουν τα κόμματα κατά της Ευρώπης και κατά της μετανάστευσης. Όπως επισημαίνει η Ροξάν Μπαρμπουλέσκου από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, «οι 30.000 Βρετανοί που εισπράττουν επιδόματα σε άλλες χώρες είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, γεγονός που δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών στο εξωτερικό και των Ευρωπαίων στη Βρετανία δεν αποτελούν βάρος για τις χώρες στις οποίες ζουν».

Επιπλέον, οι πολίτες των πρώην ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που ζητούν επιδόματα στη Βρετανία είναι πολύ μικρός: σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μόλις 1.000 Ρουμάνοι και 500 Βούλγαροι.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάγκλας Αλεξάντερ πρόκειται να δηλώσει σήμερα ότι ο Κάμερον θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη αν επιμείνει να ζητά περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης και να συντηρεί το θέμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Αλεξάντερ θα υπογραμμίσει ότι εξαιτίας της προσέγγισης του Κάμερον, η βρετανική επιρροή στην Ευρώπη σημειώνει τη μεγαλύτερή της πτώση εδώ και μια γενιά.

Βρετανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της εγχώριας νομοθεσίας και χρειάζεται τώρα αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές στον Κάμερον ότι η διατήρηση της ελευθερίας της κίνησης αποτελεί γι” αυτήν «κόκκινη γραμμή».
Μεσολαβητικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας δεν αναμένεται να δεχθεί την επιβολή περιορισμών στους 15.000 Πολωνούς που ζουν στη Βρετανία. Ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι μόλις 2 Βρετανοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στην Πολωνία…

By