Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο Τραμπ ενθαρρύνει τα ρατσιστικά εγκλήματα

Μιλώντας στο περιθώριο της 67ης Μπερλινάλε, ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σπέρνει τον φόβο και ότι ενθαρρύνει τα ρατσιστικά εγκλήματα.

«Μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε υποψήφιος για την προεδρία, ο αριθμός των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος αυξήθηκε σημαντικά και πιστεύω ότι κι εσείς παρατηρείτε το ίδιο φαινόμενο και στην Ευρώπη» όπου σε πολλές χώρες καταγράφεται άνοδος των λαϊκιστικών ή ακροδεξιών κομμάτων, είπε ο 67χρονος Γκιρ.

Ο ηθοποιός, που βρίσκεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της προβολής, στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, του θρίλερ The Dinner του Ορεν Μούβερμαν, κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ο Τραμπ εξομοιώνει τους όρους «τρομοκράτης» και «πρόσφυγας», ιδίως στο διάταγμά του για τη μετανάστευση, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη από τη δικαιοσύνη.

«Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες (τρομοκράτες και πρόσφυγες) σημαίνουν το ίδιο πράγμα» είπε ο Γκιρ, για τον οποίο αυτή η εξομοίωση είναι «το χειρότερο πράγμα που έκανε ο Τραμπ».

«Προηγουμένως δείχναμε συμπάθεια στον πρόσφυγα, ήταν κάποιος που θέλαμε να τον βοηθήσουμε, να του παράσχουμε στέγη. Δυστυχώς, έχουμε ηγέτες που υποδαυλίζουν τον φόβο και αυτός ο φόβος μας ωθεί να κάνουμε φρικτά πράγματα» τόνισε ο ηθοποιός.

Αυτό το θέμα βρίσκεται εξάλλου και στο επίκεντρο της ταινίας The Dinner η οποία ξεκινά με ένα απλό δείπνο μεταξύ δυο αδελφών και των συζύγων τους και εξελίσσεται σε ένα θρίλερ γύρω από την οικογένεια και τις αξίες της. Ο Γκιρ υποδύεται έναν πολιτικό με μεγάλες φιλοδοξίες, έχοντας στο πλευρό του τη Λόρα Λίνεϊ, τον Στιβ Κούγκαν και τη Ρεμπέκα Χολ.

Την Πέμπτη η Μάγκι Τζίλενχαλ, που είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, απηύθυνε ένα κάλεσμα για «αντίσταση» απέναντι στην πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου.

(Visited 1 times, 1 visits today)