Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Σε χαμηλά τριμήνου το πετρέλαιο -Στα 81,50 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο επεκτείνει τις απώλειες του μετά το κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών την Τετάρτη, λόγω των ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει την ζήτηση ενέργειας.

Το μπρεντ υποχώρησε για τέταρτη συνεδρίαση προς τα 81 δολάρια το βαρέλι και την Πέμπτη διαπραγματεύεται στα 81,45 δολάρια με πτώση 0,55%, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται επίσης καθοδικά κατά 0,67% στα 77,05 δολάρια.

Ο ρόλος της Fed

Τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν μια «γερακίσια» στάση από τους αξιωματούχους. Αυτό προσθέτει άλλο ένα πτωτικό στοιχείο σε μια αγορά πετρελαίου που παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι υψηλότερα φέτος εν μέρει λόγω των περικοπών της προσφοράς από τoν ΟΠΕΚ+, αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα μέσα Απριλίου, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα στον κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα διογκώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται συνολικά σε πτωτική δυναμική», δήλωσε ο Gao Mingyu, επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής της SDIC Essence Futures Co. με έδρα το Πεκίνο. «Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο αν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+», συμπλήρωσε.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει την 1η Ιουνίου και η ομάδα αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής. Το μέλος της συμμαχίας, η Ρωσία, υπερέβη τη δέσμευσή της για παραγωγή τον Απρίλιο και δεσμεύτηκε να καλύψει την επιπλέον προσφορά, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

By