Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Σε δυσμενές πλαίσιο λειτουργίας οι ελληνικές τράπεζες

Αιτία πολιτική αστάθεια στη χώρα μας, σύμφωνα με την Goldman Sachs

goldman_sachs640

Την προειδοποίηση πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της απηύθυνε σήμερα η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, η οποία βασίζεται στα συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση, τα στελέχη της Goldman Sachs στην Αθήνα συναντήθηκαν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στελέχη της κυβέρνησης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις σχετικές συναντήσεις η επενδυτική τράπεζα σημειώνει τα εξής:

* Ο δρόμος για μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών είναι ακόμα ασαφής. «Με όσους μιλήσαμε αναμένουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνεται και προστίθεται πως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, αν και η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους πιστωτές της Ελλάδας.

* Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο σε 2-3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκροές 25 δισ. ευρώ της περιόδου Δεκεμβρίου Φεβρουαρίου. Ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων στη λιανική τραπεζική ( λογαριασμοί κάτω των 100 χιλ. ευρώ). Οι καταθέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, αλλά συνολικά έπαιξαν λιγότερο σημαντικό ρόλο. Το ήμισυ των εκροών αφορούσαν σε μετρητά, με τα υπόλοιπα χρήματα να μοιράζονται μεταξύ μεταβιβάσεων σε επενδυτικά προϊόντα και σε εκροές στο εξωτερικό. «Με όσους μιλήσαμε πιστεύουν ότι η φύση των εκροών γεννά την ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικά ποσά των καταθέσεων θα επιστρέψουν τελικά στο σύστημα», σημειώνει η ανάλυση της GS.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By