Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,39% στις 761,56 μονάδες

xrimatistirio

Τελικά όχι μόνο άντεξε στην ενδοσυνεδριακή επανεμφάνιση των πωλητών, αλλά κατάφερε να καταγράψει μια ακόμη έντονα ανοδική συνεδρίαση σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν και εμπιστεύονται την ελληνική κεφαλαιαγορά, τοποθετώντας τα κεφάλαια τους με βάση το θετικό σενάριο για τη χώρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,39% στις 761,56 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 4,35%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 769,86 μονάδες και η χαμηλότερη στις 739,99. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 45,82% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 102,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,48 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζαδάκη, όταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης ο Γενικός ∆είκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (691 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε σε χαμηλά 20 ετών δύσκολα μπορούσε να εκτιμηθεί αυτό που θα ακολουθούσε. Ο Γενικός ∆είκτης άλλαξε πορεία και κινήθηκε έως τα επίπεδα των 769 μονάδων καταγράφοντας απόδοση 11,3% μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων οι αποδόσεις ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές καθώς στους τραπεζικούς τίτλους καταγράφηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη έως και 65%. Το ανοδικό ξέσπασμα είχε διάχυση και σε άλλους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι ωστόσο υποαπέδωσαν καθώς είχαν υποστεί μικρότερες απώλειες στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πέρα από την εικόνα των αποδόσεων και την γενική αφύπνιση των περισσότερων μετοχών το ταμπλό έδειξε ότι έχει εφεδρείες αγοραστών αρκεί να υπάρχει η είδηση ή έστω η προσδοκία της είδησης.

Η είδηση ωστόσο που προσδοκούσε η αγορά δεν ήρθε από την Λετονία και οι επενδυτές έμειναν με την εικόνα της προόδου των διαπραγματεύσεων η οποία ήταν μάλλον λίγη για να δικαιολογήσει το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί. Ανεξάρτητα με τις διακυμάνσεις των μετοχών και των ομολόγων οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρουσίασαν κάποια πρόοδο, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη ήταν ενθαρρυντική ως προς τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις δύο πλευρές και αυτό ίσως να δείχνει ότι παρά την αστοχία συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής υπάρχουν περισσότερα θετικά σημεία αναφοράς για να κλείσει το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup (11 Μαΐου) ή σε κάποια ενδιάμεση ημερομηνία.

Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης μετά την διάσπαση των 720 μονάδων ανέπτυξε ταχύτητα διαφυγής διασπώντας και τις 700 μονάδες καταγράφοντας νέο χαμηλό έτους. Από εκεί ωστόσο ξεκίνησε μια έντονα ανοδική κίνηση με συνεχόμενα κλεισίματα στο υψηλό ημέρας ή κοντά σε αυτό αφήνοντας εκτεθειμένους τους πωλητές.

Η ένταση της ανόδου και η ταχύτητα της ενεργοποίησε εκ νέου αγοραστικό σήμα από τον MACD ενώ το ανοδικό κενό του ανοίγματος της Παρασκευής είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που σταδιακά ενισχύεται με περισσότερη συνεισφορά τίτλων δείγμα της διάχυσης της ανοδικής διάθεσης σε μεγαλύτερο κύκλο δεικτοβαρών μετοχών. Μέχρι στιγμής ότι έχει κάνει ο Γενικός ∆είκτης είναι προϊόν της συμπίεσης τιμών που έχει προηγηθεί.

Μία μονάδα μόλις υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής η τάση αλλάζει σε ανοδική καθώς εκεί βρίσκεται η χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο συμπαγή για τους αγοραστές σε υπέρβαση των 800 μονάδων διπλώνοντας τα δύο βασικά σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Το ανοδικό σενάριο αν και μπήκε σε περιπέτεια άντεξε και αυτή την στιγμή έχει τις πιθανότητες με το μέρος του παρά την έλλειψη του νέου που θα δικαιολογούσε έστω και μια περιορισμένη αισιοδοξία. Η προεξόφληση με τόσο εμφατικό τρόπο κάποιας θετικής εξέλιξης ενδεχομένως να συνδέεται με γεγονότα τα οποία βρίσκονται προ των πυλών.

Ωστόσο λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν ήδη βραχυπρόθεσμα καταγραφεί το ενδεχόμενο τοπικών φυσιολογικών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών θα αυξήσει την προσφορά και ως εκ τούτου η συνέχιση του «από εδώ και πέρα» θα απαιτήσει υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία πάντως την εβδομάδα που πέρασε προσέγγισε την ζώνη των 100 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 32% σε σχέση με την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη”, με ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις σε πολλές μετοχές, που έδιναν ευκαιρίες στους traders κατά τακτά διαστήματα, κυρίως γιατί σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά μεγάλες διακυμάνσεις, για να κλείσουν τελικά με αξιόλογες αποδόσεις.

Ο FTSE 25 κινήθηκε στο εύρος των 220,46 και 231,08 μονάδων, με διακύμανση 4,83%, για να ολοκληρώσει στο +3,74% και τις 228,24 μονάδες. Από τις 25 μετοχές του υπήρξαν πέντε που έκλεισαν με απώλειες. Πρόκειται για τις μετοχές της Motor Oil(-2,74%), της Τέρνα Ενεργειακή(-2,08%), της ΜΕΤΚΑ  (-2,03%), της Viohalco(-1,09%) και του ΟΠΑΠ(-0,64%). Από τις 20 ανοδικές ξεχώρισε ιδιαίτερα η πρωταγωνίστρια της εβδομάδας μετοχή της Πειραιώς με άνοδο 15,52%, στο 0,3200 και συναλλαγές αξίας 8,28 εκατ. ευρώ. Την ακολούθησαν οι Jumbo(+9,22%), ΟΛΠ(+7,83%), Alpha Bank(+7,60%), Τιτάν(+6,94%), Εθνική(+6,73%), Eurobank(+6,36%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+5,80%), Folli Follie(+5,75%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+5,22%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,09% στις 663,52 μονάδες, με τη διακύμανσή του να φτάνει στο 11,61% [-0,35% και +11,26%] και τον τζίρο του στα 64,48 εκατ. ευρώ [59,7%] του συνόλου. Στην εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 23,74%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε στο 5ήμερο κατά 5,93%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+9,04%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-1,89%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 74 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By