Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Συμφώνησαν Μέρκελ, Πούτιν, Ποροσένκο για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Ο ΟΑΣΕ θα επιτηρεί την κατάσταση στην περιοχή.

oukrania_krimaia_rosoi_stratiotes_746950018

Σε συμφωνία για την εξασφάλιση της επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός και στο Ντεμπάλτσεβε κατέληξαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι την Κυριακή ετέθη σε ισχύ η εκεχειρία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι δικαιούνται να πυροβολούν «στο έδαφός τους» και δεν επιτρέπουν στου παρατηρητές του ΟΑΣΕ να πλησιάσουν.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοόινωσε ότι η Μέρκελ συμφώνησε με τους Πούτιν και Ποροσένκο συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΣΕ να επιτηρήσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ουκρανός πρόεδρος τηλεφώνησαν στον Ρώσο πρόεδρο για να του ζητήσουν να ασκήσει την επιρροή του επί των αυτονομιστών για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, η απόσυρση των βαρέων όπλων πρέπει να αρχίσει σήμερα, όπως συμφωνήθηκε στο Μινσκ», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την κατάπαυση του πυρός, την κατάσταση στην πόλη Ντεμπάλτσεβε και τον ρόλο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

By