Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Συρία: Η Τουρκία βοήθησε ισλαμιστές να καταλάβουν Ιντλίμπ

Σοβαρές κατηγορίες κατά της Τουρκίας

syria-bomb

Σοβαρές κατηγορίες κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε στρατιωτική πηγή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι η χώρα βοήθησε τους ισλαμιστές αντάρτες να εξαπολύσουν επίθεση στην πόλη Ιντλίμπ, η οποία κατελήφθη το Σαββατοκύριακο από το Μέτωπο Αλ Νούσρα (συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και τους συμμάχους του.

Η πηγή απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όμως μη κυβερνητική οργάνωση επιβεβαίωσε ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα ελέγχει πλέον την πόλη, η οποία βομβαρδίστηκε εντός της ημέρας από τη συριακή πολεμική αεροπορία.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία που το καθεστώς χάνει τον έλεγχο επαρχιακής πρωτεύουσας. Η πρώτη πόλη, πριν την Ιντλίμπ, ήταν η Ράκα την οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανακηρύξει σε «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου τους.

Η στρατιωτική πηγή κατηγόρησε τόσο την Τουρκία όσο και την Ιορδανία ότι στήριξαν τους αντάρτες στην επιχείρηση κατάληψης της Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγούσαν και σχεδίαζαν τις επιχειρήσεις». Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύτηκαν μέσω της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η Τουρκία, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, είναι οι τρεις από τις χώρες της περιοχής που διάκεινται πιο εχθρικά απέναντι στο συριακό καθεστώς. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φανατικό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» που στηρίζει «επιμελητειακά και στρατιωτικά» τους Σύρους αντάρτες σε καθημερινή βάση.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την πτώση της Ιντλίμπ. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουάταν, που εκδίδεται στη Δαμασκό, έγραψε πάντως ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα και οι σύμμαχοί του ύψωσαν τη σημαία της Αλ Κάιντα σε κυβερνητικά κτίρια της πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου εδώ και τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Ιντλίμπ τη Δευτέρα. Περισσότεροι από 170 άνθρωποι – και από τις δύο πλευρές – σκοτώθηκαν στις μάχες των προηγούμενων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 126 Σύρων ανταρτών.

Η σκληροπυρηνική οργάνωση Άχραρ Αλ Σαμ, που έχει συμμαχήσει με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, κάλεσε τους κατοίκους της Ιντλίμπ να βοηθήσουν τους μαχητές στη διοίκηση της πόλης, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκουν να ιδρύσουν ισλαμικό εμιράτο.

Η επιρροή του Μετώπου Αλ Νούσρα στη βορειοδυτική Συρία αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, εις βάρος άλλων ανταρτικών ομάδων που στηρίζονταν στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Το Μέτωπο πολεμά το καθεστώς, αλλά είναι και αντίπαλος του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ και έχει ιδρύσει εκεί «χαλιφάτο».

By