Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

S&P: Αυτό είναι το διακύβευμα των ελληνικών εκλογών

Η Ελλάδα υποφέρει από τη δική της εκδοχή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κρίσης – αλλά χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της

standard poor's

Όπως η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Ελλάδα υποφέρει από τη δική της εκδοχή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κρίσης – αλλά χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, αναφέρει η Standard & Poor’s σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Τι διακυβεύεται».

Στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα θα διεξαχθεί η έκτη εκλογική αναμέτρηση από το 2009. Το εάν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό για να τονώσει την οικονομία – όπως έχουν κάνει η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – απομένει να φανεί.

Ένας τρόπος να κινηθεί προς τα μπροστά θα ήταν να βάλει το «φάντασμα» της χρεοκοπίας να «ξεκουραστεί», ενδεχομένως μέσω μίας περαιτέρω σοβαρής ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα είναι δύσκολη και πιθανώς πολιτικά δαπανηρή απόφαση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την επέκταση της ελάφρυνσης χρέους με τη μορφή της μεγαλύτερης διάρκειας των δανείων με χαμηλά επιτόκια.

«Ένα πράγμα φαίνεται βέβαιο σε εμάς. Χωρίς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον για την Ελλάδα εντός της νομισματικής ένωσης, που θα συνυπάρχει με αρκετές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης για να υποστηρίξει καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, οι πιθανότητες αποτυχίας παραμένουν τόσο πραγματικές όσο η δυνατότητα επιτυχίας» αναφέρει ο αναλυτής της Standrard & Poor’s Frank Gill.

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει βυθιστεί κατά 29% και οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κάτω από το 12% του ΑΕΠ. Οι εισαγωγές παραμένουν περίπου 15% χαμηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει το χρέος του με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί και την ίδια στιγμή, ο δημόσιος τομέας έχει περικόψει τις δαπάνες. Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα είναι άνεργοι και σχεδόν ένας στους τρεις νέους είναι χωρίς δουλειά, αναφέρει η S&P στην έκθεσή της.

Έναντι σε μία τέτοια ελεύτερη πτώση του εθνικού εισοδήματος, λίγες από τις έξι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν εκλεγεί από το 2009 έχουν καταφέρει να παραμείνουν στην εξουσία για να αναλάβουν την κυριότητα των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται σε όλα τα οικονομικά προγράμματα της Ελλάδας με την Ευρώπη έχουν στόχο την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων και την απορρύθμιση της οικονομίας. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο πιθανό να πετύχουν όταν μία οικονομία αναπτύσσεται, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Κατά την άποψη της S&P, η Ελλάδα είναι από πολλές απόψεις, υπεύθυνη για την τρέχουσα κακής κατάστασή της. «Θεωρούμε ότι η δριμεία και παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα από το 2009, ευνόησε αναμφίβολα μία εθνική απώλεια πίστης, όχι μόνο στην εγχώρια ηγεσία, αλλά και στην ΕΕ επίσης”.

«Το ερώτημα είναι εάν τα 86 δισ. ευρώ, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε πριν από ένα μήνα θα αλλάξει την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Δεν τίθεται ερώτημα ότι προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει την δημοσιονομική της θέση» αναφέρει ο Frank Gill.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Έχει μειώσει τον αριθμό των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 20% περίπου από το 2010, παρότι πολλές απολύσεις φαίνεται να έγιναν λιγότερο μέσω της αξιολόγησης της επίδοσης και περισσότερο μέσω συνολικών αποχωρήσεων. «Έχουμε επίσης δει διάφορες κινήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ωστόσο κατά την άποψή μας, ήταν ελάχιστες» καταλήγει η έκθεση της Standard & Poor’s.

By