Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Συρία: Μέλος του ISIS που αυτομόλησε έδωσε κρίσιμες πληροφορίες για την εξόντωση του Αλ Μπαγκντάντι -Μπορεί να πάρει εκαττ.

Ρόλο-κλειδί στην επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπαιξε ένας πληροφοριοδότης, αγνώστου εθνικότητας, που βρισκόταν μέσα στο κρησφύγετό του όταν επέδραμαν οι Αμερικανοί κομάντος.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής αποκάλυψαν στη Washington Post ότι ο πληροφοριοδότης αυτός είχε δώσει λεπτομερείς περιγραφές των χώρων και του σημείου όπου βρισκόταν ο αρχηγός του ISIS την ώρα της επίθεσης, όταν πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένος παρασέρνοντας στο θάνατο και τρία από τα παιδιά του, που χρησιμοποίησε ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ο πληροφοριοδότης μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά εκτός Συρίας δύο 24ωρα μετά την επιδρομή των Αμερικανών και λέγεται ότι θα λάβει μέρος ή όλο το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο είχαν επικηρύξει οι ΗΠΑ τον αρχηγό του ISIS. Ένας αξιωματούχος είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι πρόκειται για Άραβα σουνίτη, που είχε εξοργιστεί με τον ISIS επειδή τζιχαντιστές δολοφόνησαν μέλη της οικογένειάς του.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, που έκλεψε τα βρώμικα εσώρουχα του Αλ Μπαγκντάντι για να υπάρχει δείγμα DNA, που χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση της σορού του. Οι πολύτιμες πληροφορίες του έφθασαν μέσω Κούρδων στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων πριν την επίθεση.

Ο στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) είπε, σύμφωνα με το NBC, ότι ο πληροφοριοδότης περιέγραψε επακριβώς ένα – ένα τα δωμάτια του κρησφύγετου του αρχηγού του ISIS, τον αριθμό των φρουρών και τα τούνελ που περιλάμβανε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By