Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Τα απούλητα πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου «πάνε» Airbnb

Αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή τα τελευταία δύο χρόνια, ο ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς διαμερίσματος με θέα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου αποφάσισε να το νοικιάσει έναντι 1.500 λιρών (1.735 ευρώ) τη βραδιά μέσω του μεσιτικού γραφείου Xenyos.

Όσο δεν βρίσκει τα 8,65 εκατ. λίρες που ζητάει για το ανακαινισμένο διαμέρισμα, θα μπορεί έτσι να καλύψει ένα μέρος της επένδυσής του.

Οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο στρέφονται σε εταιρείες όπως η Aribnb και μεσιτικά γραφεία όπως το Xenyos για να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα όσο οι ιδιοκτησίες τους βαλτώνουν στην αγορά. Μέσα στο 2016 ο αριθμός των σπιτιών του Λονδίνου που είναι καταχωρημένα στο Airbnb διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 50.000.

Και αυτό ενώ ο αριθμός-ρεκόρ των 35.000 νέων πολυτελών ακινήτων – αρκετά για να καλύψουν δύο φορές το Χάιντ Παρκ – σχεδιάζεται για τα επόμενα 10 χρόνια. Η αυξημένη προσφορά θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές. Οι πωλήσεις των υπό κατασκευή κατοικιών στο Λονδίνο έπεσαν το 2016 στα χαμηλότερα τεσσάρων ετών, ύστερα από τις τελευταίες αυξήσεις φόρων.

Τα αδιάθετα πολυτελή ακίνητα είναι περισσότερα από ποτέ και, περιμένοντας την αγορά να συνέλθει, οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση – μετά την απόφαση για το Brexit η ζήτηση για μακροπρόθεσμη ενοικίαση έχει μειωθεί κατά πολύ. Μέχρι τον Φεβρουάριο, τα διαθέσιμα σπίτια στις καλύτερες γειτονιές του Λονδίνου είχαν αυξηθεί κατά 20% σε έξι μήνες.

Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ή προσπαθούν να παρακάμψουν, είναι ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο 90 ημερών για τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ολόκληρων σπιτιών. Η Airbnb ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αφαιρεί από την πλατφόρμα της τα σπίτια του Λονδίνου που ενοικιάζονται για περισσότερες μέρες, εκτός και αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Μέχρι τότε, το ένα τέταρτο των καταχωρημένων ακινήτων του Λονδίνου είχε ήδη υπερβεί το όριο των 90 ημερών.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου αυτόν τον μήνα απευθύνθηκε σε έξι ακόμη εταιρείες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ανάμεσά τους οι One Fine Stay, Wimdu και Booking.com, ζητώντας τους να υιοθετήσουν τους ίδιους περιορισμούς με την Airbnb.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By