Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά που κρύβονται σε κρέμες ομορφιάς

Ρυτίδες, φωτογήρανση, χαλάρωση. Τα σημάδια του χρόνου αντιμετωπίζονται χάρη σε δραστικές ουσίες με αποδεδειγμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«H γήρανση αρχίζει στα εικοσιένα, μόλις σταματήσει η εφηβική ακμή. Καθώς μειώνεται η παραγωγή του σμήγματος, της έκκρισης που χρησιμεύει ως φυσικό λιπαντικό και προστασία για την επιδερμίδα, το δέρμα αρχίζει να φθείρεται. Σταδιακά, μέχρι τα τριάντα, υποχωρεί και το παιδικό λίπος που δίνει στο πρόσωπο τη νεανική του εμφάνιση. Το αποτέλεσμα είναι οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Σε αυτή την ηλικία, οι θεραπείες αντιγήρανσης πρέπει ήδη να έχουν ξεκινήσει» λέει ο Nεοϋορκέζος πλαστικός χειρουργός Τζέραλντ Ιμπέρ. Στο βιβλίο του The Youth Corridor εξηγεί ότι η αντιγήρανση πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: πρόληψη, διατήρηση, διόρθωση. Η στρατηγική αυτή είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται καθημερινά στο πέρασμα του χρόνου, αρκεί να έχουμε στα χέρια μας τα κατάλληλα εργαλεία. Οι δραστικές ουσίες που έχουν αληθινή, μετρημένη και αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση είναι αυτές που θα βοηθήσουν το δέρμα να προλάβει τις φθορές, να διατηρήσει την ελαστικότητά του και να διορθώσει τα σημάδια.
Επιλέγουμε τις πιο αποτελεσματικές και τις εντάσσουμε στην καθημερινή μας περιποίηση.

ΡΕΤΙΝΟΛΗ
Δεν μιλάμε απλώς για ένα δραστικό συστατικό. Τα οξέα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, επηρεάζουν περίπου 350 γονίδια που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και σε λειτουργίες όπως η ανανέωση των κυττάρων, η παραγωγή κολλαγόνου και η έκκριση μελανίνης. Είναι η ουσία που απορροφάται πλήρως από το δέρμα, το οποίο διαθέτει ειδικούς υποδοχείς που προσλαμβάνουν μηνύματα από ρετινοειδή. Τα οξέα αυτά επιδρούν στα κύτταρα του δερματικού ιστού και τους διοχετεύουν «οδηγίες» για τις λειτουργίες που πρέπει να επιτελέσουν. Αν, λοιπόν, τα δερματικά κύτταρα είναι γερασμένα και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τα οξέα της βιταμίνης Α μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Μάλιστα, με τη μακροχρόνια χρήση των ρετινοειδών, οι υποδοχείς πολλαπλασιάζονται και η απορρόφησή της βιταμίνης αυξάνεται.

Τα αποτελέσματα: Αποβάλλεται η κεράτινη στοιβάδα των νεκρών κυττάρων που επιβαρύνει την επιφάνεια. Τονώνεται η λειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν το κολλαγόνο. Ρυθμίζεται η έκκριση μελανίνης, αυτής που ευθύνεται για τη δημιουργία των κηλίδων. Τα ρετινοειδή επεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο στις στοιβάδες του δέρματος ώστε, σταδιακά, σβήνουν τις ρυτίδες.

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά που κρύβονται σε κρέμες ομορφιάς

Οροί, Concentrated Retinol Serum 1,2,3, Environ: Η επιδερμίδα ερεθίζεται και αντιδρά με φλεγμονή αν της χορηγηθεί μεγαλύτερη ποσότητα ρετινόλης απ’ όσο αντέχει. Γι’ αυτό, οι κρέμες του εμπορίου περιέχουν ποσότητες σε μικρές και ασφαλείς δόσεις. Ωστόσο, το σύστημα Step Up που σχεδίασε ο Νοτιοαφρικανός πλαστικός χειρουργός Ντες Φερνάντες πετυχαίνει να χορηγεί ισχυρές δόσεις χωρίς παρενέργειες. Ξεκινώντας από έναν ορό με μικρή περιεκτικότητα για να εξοικειώσει το δέρμα, σταδιακά αυξάνει την ποσότητα και την αποτελεσματικότητα. Εφαρμόζεται το βράδυ και προστατεύουμε με αντηλιακό το πρωί. (Τιμή 255€)

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
«Υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο δέρμα μπορούν να προλάβουν και, σε αντίθεση με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, να διορθώσουν κάποια σημάδια γήρανσης» λέει η δερματολόγος Λέσλι Μπάουμαν από το Πανεπιστήμιο του Μαϊιάμι. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C παίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό του κολλαγόνου. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η C είναι ασταθής, κάτι που σημαίνει ότι όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο ή το φως χάνει την αποτελεσματικότητά της. Η πιο σταθερή μορφή της θεωρείται το ασκορβικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε πολλά προϊόντα.
Το επιστημονικό παράδοξο είναι πως η βιταμίνη C μπορεί από μόνη της να παράγει ελεύθερες ρίζες. «Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να συνυπάρχει με ένα παρόμοιο αντιοξειδωτικό», λέει η Μπάουμαν. Γι αυτό βλέπουμε συχνά τη βιταμίνη C μαζί με την Ε, και μερικές φορές επίσης με φερουλικό οξύ. «Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων διπλασιάζει την αντοχή του δέρματος στον ήλιο και προλαμβάνει την καταστροφή του DNA».

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά που κρύβονται σε κρέμες ομορφιάς

Ορός, C E Ferulic, Skinceuticals: Το C E Ferulic περιέχει βιταμίνη C 15% σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε και φερουλικό οξύ. Στη διάρκεια της μέρας αυξάνει τη φυσική φωτοπροστασία του δέρματος κατά 8 φορές, προλαμβάνει τις οξειδωτικές βλάβες από UV, υπέρυθρες και ρύπανση και αποτρέπει την αποδόμηση του κολλαγόνου. Χρησιμοποιείται το πρωί πριν το αντηλιακό ή την κρέμα ημέρας. (Τιμή 171€)

ΠΕΠΤΙΔΙΑ
Τα πεπτίδια είναι δομικά συστατικά των κυττάρων του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου η φυσική παραγωγή τους μειώνεται, συνεπώς χρειάζεται να συμπληρώσουμε ώστε να διατηρήσουμε τη νεανική εικόνα του δέρματος. Γι’ αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί στα εργαστήρια βιομιμητικά πεπτίδια τα οποία είναι όμοια με αυτά του οργανισμού ώστε να δρουν απευθείας στους υποδοχείς των κυττάρων μιμούμενα τη δράση των φυσικών πεπτιδίων. Διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος ώστε να διατηρείται ελαστικό και νεανικό.

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά που κρύβονται σε κρέμες ομορφιάς

Ορός, The Concentrate, La Mer: Όταν ο αστροφυσικός δρ. Μαξ Χούμπερ υπέστη εγκαύματα στο εργαστήριό του, εμπνεύστηκε από τις ιδιότητες αυτοανάπλασης των γιγαντιαίων φυκιών και δημιούργησε το Miracle Broth, ένα θαυματουργό συστατικό πλούσιο σε πεπτίδια. Στον ορό The Concentrate συμπυκνώνεται ο «μαγικός ζωμός» με στόχο να τροφοδοτήσει τα δερματικά κύτταρα με τα απαραίτητα πεπτίδια για την ανάπλασή τους. Χρησιμοποιείται το βράδυ μετά τον καθαρισμό και μπορεί να συνδυαστεί με τη ρετινόλη. (Τιμή 671€)

ΝΜΝ
Το πιο πολλά υποσχόμενο μόριο για τη μακροζωία ήρθε από τα εργαστήρια του Χάρβαρντ. Το ΝΜΝ (νικοτιναμιδικό μονονουκλεοτίδιο) είναι μία ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στα κύτταρα και μεταφέρει την ενέργεια σε επίπεδο μιτοχονδρίου ενώ συγχρόνως φροντίζει για τη σωστή αντιγραφή του DNA. Λόγω αυτή της δράσης του, χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στην καλή υγεία, τη μακροζωία και την τόνωση. Με τον ίδιο τρόπο φροντίζει την επιδερμίδα όταν απλώνεται τοπικά.

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά που κρύβονται σε κρέμες ομορφιάς

Κρέμα, Elysiage The Cream, Dr Noel: Η αντικαρκινική δράση του ΝΜΝ ήταν ο λόγος που ασχολήθηκε μαζί του η Dr Κατερίνα Νοέλ. Όταν ασθένησε με καρκίνο του μαστού, η Ελληνίδα οδοντίατρος που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, άφησε το επάγγελμά της για ν’ αφοσιωθεί στη μελέτη του ΝΜΝ. Η Elysiage είναι η κρέμα που περιέχει ΝΜΝ με στόχο την προστασία των κυττάρων από βλάβες σχετικές με την αντιγραφή του DNA. Σωστή αντιγραφή σημαίνει νεανικά δερματικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται πρωί ή βράδυ και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστικές ουσίες. (Τιμή 139€)
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

By