Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Το ακριβό πετρέλαιο βυθίζει τη Ρωσία στο χρέος

Η εκτόξευση του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα της τριετίας τις βυθίζουν στο χρέος τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ενέργειας του κόσμου, αντί να γεμίζει τα κρατικά ταμεία της Μόσχας με ρούβλια.

Η Μόσχα, η οποία οδεύει για το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2011, αναγκάζεται να αυξήσει τον δανεισμό της όσο το ρούβλι ανατιμάται, ωθώντας τον στα περυσινά επίπεδα ρεκόρ προκειμένου να τηρηθεί ο δημοσιονομικός κανόνας. «Ο δημοσιονομικός κανόνας καθιστά την έκδοση ομολόγων ένα εργαλείο συναλλάγματος», σχολιάζει ο Ανατολίι Σαλ, αναλυτής της JPMorgan στη Μόσχα.

«Οι δημοσιονομικές προσαρμογές βασίζονται στην υψηλότερη κατανάλωση πετρελαίου και συνεπάγονται ένα ισχυρότερο ρούβλι λόγω της αναθεώρησης των σχεδίων για την έκδοση κρατικών ομολόγων», εξηγεί. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε τον στόχο εγχώριου δανεισμού για φέτος κατά 28% στο 1,04 τρισ. ρούβλια. Όπως έχει διευκρινίσει ο επικεφαλής Χρέους του υπουργείου, Κονσταντίν Βισκόβσκι, η ανατίμηση του ρουβλίου θα οδηγήσει σε αύξηση των εγχώριων εκδόσεων χρέους.

Η αρχική εκτίμηση της ισοτιμίας ρούβλι/δολάριο ήταν 64,7 για φέτος, ωστόσο, μετά την ανατίμηση του ρουβλίου έχει αναπροσαρμοστεί στο 58, το οποίο σημαίνει ανατίμηση του ρουβλίου κατά 11%. Για κάθε μείωση της ισοτιμίας κατά 1 ρούβλι, το ρωσικό Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει 80 εκατ. ρούβλια περισσότερα το 2018.

Ο δημοσιονομικός κανόνας της Ρωσίας

Ο λόγος που καταρτίστηκε ο εν λόγω κανόνας ήταν για να απομονωθεί το ρούβλι και η ρωσική οικονομία από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου. Έτσι, τα έσοδα που απορρέουν από τις εξαγωγές πετρελαίου όταν η τιμή του υπερβαίνει τα 40 δολάρια απορροφώνται από το κράτος και κατευθύνονται στο κρατικό ταμείο επενδύσεων. Οι αγορές συναλλάγματος θα υπερδιπλασιαστούν φέτος στα 2 τρισ. ρούβλια αν η μέση τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο διατηρηθεί στα επίπεδα των 54-55 δολαρίων το βαρέλι και θα αυξηθεί στα 2,8 τρισ. ρούβλια εάν ανέβει στα 60 δολάρια.

Η απόδοση του ρωσικού 10ετούς ομολόγου αυτή τη στιγμή είναι 7,3% και διατηρείται σχεδόν στα επίπεδα της αρχής του έτους. Το ράλι του πετρελαίου βοήθησε την απόδοση να υποχωρήσει στο 7% τον Μάρτιο –για πρώτη φορά μετά από πέντε έτη– αλλά οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και η άνοδος του πετρελαίου οδήγησαν σε νέα άνοδο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By