Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Το Ευρωδικαστήριο αποφασίζει σήμερα για το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Αιτία της δικαστικής διαμάχης το «whatever it takes» του Μάριο Ντράγκι το 2012

Draghi_2538001b

Νομιμοποιείται η ΕΚΤ ως ύστατος δανειστής; Η απάντηση δίνεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Παρατηρητές προεξοφλούν θετική απόφαση με δημιουργικές ασάφειες, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στις χώρες σε κρίση.

Αιτία της δικαστικής διαμάχης τρεις λέξεις που εκστόμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012, στο απόγειο της ευρωκρίσης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ, Outrigtht Monetary Transactions Programm) από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα. Τότε είχε πει το περιβόητο «whatever it takes», δηλαδή «με κάθε κόστος».

Αυτή η διευκρίνιση επενέργησε τόσο καθησυχαστικά στους επενδυτές και τους κερδοσκόπους που ξαφνικά σταμάτησαν τις επιθέσεις τους εναντίον του ευρώ και απομακρύνθηκε το κλίμα δυσπιστίας προς το κοινό νόμισμα.

Υπερέβη την εντολή της η EKT;

Για πληρέστερη παρουσίαση της υπόθεσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι προθέσεις Ντράγκι δεν είχαν συζητηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ειδάλλως, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δεν θα τις είχε προσυπογράψει.

Η συνέχεια δόθηκε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι προσέφυγαν εναντίον της εξαγγελίας του Μάριο Ντράγκι, αμφισβητώντας τη νομιμότητα αγοράς ομολόγων που ούτως ή άλλως δεν θα αγόραζε κανείς βάζοντας σε κίνδυνο το 1/3 των Γερμανών φορολογουμένων και ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα παραβιάζει το δικαίωμα της γερμανικής Βουλής να αποφασίζει σε δημοσιονομικά θέματα της χώρας.

Οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαπιστώνοντας παράλληλα παραβίαση του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. από την ΕΚΤ και υπέρβαση της εντολής της έχει δοθεί για την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Ναι μεν, αλλά….

Σήμερα, με μεγάλη αγωνία αναμένεται η αιτιολογημένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το αν το ΟΤΜ συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι το πρόγραμμα δεν συνάδει, αναμένονται αναταραχές στις αγορές που έχουν αποσοβηθεί από καιρό με το εξαγγελθέν μέτρο. Οι περισσότεροι ειδήμονες ωστόσο θεωρούν ότι οι ευρωπαίοι δικαστές θα το εγκρίνουν, θέλοντας να δώσουν τέλος στη συζήτηση.

«Στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε την τάση να ερμηνεύει διασταλτικά τους νόμους που αφορούν στην άσκηση εξουσιών από αξιωματούχους της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Αντρέας Ρες, από την UniCredit. Άλλοι περιμένουν τη δημιουργική ασάφεια της απόφασης. Γιατί αν πουν ένα καθαρό «ναι», τότε θα ανέβουν κατακόρυφα τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες σε κρίση. Αλλά και ένα ξεκάθαρο «όχι» δεν είναι εφικτό, γιατί το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα περνούσε στην αντεπίθεση και ίσως καλούσε την κυβέρνηση να βγει από το ΟΜΤ με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν ο Μάριο Ντράγκι. Η οικονομική εξυγίανση της Ευρωζώνης κινείται με ρυθμούς χελώνας. Το φάντασμα του αποπληθωρισμού ξεπροβάλει, κάτι που δίνει στους οικονομολόγους τη βεβαιότητα ότι στις 22 Ιανουαρίου θα εξαγγελθεί η έναρξη αγοράς μεγάλης κλίμακας κρατικών ομολόγων, ενάντια στη θέληση της Μπούντεσμπανκ. Με το φρεσκοκομμένο χρήμα θα μπορούσε να πάρει μπρος η οικονομία και να αυξηθεί ο πληθωρισμός, όπως τουλάχιστον ελπίζει η ΕΚΤ.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By