Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων δεν έχει έρθει ακόμα»

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έλαβε ημίμετρα για τη μεταναστευτική κρίση

prosfiges.

 

 

Εν μέσω έντονων διαφωνιών και ανταλλαγής «πυρών» οι Eυρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να δώσουν λύσεις στην προσφυγική κρίση, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ λίγοι, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μεταναστευτική κρίση, μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ απ” ό,τι η Ελλάδα

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να θάψουν μήνες της αμοιβαίας λασπολογίας σχετικά με την μεγαλύτερη προσφυγικής κρίσης στην ιστορία της ΕΕ, αλλά απέτυχε να καταλήξει σε κοινές πολιτικές, εν μέσω ενδείξεων ότι δεν ήταν σε θέση να περιορίσουν και να διαχειριστούν το έκτακτο της κατάστασης, σημειώνει ο Guardian.

H έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε λίγα και επέλεξε να ρίξει χρήματα σε φορείς παροχής βοήθειας και στις χώρες διέλευσης που φιλοξενούν τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία και να εντείνουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης στην Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο.

Η έκκληση στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα – το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μέση Ανατολή – έπεσε στο κενό. Ο πρόεδρος της Συνόδου έκανε κριτική τόσο στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση των προσφύγων χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε: «Το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμη», τονίζει ο Guardian χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες με στόχο τη διάσωση της σφυροκοπημένης αξιοπιστίας τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, συμφωνώντας σε μέτρια μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αναγνώρισαν ότι θα ενταθεί σημαντικά και επικίνδυνα και θα παραμείνει για χρόνια, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε εβδομάδες «μαχών» στην ΕΕ για ένα σχέδιο υποχρεωτικής μετεγκατάστασης 120.000 μεταναστών που ήδη ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Αλλά αυτός ο αριθμός, που προκάλεσε τόσες συγκρούσεις, έχει επισκιαστεί από τον αριθμό των προσφύγων, που τώρα εκτιμούν οι κυβερνήσεις ότι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αναμένονται «εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και μόνο, για να μην αναφέρουμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία». Οπως είπε, η ΕΕ πρέπει να καλύψει τα εξωτερικά της σύνορα. «Χωρίς την ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων μας, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά», τόνισε

Η διάκριση των προσφύγων από τους μετανάστες, ο διαμοιρασμός τους σε όλη την ήπειρο και η ενσωμάτωσή τους είναι ανάμεσα στους πολλούς στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ευρώπη. Οι σύμμαχοί της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνει ο Martin Wolf σε άρθρο του στους Financial Times.

Όπως σημειώνει, «τώρα έρχονται δύο εξαιρετικά δύσκολα έργα. Το πρώτο είναι να έρθει μια κάποια σταθερότητα στις αποσταθεροποιημένες χώρες. Για τους Ευρωπαίους, μεγαλύτερης σημασίας είναι η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη. Και, κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εμπορία ανθρώπων από τη ρίζα της. Αυτό θα απαιτήσει ένα συνδυασμό διπλωματίας και εξαναγκασμού. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοί να κάνουν ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών, θα παραμείνουν στο έλεος των γεγονότων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να παίξουν έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο ως παραγωγοί τάξης, όχι αταξίας, σε σχέση με το ρόλο τους από το 2001 και μετά.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν απλά να τους αφήσουν στην ησυχία τους. Αλλά η ΕΕ ζει σε έναν κόσμο χάους. Χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να τα βγάλει πέρα, πέραν του να γίνει ένα φρούριο που αφήνει τους απελπισμένους να χάνονται πάνω στις άμυνές της. Έχει ανάγκη από μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική. Ναι, αυτή τη φορά τα αδύνατα θα πρέπει να γίνουν δυνατά».

Μια διαφωνία σχετικά με την προσφυγική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική πολιτική κρίση, που μπορεί να οδγηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. και του ευρώ, σημειώνει η Nomura σε νέα ανάλυσή της. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το επίκεντρο αυτής της κρίσης δεν θα είναι απαραίτητα η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, οι εικόνες πλήθους προσφύγων να απειλούν να συντρίψουν την ασφάλεια στην Ουγγαρία, την Αυστρία και ακόμη και στο Καλέ, έχουν τη δυναμική να επανακαθορίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Περαιτέρω πολιτική ενσωμάτωση φαινόταν ένα μη ρεαλιστικό ιδανικό ακόμη πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση.Τώρα, όμως, η πραγματική πολιτική διχόνοια είναι ένας ακόμη υψηλότερος κίνδυνος.

By