Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Τσίπρας: Όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους

«Δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες υποχρεώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής»

tsipras

«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση στην ΕΕ δεν επιλέγουμε ούτε το ρόλο του μαθητή που σκύβει το κεφάλι, ούτε και διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδασκάλου απέναντι στον αμαρτωλό που του ζητάμε να πληρώσει για τις αμαρτίες του», ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα.

«Δεν κάνουμε θεοδικία αλλά δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες υποχρεώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

Συνεχίζοντας την απάντηση του επικαλέστηκε απόσπασμα από την επί του όρους ομιλία του Ιησού ότι «βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα στο πλαίσιο της έντιμης διαπραγμάτευσης στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα τηρήσει στο ακεραίο τις υποχρεώσεις της αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί και ώστε να εκπληρωθούν οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις στο ακέραιο». «Και όπως εμείς δεσμευόμαστε έτσι οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές γιατί η επίκληση ηθικής δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ιστορική εξηγώντας ότι παρενέβη όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς. «Για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν τη θέση του διαλόγου μεταξύ των λαών παίρνει η θέση της υπεροχής και τους ιστορικού πεπρωμένου τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι και η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι, το έζησε, το μίσησε» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτός ήταν ένας λόγος που εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για να μην ηχήσουν ξανά οι σειρήνες του πολέμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη».

Η σύζητηση αφορά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By