Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Βολές Βορίδη – Γεωργιάδη για την κατάργηση της «Παράκτιο Μέτωπο»

Το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις εκκαθαρίζει την εταιρία του Δημοσίου Παράκτιο Μέτωπο

voridis-georgiadis

Με αφορμή το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις με το οποίο εκκαθαρίζεται η εταιρεία του δημοσίου Παράκτιο Μέτωπο η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα της, Σπύρο Σαγιά.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκαν γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να καταργήσει την συγκεκριμένη εταιρεία όταν σε δυο εβδομάδες εκκρεμεί δικαστήριο του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία που κατέχει το ξενοδοχείο Λαγονήσι Resort.

Η υπόθεση ξεκινά το 2009 όταν ο νυν Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ως νομικός σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε είχε κάνει τροποποιητική σύμβαση για την αντιδικία που είχε το ελληνικό δημόσιο με το Λαγονήσι Resort. Το 2012 η ΕΤΑΔ αλλάζει διοίκηση και το νέο ΔΣ εκτιμά ότι η σύμβαση Σαγιά είναι εναντίον των συμφερόντων του δημοσίου και προσφεύγει στο εφετείο το οποίο χαρακτηρίζει τη σύμβαση Σαγιά υπέρμετρα επιβαρυντική για το ελληνικό δημόσιο.

Το Λαγονήσι Resort προσφεύγει στον Αρειο Πάγο και κερδίζει αναίρεση της υπόθεσης. Η νέα δίκη μεταξύ των δυο πλευρών θα γίνει στις 28 Απριλίου.

Οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης αφήνοντας προσεκτικά αιχμές κατά του κ. Σαγιά ανέφεραν ότι δεν ξέρουν αν ο κ. Σαγιάς, που βρίσκεται στη θέση του Τάκη Μπαλτάκου τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ότι έφερνε στη βουλή περίεργες ρυθμίσεις, έχει ευθύνη ή αν πρόκειται για σύμπτωση.

Κάλεσαν ωστόσο την κα Βαλαβάνη να απαντήσει γιατί βιάζεται τόσο πολύ να φέρει την κατάργηση με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Μάλιστα ζήτησαν από την υπουργό να δεσμευθεί ότι θα εκπροσωπηθεί στη δίκη προκειμένου να μην χαθεί η δίκη υπέρ της εταιρείας που έχει το ξενοδοχείο. «Εάν το δημόσιο χάσει τη δίκη ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του επειδή συνέχεια μας λέτε για ειδικά δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας η κα Βαλαβάνη κατηγόρησε τους δυο βουλευτές ότι κάνουν πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας με το να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του δημοσίου συμφέροντος. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα με το δικαστήριο και το δημόσιο θα εκπροσωπηθεί από τον εκκαθαριστή της επιχείρησης στο δικαστήριο και πρόσθεσε «είναι αντιαισθητικό να μιλάνε συνέχεια για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Λίγη ώρα αργότερα η κα Βαλαβανη κατέθεσε προσθήκη στη διάταξη με την οποία προβλέπεται αναβολή της δίκης εφόσον αυτή έχει προσδιοριστεί πριν το διορισμό του εκκαθαριστή της εταιρείας και συνεχίζεται μέχρι την τελεσιδικία της από τον εκκαθαριστή. Επίσης με υπουργική απόφαση ορίζεται η νόμιμη εκπροσώπησή της εταιρείας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση των δικών.

Μετά την προσθήκη αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε με νέα δήλωση με οποία ζητεί την απόσυρση του επίμαχου άρθρου. «Μετά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας την κυρία Βαλαβάνη κατέθεσε προσθήκη αλλά πληροφορούμε την κα υπουργό πως στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχει η διάκριση των εξουσιών πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με νόμο δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αναβολή της δίκης. Με την προσθήκη της επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην έχει προλάβει να οριστεί εκκαθαριστής μέχρι τη δική. Άρα θα αναλάβει εκείνη και η κυβέρνηση τη βλάβη που θα υποστεί το ελληνικό Δημόσιο. Η μόνη λύση είναι η απόσυρση της διάταξης».

By