Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Βουλή: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το «επιτελικό κράτος»

Σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δέχεται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Τα «πυρά» επικεντρώνονται στις διατάξεις για τη νέα δομή της κυβέρνησης, με την κριτική να υποστηρίζει πως συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου και παράλληλα αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρήσει σε βελτιώσεις. «Να κάνει βελτιώσεις ο υπουργός.

Υπάρχει ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος των υπουργών. Δεδομένου ότι οι υπουργοί έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο το πώς ο υπουργός θα ελέγχει το υπουργείο του, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει υφυπουργός, υπηρεσιακός γραμματέας κλπ. Πώς μπορούν να συντονιστούν όλα αυτά» είπε η κυρία Γιαννάκου.

Και προσέθεσε: «Δεν συνδέεται με την ΕΕ ο νόμος. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί σε άλλο νόμο, αλλά πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, κυρίως γιατί η ΕΕ είναι ο μεγάλος νομοθέτης.

Οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω των νομοπαρασκευαστικών ενεργειών. Σημασία έχει και η διοικητική αποτίμηση και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, έχουμε ένα νόμο που περιλαμβάνει πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ποιος θα παρακολουθεί την εκτέλεσή του;».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο «επιχειρεί την άλωση του κράτους και την ενίσχυση της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης».

Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι προκαλείται μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και ζήτησε αναλυτικότερη αποτίμηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΝΑΛ είπε: «Οι τρεις μύθοι που καλλιέργησε η κυβέρνηση είναι ότι το νομοσχέδιο συγκροτεί επιτελικό κράτος, πως μειώνονται οι μετακλητοί και πως εμπιστεύεται την δημόσια ιεραρχία». Παράλληλα, εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία της νέας Αρχής διαφάνειας.

Για κράτος που θα λειτουργεί με όρους μάνατζμεντ μίλησε ο κ. Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ για δημιουργία «πρωθυπουργού-αυτοκράτορα» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση. Τέλος, η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ενισχύει τη δυσλειτουργία και την γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής.

Παράλληλα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως Ολγα Γεροβασίλη, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. έσπευσαν να δώσουν συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα στις προωθούμενες διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «το κράτος της δεκαετίας του ‘50».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε: «Βρίσκομαι εδώ όχι για να επιβάλω ή να διαμορφώσω δημόσιες πολιτικές, αλλά πάνω απ” όλα να ακούσω, και, στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού πνεύματος, να υιοθετήσω όλες εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις οι οποίες θα τεθούν […] Το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος και, για πρώτη φορά, σε ενιαίο κείμενο φέρνει κρίσιμες διατάξεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By