Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Βρετανία: Σήμερα οι προτάσεις Κάμερον για το μεταναστευτικό

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την κύρια ανησυχία των Βρετανών

kameron

Τις προτάσεις του σχετικά με τον περιορισμό της μετανάστευσης στη χώρα από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων λίγους μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την κύρια ανησυχία των Βρετανών, ο Κάμερον δέχεται πιέσεις να υιοθετήσει μια πιο σκληρή τακτική πάνω στο θέμα. Πολλοί από τους Συντηρητικούς βουλευτές έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.. Βάσει αυτής της αρχής, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι. καταφθάνουν στην Βρετανία, η οποία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 228.000 άτομα μετακόμισαν στη Βρετανία φέτος μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην κυβέρνηση Κάμερον.

Το UKIP καθώς και ορισμένα μέλη του Συντηρητικού κόμματος δηλώνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που θεωρούν ως κατάχρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας από τους άνεργους μετανάστες της Ε.Ε. και ανησυχούν ότι ακόμα και όσοι καταφέρνουν να βρουν εργασία, οι μισθοί τους είναι πενιχροί.

Ανώτερο δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέπουν σε μετανάστες να λαμβάνουν κάποιο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, δίνοντας στον Κάμερον το περιθώριο να δράσει μέσα σε ένα νομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ωστόσο, ανώτερος υπουργός του Συντηρητικού κόμματος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο περιορισμού του αριθμού των πολιτών της Ε.Ε. που θα επιτρέπεται να εργάζονται στη Βρετανία -μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ του Λονδίνου και των ευρωπαίων εταίρων του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει τη Βρετανία ενάντια στις προσπάθειές της να παρέμβει στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε..

Ο Κάμερον από την πλευρά του υποσχέθηκε να προσπαθήσει να αναμορφώσει τους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε., πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί το 2017 και εφόσον επανεκλεγεί η τρέχουσα κυβέρνηση.

By