Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Βρέθηκαν οι σοροί δύο εκ των χειριστών του ελικοπτέρου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος

 elikoptero2

Οι σοροί δύο εκ των τριών χειριστών του ελικοπτέρου, που κατέπεσε στη νησίδα Κίναρος, δυτικά της Λέρου, βρέθηκαν πριν από λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ, οι δύο σοροί εντοπίστηκαν σην Κίναρο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος.

Τουλίτσης Αναστάσιος
Τουλίτσης Αναστάσιος

 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης), Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης) και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ» που διεξάγεται στην περιοχή. Συνετρίβη στη νησίδα Κίναρος.

Πανανάς Κωνσταντίνος
Πανανάς Κωνσταντίνος

Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.

To ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου. Όπως ανακοινώθηκε, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών, ενώ δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη από το πλήρωμα του ελικοπτέρου. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του. Στις 04.40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του σε αποκρημνη περιοχή βορειοδυτικά της Κινάρου, ενώ στις 07.01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός τμημάτων του ελικοπτέρου.

elikoptero1

Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών και σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές.

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Και τουρκική ΝΟΤΑΜ

Μετά την ελληνική ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς αεροπόρους) για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και η Άγκυρα, ζητώντας την αναφορά στις τουρκικές αρχές οποιουδήποτε κινείται στην περιοχή. Πρόκειται για μια πάγια τακτική της Τουρκίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας αμφισβήτησης των ορίων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή. Η κίνηση αυτή στη συγκεκριμένη συγκυρία δημιουργεί εύλογους συνειρμούς ως προς την πολυπλοκότητα της προωθούμενης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αντικείμενο τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

elikoptero

Σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΕΘΑ ο Αλ. Τσίπρας

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, λόγω του συμβάντος ο κ. Καμμένος, θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που αφορά στην Ελλάδα.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By