Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΒΒC: Σκούρα τα πράγματα για τον Μακρόν -Του γυρίζουν την πλάτη στη γενέτειρά του – «Δεν κράτησε τις υποσχέσεις του»

Οι κάτοικοι της Αμιένης, γενέτειρα του Εμανουέλ Μακρόν, είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη τους στον Γάλλο πρόεδρο, που κάποτε τους έκανε περήφανους.

Ο Μακρόν πέρασε τα νεανικά του χρόνια σε αυτή τη βόρεια πόλη της Γαλλίας. Η σύζυγός του και πρώην δασκάλα του, Μπριζίτ προέρχεται από μια γνωστή τοπική οικογένεια, τους Trogneux, των οποίων η επιχείρηση ζαχαροπλαστικής 150 ετών εξακολουθεί να ευημερεί στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Οι γαλλικές εκλογές έχουν τραβήξει τα βλέμματα και το BBC, βρέθηκε στην γαλλική πόλη που πλέον συνδέεται με τον Εμανουέλ Μακρόν. Έξω από την υπεραγορά του Carrefour στα βόρεια προάστια, ο μακράν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που απευθύνθηκε το βρετανικό μέσο δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση στις πρόωρες εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Ο Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα τις πρόωρες εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, αφού το κόμμα του ηττήθηκε από το κόμμα της Λεπέν στις ευρωεκλογές. Τώρα η Γαλλία χωνεύει το μέχρι τώρα αδιανόητο ενδεχόμενο ενός ακροδεξιού πρωθυπουργού μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

«Ο Μακρόν παίζει με τους ανθρώπους»

Μια 37χρονη καθαρίστρια, η Ορελί, δήλωσε ότι είχε σκεφτεί να ψηφίσει αριστερά, αλλά οι ιδέες του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία που τώρα βρίσκεται σε εκλογικό σύμφωνο με τους Σοσιαλιστές και άλλους ήταν υπερβολικές για εκείνη. «Η Εθνική Συσπείρωση αποκαλείται συνεχώς φασιστική, ρατσιστική, ομοφοβική κ.λπ. Ίσως να ήταν κάποτε. Πού να ξέρω εγώ; Δεν ήμουν τότε εδώ γύρω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σήμερα είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα», είπε.

«Είναι ένα κόμμα που είναι κοντά σε εμάς, τους ανθρώπους. Αυτό μου αρέσει – είναι για τους Γάλλους – και εννοώ τους Γάλλους όλων των χρωμάτων. Έχω δύο φίλους που κατάγονται από το Τσαντ και θα ψηφίσουν επίσης Εθνική Συσπείρωση. Λένε ότι είναι τόσο χαρούμενοι που βρίσκονται στη Γαλλία που θέλουν να τη σώσουν».

Η 37χρονη που μίλησε στο BBC λέει ότι το κύριο θέμα στο οποίο συμφωνεί με την πολιτική της Λεπέν είναι η ασφάλεια. «Σηκώνομαι και βγαίνω κάθε πρωί στις 04:30 για να πάω στη δουλειά. Παλαιότερα μπορούσα να κάνω ποδήλατο ή να περπατήσω οπουδήποτε στην Αμιένη. Όχι πια. Τώρα παίρνω το αυτοκίνητό μου. Πάντα κυκλοφορούν νεαροί άνδρες και φοβάμαι».

Όσο για τον Μακρόν: «Στην αρχή τον υποστήριξα …Ήταν τιμή μας που ερχόταν από την Αμιένη. Αλλά επτά χρόνια μετά, είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Και αισθάνομαι ότι είναι πολύ χειριστικός. Παίζει με τους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει αυτό».

«Υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν κράτησε τις υποσχέσεις του»

Ο Κρίστοφερ 36 ετών, εργάζεται ως διανομέας χρωμάτων και αισθάνεται την οικονομική δυσπραγία. Προς το τέλος κάθε μήνα, αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τη βενζίνη για το ταξίδι από την Αμιένη στο σπίτι του. «Από τότε που εξελέγη ο Μακρόν, όλα έχουν πάρει την κατιούσα», λέει. «Όλοι είναι άρρωστοι και κουρασμένοι. Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Πρέπει να πιστέψω σε κάτι. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν κράτησε τις υποσχέσεις του. Έτσι προσπαθώ να πιστέψω στην Εθνική Συσπείρωση (RN). Θα υποστηρίξω όποιον βοηθάει πραγματικά τους εργαζόμενους».

Για τη Nοεμί, 36 ετών, εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα που πάντα ψήφιζε αριστερά, «σήμερα η άκρα αριστερά είναι πιο επικίνδυνη από την άκρα δεξιά. Και ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι το RN είναι ακροδεξιό».

«Ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά σκέφτεται τους Γάλλους. Το LFI (Ανυπότακτη Γαλλία)- σκέφτεται πρώτα απ” όλα τους ξένους. Αλλά έχουμε και τους δικούς μας άστεγους που χρειάζονται βοήθεια».

«Στο παρελθόν ναι, τα πάντα σχετικά με το παλιό Εθνικό Μέτωπο (την προηγούμενη ενσάρκωση του RN) ήταν λίγο τρομακτικά. Ήταν ρατσιστές, οτιδήποτε άλλο. Αλλά έχουν αλλάξει. Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Πρέπει να σταματήσουμε όλα αυτά τα περί RN ίσον φασισμός. Το LFI σήμερα είναι πιο ρατσιστικό και φασιστικό από το RN», δήλωσε η Νοεμί.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε απόλυτο χάος»

Ο Μπερνάρντ, ένας 68χρονος συνταξιούχος, ψήφιζε πάντα την κυρίαρχη δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους. Αλλά αυτή τη φορά επιλέγει και αυτός την RN.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε απόλυτο χάος. Η μετανάστευση, το κόστος ζωής. Τίποτα δεν λειτουργεί. Και συνεχίζει να πηγαίνει όλο και πιο κατηφορικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χειρότερο από αυτό που έχουμε τώρα. Δεν έχω ιδέα αν οι λύσεις τους θα λειτουργήσουν. Αλλά όταν δεν έχει μείνει τίποτα στο συρτάρι, πρέπει να κοιτάξεις αλλού».

Πολλοί άνθρωποι όταν τους πλησίασαν από το BBC είπαν ότι δεν επιθυμούν να μιλήσουν για την πολιτική, επειδή είναι πολύ εκρηκτικό θέμα αυτή τη στιγμή. Υπήρχαν αρκετοί που θα ψήφιζαν την αριστερή συμμαχία, από φόβο για το RN.

Μόνο ένας άνδρας – από τους 20 περίπου – δήλωσε ότι θα ψηφίσει Μακρόν.

«Κοιτάξτε τι προσφέρουν στην άκρα αριστερά. Κοιτάξτε τι προσφέρουν στην ακροδεξιά.
Είναι μια καταστροφή, από οικονομικής άποψης. Δεν θέλω ιδιαίτερα να ψηφίσω τον Μακρόν – αλλά τι επιλογή έχει κάθε λογικός άνθρωπος;», είπε ο μοναδικός, όχι και τόσο ένθερμος, υποστηρικτής του Μακρόν, από όσους μίλησαν.

By