Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020

EKT: Περιορίζει τις διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ

Η ΕΚΤ δέχθηκε πυρά για προνομιακή πληροφόρηση μετά από ομιλία Κερέ σε δείπνο

Benois_Kere_600431894
Η ΕΚΤ δέχθηκε πυρά για την ομιλία Κερέ σε κλειστό δείπνο με τραπεζίτες και hedge funds, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορεί να έδινε προνομιακή πληροφόρηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει να δίνει στους δημοσιογράφους αντίγραφα ομιλιών με εμπάργκο.

Λόγος, η δυσφορία που προκλήθηκε στην αγορά την ημέρα που το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ γνωστοποιούσε τις κινήσεις της ΕΚΤ στο πλαίσιο δείπνου με fund managers, τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς στο Λονδίνο, καθώς θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως να τους έδωσε προνομιακή πληροφόρηση, σύμφωνα με το Reuters.

Το γεύμα ήταν κατόπιν πρόσκλησης και δεν ήταν ανοικτό για τα ΜΜΕ. Περίπου 13 ώρες προτού πραγματοποιηθεί η ομιλία, τα μέσα ενημέρωσης έλαβαν αντίγραφό της με εμπάργκο και δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη.

Όταν δημοσιοποιήθηκε, τα σχόλια του Κερέ οδήγησαν σε έντονες κινήσεις στο ευρώ, αλλά και στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Όμως, το ευρώ άρχισε να κινείται πτωτικά περίπου την ίδια ώρα που ξεκίνησε η ομιλία του Κερέ στο δείπνο, και έτσι η ΕΚΤ δέχθηκε επικρίσεις ότι ενδεχομένως έδωσε προνομιακή πληροφόρηση σε αυτούς που παρακάθισαν στο δείπνο –μεταξύ των οποίων ήταν κορυφαία hedge funds όπως το Brevan Howard και τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Citi.

Η αποστολή κειμένων ομιλιών με εμπάργκο στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί μια συνήθη πρακτική και έτσι η απόφαση τη ΕΚΤ να σταματήσει να δίνει από πριν κείμενα ομιλιών στα μέσα ενημέρωσης αποτέλεσε έκπληξη.

Πάντως, η απόφαση δεν θα αφορά δεδομένα που δημοσιοποιεί η ΕΚΤ και δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια που γνωστοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δίνουν στους δημοσιογράφους τις ομιλίες με εμπάργκο , προκειμένου να τις μεταδώσουν ταυτόχρονα και να μειωθούν οι πιθανότητες για συναλλαγές με προνομιακή πληροφόρηση.