Τετάρτη, 26 Ιουλίου, 2017

Ξεχωριστή διαδικασία για τα σήματα των εφημερίδων και τις συμμετοχές της εταιρείας, πλην εκείνης στο Mega

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη περνούν οι εφημερίδες Έθνος και Έθνος της Κυριακής, έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ παίρνει και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία (και τα τρία της εμπορικά σήματα- εφημερίδα και σάιτ).

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας Η εταιρεία Dimera εκπροσωπείται στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου εξελίσσεται η διαδικασία του αναγκαστικού πλειστηριασμού, δια του δικηγόρου κ.Νικολάου Ανδρικόπουλου, ενώ η προσφορά της για τα σήματα των εφημερίδων κατατέθηκε στην εκπνοή του χρόνου.
Η εταιρεία παραγωγής ΄Ανωση, κατακυρώθηκε στον κ.Χρήστο Χατζαρίδη που κατέθεσε προσφορά ύψους 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Χατζαρίδης, φέρεται να εκπροσωπεί εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Ο αναγκαστικός πλειστηριασμός της εταιρείας Πήγασος γίνεται στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Οι πιστώτριες τράπεζες που διενεργούν τους πλειστηριασμούς προσδιορίζουν την τιμή πρώτης προσφοράς για το «Έθνος» στα 2,5 εκατ. ευρώ και για την «Ημερησία» στις 250.000 ευρώ.

Γενικότερα, οι ελάχιστες πρώτες προσφορές που όρισαν οι τράπεζες είναι πολύ χαμηλές

Οι μετοχές του Έθνους που έχουν ενέχυρο οι τράπεζες πωλούνται έναντι 50.000 ευρώ, οι 16.446 μετοχές του Πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ 156.000 ευρώ, της «ΜΕΛΛΟΝ GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» 20.000 ευρώ, της «PEGASUS MAGAZINES PUBLICATIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» 20.000 ευρώ, το 50% του κεφαλαίου της εκτυπωτικής «Ίρις» ένα εκατομμύριο ευρώ, οι μετοχές της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Άνωση 20.000 ευρώ και οι μετοχές της «ΠΗΓΑΣΟΣ INTERACTIVE» επίσης 20.000 ευρώ.

Εκτός από τα σήματα των εφημερίδων, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα γίνει με τις μετοχές της εκτυπωτικής «Ίρις» και του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη».

«Η Ελλάδα επανέρχεται στην αγορά ομολόγων με όρους χειρότερους από το 2014», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Σε αιχμηρό τόνο κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό: Με το ομόλογο ο Τσίπρας ζητά συγγνώμη από τους Σαμαρο-Βενιζέλους

Την «επιτυχή» προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αποδόμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή του συνέντευξη, εξηγώντας ότι η χώρα δανείστηκε πιο ακριβά σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη έξοδο, την άνοιξη του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Στο πολιτικό του σχόλιο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για πολιτική ανεντιμότητα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε: Αυτό που κάνει ο κ Τσίπρας είναι ότι ουσιαστικά ζητά συγγνώμη από τους Σαμαρο-Βενιζέλους, αλλά δεν έχει τη γενναιότητα να το κάνει. Το κάνει, αλλά δεν το βλέπει».

«Ο κ Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε. Και το κάνει αργά και άτεχνα»

Σε συνέχεια της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κύριος Βενιζέλος, με αιχμηρό λόγο κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό, λέγοντας:«Ο κ Τσίπρας γλείφει εκεί που έφτυνε. Και το κάνει αργά και άτεχνα».

Μιλώντας με αριθμούς και αναλύσεις ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η έξοδος στις αγορές, την δεδομένη στιγμή, ήταν μια αποτυχία.

«Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου.

Τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία.

Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι. Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Επιπλέον η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη.

Πέραν δε όλων αυτών, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014.

Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Μιλώντας για το θέμα Βαρουφάκη ο κ Βενιζέλος είπε ότι οξύνεται το φαινόμενο με κάποιους που θέλουν να μιλήσουν, όπως και ο κ Γκαλμπρέιθ, γιατί αισθάνονται ενοχές και στην πραγματικότητα πρόκειται για συνεργάσιμους μάρτυρες. «Αποκαλύπτεται ότι περάσαμε ξυστά από την καταστροφή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ Βενιζέλο «το σχέδιο Βαρουφάκη ήταν απολύτως ένα κακό παράλληλο νόμισμα που θα μας οδηγούσε έξω από το ευρώ».

Ερωτηθείς αν θα ιδρύσει κόμμα απάντησε ότι δεν ασχολείται με τέτοια θέματα. Ο ρόλος μου είναι να σκέφτομαι και να προτείνω και αυτό λειτουργεί υποβοηθητικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Σε άλλη ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ είπε ότι δεν θα γίνει Γεώργιος Μαύρος που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ούτε Γεώργιος Παπανδρέου που μπήκε κάποτε στα ψηφοδέλτια του Παπάγου.

Τα μέλη της αναρχικής ομάδας φώναξαν συνθήματα και έριξαν τρικάκια για την απελευθέρωση της Ηριάνας

Στο προαύλιο της Βουλής πραγματοποίησαν «εισβολή» τα μέλη του Ρουβίκωνα, για την υπόθεση της Ηριάννας.

Περίπου 30 άτομα, μέλη της αναρχικής ομάδας, αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς που βρίσκονται στην πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας και τρέχοντας έφτασαν μέχρι την είσοδο της Βουλής.

Τα μέλη της αναρχικής ομάδας φώναξαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Ηριάννα» και έριξαν τρικάκια για την απελευθέρωσή της.

Αμέσως μετά την εισβολή στο προαύλιο της Βουλής, η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας με κείμενό της που δημοσιεύτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρει:

«Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, για Ηριάννα-Περικλή και άδειες

Στο θέαμα της αστικής δημοκρατίας, στις ταξικά ιδιοτελείς αφηγήσεις μιας φανταστικής συνταγματικής νομιμότητας υπάρχει αυτό που λέμε «διάκριση εξουσιών». Σε αυτή τη μακρινή ουτοπία λοιπόν, κοινοβούλιο, κυβέρνηση και δικαστές είναι τρία διαφορετικά σώματα, ανεξάρτητα μεταξύ τους, με δικούς τους κανόνες και όρια που καθορίζει το σύνταγμα.

Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που να πιστεύουν όχι μόνο ότι κάτι τέτοιο ισχύει αλλά θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει; Να πιστεύουν δηλαδή ότι η νομοθεσία θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση που υλοποιεί τους νόμους και ότι αυτοί που επιβλέπουν αυτούς τους νόμους θα είναι επίσης ανεξάρτητοι; Ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κανένα σημείο του κόσμου, οποτεδήποτε, η πολιτική εξουσία δεν θα τριχοτομηθεί αυτοαναιρούμενη σε καπετανάτα ειδικών καθηκόντων. Η πολιτική εξουσία, το κράτος, από όσες κλίκες κι αν αποτελείται, είναι ενιαία και αδιαίρετη ως προς τις στρατηγικές της επιλογές απέναντι στην κοινωνική βάση. Ήταν, είναι και θα είναι μέχρι να την ξεφορτωθούμε μαζί με την οικονομική τάξη με την οποία διαπλέκεται.

Κι αυτό ο σύριζα το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Σαν ένα κόμμα που ανέκαθεν είχε το ένα πόδι του να πλατσουρίζει στο πεζοδρόμιο και το άλλο του πόδι στέρεα βυθισμένο στον αστικοδημοκρατικό βάλτο, ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού. Επιπλέον ως απόγονος μιας φαντεζί ξεπουλημένης ευρωκομμουνιστικής αριστεράς διατηρεί την παράδοση μιάς συγκινησιακά φορτισμένης δημοκρατικής ρητορικής, γεμάτη με αυθεντικό κοπανιστό αέρα. «Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» μας έλεγαν και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε. Κάθε λέξη πράγματι, ακόμα και αυτές που δεν γράφονται αλλά εννοούνται.

Αυτές τις μέρες ζούμε μια ακόμα δημοκρατική σαπουνόπερα με διακύβευμα την υποτιθέμενη «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Η μεγαλύτερη ειρωνεία ήταν ότι σε αυτό το παιχνίδι όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις, με τον Σύριζα πρώτο, ενέπλεξαν μια διωκόμενη από τους ίδιους, την Ηριάννα που ξαφνικά βρέθηκε όχι μόνο με 13 χρόνια ποινή αλλά και να πρωταγωνιστεί σε ένα έργο που οι διώκτες της μεταμφιέζονται σε υπερασπιστές της. Η φάση με τη χρήση του DNA και τον αντιτρομοκρατικό νόμο είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν πόσο ενιαία, και χωρίς κανενός είδους διακρίσεις είναι η πολιτική εξουσία.

Η Ηριάννα, όπως και ο Θεοφίλου, όπως και ο Σεϊσίδης, όπως τόσοι άλλοι, καταλήγουν βαθιά στη φυλακή γιατί το κράτος, ικανοποιώντας τις δικές του ανάγκες αλλά και τις διεθνείς πιέσεις, φροντίζει να νομοθετήσει τη χρήση ενός απίθανου πολυεργαλείου ενοχοποίησης, του DNA. Η κυβέρνηση στη συνέχεια μεταφέρει αυτή την πραγματικότητα στους μηχανισμούς καταστολής και οι δικαστές ρίχνουν τις ποινές. Ένα επιτυχημένο κλειστό σύστημα. Η διάκριση των εξουσιών υπάρχει μόνο και μόνο για μοιραστούν οι ευθύνες, έτσι που τελικά, για την υπόθεση της κάθε Ηριάννας κανείς να μην έχει ευθύνη. Όταν ακούμε στελέχη της κυβέρνησης να αμφισβητούν ξαφνικά τον τρόπο χρήσης του DNA που ως φάμπρικα κλείνει φυλακή αγωνιστές, δεν μπορούμε παρα να γελάσουμε.Μας κοροϊδεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο που το κάνει πάντα η σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Πριν καν προλάβει κάποιος (όχι εμείς πάντως), με πίστη στη δημοκρατία να πει «αν δεν σας αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστών αλλάξτε το νόμο» βγαίνει ο Κοντονής και ανακοινώνει (για να το πάρει πίσω γρήγορα σαν βρεγμένη αλλά και υπομονετική γάτα) επέκταση του αντιτρομοκρατικού νόμου με οργουελιανές διατάξεις που στοχεύουν απευθείας στο πολιτικό φρόνημα. Και πριν από αυτό οι δικαστικές αρχές έχουν έμπρακτα υιοθετήσει την άτυπη απαίτηση μετάνοιας από τους πολιτικούς κρατούμενους για να τους χορηγήσουν όσα δικαιούνται όλοι οι κρατούμενοι, ανάμεσα στα οποία και οι άδειες. Κάτι που δεν αποφάσισε υποτίθεται κανένα νομοθετικό σώμα, καμιά κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά δεν κατήγγειλε κανένας τους παρά τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που γίνονται.

Είναι λοιπόν όλοι μαζί. Απέναντι στην κοινωνία και τους αγώνες της. Η σαπουνόπερα περί δικαιοσύνης δεν είναι τίποτα άλλο από πάλη ανάμεσα σε κλίκες που διατρέχουν το κράτος κι έχουν αντίκρυσμα σε μερίδες της αστικής τάξης. Απλά ο Σύριζα θέλει να βάλει πόδι σε ένα παραδοσιακό δεξιό κάστρο νομής εξουσίας και η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται λυσσασμένα να τον εμποδίσει. Και σε αυτή τη μάχη θα εμπλέξουν, είτε ως » υποστηρικτές» είτε ως δήμιοί τους, και αυτούς που τους αντιμάχονται. Για ποιόν, δικαστή, βουλευτή ή υπουργό έχει σημασία που δεκάδες επιστήμονες, ινστιτούτα και πανεπιστήμια έχουν ορίσει την αναξιοπιστία του DNA ως στοιχείο ενοχοποίησης; Για ποιόν έχουν πια σημασία οι προεκλογικές υποσχέσεις για κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου; Για ποιόν τα υποτιθέμενα δικαιώματα;

Αυτό που τους νοιάζει είναι το καθεστώς, ο εαυτός τους. Αυτό που νοιάζει εμάς όμως είναι τα 13 χρόνια φυλακή της Ηριάννας, τα 5 χρόνια φυλακή που έβγαλε ο Θεοφίλου πριν αθωωθεί (ενώ προσπαθούσαν να του φορέσουν και ισόβια)… Μας νοιάζουν τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων, το δικαίωμά τους στην άδεια. Μας νοιάζει η σιωπή μιας αμήχανης κοινωνίας, που λίγο αποφασίζει να φωνάξει και ο τροχός ξαφνικά γυρίζει.

Να μην έχει αμφιβολία κανείς. Χωρίς το κύμα αλληλεγγύης ο Θεοφίλου θα είχε ισόβια. Η Ηριάννα δεν θα είχε καμία ελπίδα. Κι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη μικροκλίμακα της καταστολής ισχύει για τα πάντα. Ό,τι δεν διεκδικούμε το χάνουμε. Όπου σιωπούμε θαβόμαστε στη σιωπή.

Η Ηριάννα είναι ακόμα φυλακή. Οι πολιτικοί κρατούμενοι ακόμα δεν παίρνουν άδειες.

Και εμείς κάνουμε αυτή την παρέμβαση για να πούμε και στους ανθρώπους της κοινωνικής και ταξικής μας θέσης ότι πρέπει να υψώσουμε τον τόνο της φωνής. Πολύ περισσότερο. Και για την Ηριάννα, και για τους πολιτικούς κρατούμενους και για τα πάντα.

Aναρχική ομάδα Ρουβίκωνας»

Τις καλύτερες πωλήσεις των τελευταίων πέντε ετών κατέγραψαν τα McDonald’s, δίνοντας την πεποίθηση στους επενδυτές ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα μπέργκερ μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις αλλαγές που καταγράφονται στις προτιμήσεις του κοινού στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Η αλυσίδα που είναι γνωστή για τα Bic Mac της και και της τεράστιες μερίδες τηγανητές πατάτες ανακοίνωσε ότι κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στα εστιατόρια της τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς προσαρμόζεται στις πιο υγιεινές επιλογές των καταναλωτών και ενώ ανταγωνίζεται νέους «παίχτες» στον τομέα των γρήγορων γευμάτων.

Οι παγκόσμιες συγκρίσιμες πωλήσεις, ένα βασικό στατιστικό για την εταιρεία, αυξήθηκαν κατά 6,6% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Wall Street που έκαναν λόγο για αύξηση 3,7%.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την επιτυχία μιας διετούς προσπάθειας που ξεκίνησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στηβ Ίστμπρουκ με στόχο να προσελκύσει ξανά πελάτες στα καταστήματα fast food, που έχασαν περίπου 500 εκατομμύρια επισκέψεις μόνο στις ΗΠΑ από το 2012. «Δημιουργούμε καλύτερα McDonald’s και οι πελάτες το προσέχουν αυτό», δήλωσε ο Ίστμπρουκ την Τρίτη.

Τα McDonald’s πάνε κόντρα στην τάση που επικρατεί στην βιομηχανία των fast food με τις μετοχές της αλυσίδας να σημειώνουν άνοδο 25% φέτος, κυρίως λόγω των καλύτερων πωλήσεων. Το πρωί της Τρίτης οι μετοχές της εταιρείες σημείωσαν άνοδο 4,4% φθάνοντας τα 158,44 δολάρια.

Η 77χρόνη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές στο μενού της από τότε που ο Ίστμπρουκ ανέλαβε επικεφαλής το 2015. Ο 49χρόνος Βρετανός έβαλε στόχο να κερδίσει ξανά τους πελάτες μέσω νέων μπέργκερς, ψηφιακών παραγγελιών και επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής. Προσφέροντας για παράδειγμα αναψυκτικά στην τιμή του ενός δολαρίου και καφέ στα δύο δολάρια. H τιμή της μετοχής των McDonald’s έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 60% από τότε που ο Ίστμπρουκ, που πριν ήταν επικεφαλής της εταιρείας για την περιοχή της Βρετανίας και της Ευρώπη, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.

Οι συγκρίσιμες πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπου τα McDonald’s πραγματοποιούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου τζίρου τους, αυξήθηκαν κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3,2%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η αύξηση αυτή προήλθε από τα νέα της μπέργκερ και τα φθηνά αναψυκτικά.

Το καθαρό εισόδημα της εταιρείας αυξήθηκε κατά 36% στα 1,7 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1,62 ανά μετοχή.

«Επιτέλους ο καταναλωτής γίνεται προτεραιότητα για τα McDonald’» καθώς η εταιρεία προχωρά σε μια «πολυεπίπεδη αλλαγή», σημειώνει ο Ντέιβιντ Πάλμερ της RBC.

Τον Μάρτιο τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι του χρόνου θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν φρέσκο μπιφτέκι και όχι κατεψυγμένο στα Quarter Pounders που πωλούν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της αλυσίδας, η οποία έρχεται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση που σημειώνεται για φρέσκα προϊόντα.

Εξάλλου η αμερικανική βιομηχανία φαγητού βιώνει δομικές αλλαγές λόγω της αλλαγής προτίμησης των καταναλωτών σε πιο υγιεινά προϊόντα. Την ίδια στιγμή οι τιμές των τροφίμων υποχωρούν συνεχώς στις ΗΠΑ, καθιστώντας το φαγητό στο σπίτι πιο φθηνό και αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις που δέχεται η συγκεκριμένη βιομηχανία. Η είσοδος νέων αλυσίδων τα τελευταία χρόνια καθώς και τα αυξανόμενα εργατικά κόστη αποτελούν νέες προκλήσεις για τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

«Πολύ κόσμος δεν έδινε καμία ευκαιρία στα McDonald’s τα τελευταία πέντε χρόνια», δηλώνει ο Τριπ Μίλερ, εταίρος της Gullane Capital Partners και μέτοχος της McDonald’s για 13 χρόνια. «Η επιχειρήσεις βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Με νέο εμπόρευμα έχουν ξεκινήσει να εφοδιάζονται τα καταστήματα Καλογήρου, λίγο μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τον Όμιλο Φάις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν καταφθάσει νέα εμπορεύματα σε πολλά από τα καταστήματα της αλυσίδας, ενώ ήδη παρατηρείται αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης αίτησης ένταξης στο άρθρο 106 για την αναδιάρθρωση των οφειλών μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που υπογράφηκε με τις τράπεζες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που φιλοξενούσαν τα καταστήματα της Kαλογήρου σχετικά με τις μισθώσεις.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο όμιλος Φάις θα ελέγχει το 75% της Λεμονής ΑΕ και η οικογένεια Λεμονή θα περιοριστεί σε ένα 15% και με ένα 10% θα συμμετέχουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα.

Από την άλλη πλευρά οι μέτοχοι της νέας εταιρείας δεσμεύονται να καταβάλλουν άμεσα ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ ο κ. Φάις δίνει και προσωπικές εγγυήσεις (ύψους 4 εκατ. ευρώ) προκειμένου η νέα εταιρεία να λάβει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για την συνέχιση της εμπορικής της δραστηριότητας.

Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκχωρεί το σύνολο των ακινήτων της εταιρείας, τα οποία θα επαναμισθώσει, ενεχυριάζει το σύνολο των μετοχών της στις τράπεζες, αλλά και την αξία των εμπορικών σημάτων που ελέγχει.

Όσον αφορά τα σχέδια ανάπτυξης της αλυσίδας η αρχή έχει γίνει με την επανεργοποίηση των επώνυμων καταστημάτων στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ναυαρχίδα της Καλογήρου στο εμπορικό κέντρο Golden Hall σε συνεργασία με τα Αττικά Πολυκαταστήματα.

Στο ίδιο εμπορικό κέντρο θα μπουν άμεσα σε λειτουργία και τα καταστήματα Salvatore Ferragamo και Haralas, ενώ στο The Mall Athens ξανανοίγουν τα καταστήματα Geox και Haralas, όπου το τελευταίο θα διαθέτει και shop-in-shop της γνωστής αμερικανικής εταιρίας Nine West. Επιπλέον, η Salvatore Ferragamo μπουτίκ ανοίγει πάλι τις πόρτες της στο CityLink επί της Σταδίου, ενώ στο ίδιο κέντρο προστίθενται δύο νέα σημεία πώλησης – Καλογήρου και Haralas – τα οποία αναμένονται να δώσουν εντελώς διαφορετική νότα στην αγορά του Συντάγματος.

Επίσης στα σχέδια της νέας διοίκησης της αλυσίδας είναι το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος.

Ετήσια αύξηση 30% σημείωσε η κατανάλωση του φυσικού αερίου το 2016 στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ ενώ όσον αφορά στο 2017 και συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα αλλά και στην ανοδική τάση που παρουσιάζει η ζήτηση.

Ως προς την προμήθεια για το τρέχον έτος, η Αλγερία προμήθευσε το 86% των ποσοτήτων που κατανάλωσε η Ελλάδα , μέσω φορτίων LNG, τόσο προγραμματισμένων, όσο και έκτακτων που παρήγγειλε η ΔΕΠΑ για να καλύψει τις ενεργειακές ελλείψεις.

Αναφορικά με τις τιμές, η τιμή χονδρεμπορικής για το αέριο μέσω αγωγών ήταν 15,54 ευρώ/MWh στο α’ τρίμηνο και για το LNG ήταν 25,14 ευρώ/MWh. Η τελική τιμή για τους καταναλωτές ήταν 7,50 λεπτά/KWh, αν και η τιμή για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν 2,90 λεπτά/KWh, η οποία είναι και η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Αυξημένη ζήτηση και για το φυσικό αέριο κίνησης

Εκτός από τη χρήση στα κτίρια και τη βιομηχανία, ιδιαίτερη αύξηση κατέγραψε και η ζήτηση για το φυσικό αέριο κίνησης. Συγκεκριμένα, το 2016 η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 220% το 2016 η οποία σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία διαμορφώθηκε στα 1.361.000 κιλά φυσικού αερίου έναντι των 640.000 κιλών που πωλήθηκαν τα 2015.

Η διεύρυνσης της χρήσης του φυσικού αερίου επιφέρει οφέλη για όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους όπως είναι τα ο κλάδος καυσίμων, τα πρατήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή οχημάτων που κινούνται με CNG.

Σύμφωνα με τη Navigant Research μέχρι το 2026 αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί 40.000 σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αέριου διεθνώς ενώ σήμερα στην Ευρώπη τα πρατήρια CNG έχουν ξεπεράσει τα 4.500 για να καλύψουν την ζήτηση των 2.000.000 οχημάτων φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ανάπτυξη και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

Σημαντική ανάπτυξη θα σημειώσει το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο όπως αναφέρει έκθεση της ΒΡ.

Σύμφωνα με τη British Petroleum αναμένεται αύξηση του εμπορίου του LNG με ρυθμό επταπλάσιο σε σχέση με το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μερίδιο του LNG θα φτάσει το 50% παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει η ΒΡ οι αγορές φυσικού αερίου θα γίνουν ολοένα και πιο ενσωματωμένες διεθνώς και εκτιμά ότι οι προμήθειες LNG πρόκειται να αυξηθούν σταθερά υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση θα προέλθει  από την Ασία.

Μια πρόταση νόμου που καλούσε για την απόσυρση του Obamacare απέτυχε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους της Γερουσίας που χρειαζόταν για να περάσει όταν εννιά γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος το καταψήφισαν.

Την Τρίτη, η Γερουσία είχε ψηφίσει να ξεκινήσει η συζήτηση και ψήφιση για την απόσυρση και τμηματική αντικατάσταση του νομοσχεδίου υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά την απουσία συνολικής πρότασης ή νομοσχεδίου.

Σε μιά προσπάθεια να κατευνάσουν τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς που ανησυχούσαν για την έλλειψη σχεδίου στη θέση του Obamacare, το κυβερνών κόμμα παρουσίασε μία τροποποίηση που εισήγαγε μια αύξηση 100 δις δολαρίων επιπλέον για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κάλυψης υγείας των συνταξιούχων. Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλους τους Δημοκρατικούς και αρκετούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Στην τελική ψηφοφορία χθες (ξημερώματα ώρα Ελλάδας σήμερα) για την απόσυρση συνολικά του Obamacare, 57 γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον και 43 υπέρ.

Εάν το σχέδιο είχε εγκριθεί, θα έφερνε μεγάλες μειώσεις στην κάλυψη υγείας των συνταξιούχων και σε πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης των φτωχών Αμερικανών, και θα μείωνε τις επιδοτήσεις οικονομικά ασθενέστερων ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος της ασφάλισης υγείας.

Xθες η Γερουσία εμφανίστηκε διχασμένη, με το σκορ να διαμορφώνεται σε 51-50 εξαιτίας της (διπλής) ψήφου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και προεδρέυοντος της συνεδρίασης Μάικ Πένς.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στην ψηφοφορία του Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος προ ημερών διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο αλλά βρεθηκε στην Ουάσιγκτον για να ψηφίσει και έγινε δεκτός με ένα εγκάρδιο χειροκρότημα από τους συναδέλφους του, ενώ δέχθηκε και τις ξεχωριστές ευχαριστίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους από τους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που ήταν φανταστικοί και πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα και ιδίως τον γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν που έκανε όλο αυτό το ταξίδι. Νομίζω ότι θα έχετε μια πολύ καλή φροντίδα υγείας. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για αυτήν την καταστροφή που έγινε γνωστή ως Obamacare», είπε ο Τραμπ.

Εντός του κτηρίου του Καπιτωλίου αλλά και εκτός αυτού δεκάδες ακριβιστές διαδήλωσαν εναντίον των προωθούμενων αλλαγών από την διακυβέρνηση Τραμπ, της οποίας πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν προεκλογική δέσμευση η κατάργηση του Obamacare.

Η Ελλάδα κατάφερε χθες να «σηκώσει» τρια δις. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 4,625% για να πληρώσει παλαιά χρέη.

Αμέσως το πρωθυπουργικό περιβάλλον έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την έξοδο ενώ αντίστοιχη θετική δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Όσοι γνωρίζουν από αγορές ομολόγων, υποστηρίζουν ότι ο άκρατος ενθουσιασμός δεν δικαιολογείται.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά το 2014, δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής κάτι που αποδεικνύεται και από την περιορισμένη προσφορά χρήματος και από το γεγονός ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έμεινε σταθερά πάνω από το 5,3%. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:

Είναι χαμηλότερο το επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014;

Εξαρτάται πώς κάνει κάποιος τη σύγκριση. Σε απόλυτους αριθμούς, φαίνεται μείωση επιτοκίου. Το ομόλογο του 2014 είχε τελικό κόστος 4,95% και το καινούργιο ομόλογο 4,62% άρα προκύπτει μια διαφορά 0,33%. Αυτό το ποσοστό στηρίζει και το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το κόστος δανεισμού «μειώθηκε» σε σχέση με το κόστος δανεισμού του 2014. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη: η σύγκριση σε απόλυτους αριθμούς δεν ενσωματώνει τον παράγοντα «διαφορετικές χρονικοί περίοδοι». Το spread με το οποίο δανείστηκε χθες η Ελλάδα φτάνει στις 481 μονάδες βάσης (σ.σ spread είναι η διαφορά επιτοκίου σε σχέση με το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά) ενώ το spread του 2014 ήταν στις 435 μονάδες βάσης (σ.σ αυτό οφείλεται στο ότι το επιτόκιο του γερμανικού ομόγου ήταν το 2014 0,6% και τώρα είναι αρνητικό κατά 0,186%).

Υπάρχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα;

Στην πραγματικότητα είναι μηδαμινό. Αυτό έχει να κάνει: Πρώτον με το ότι η διαφορά επιτοκίου είναι πολύ μικρή (0,33% όπως προαναφέρθηκε). Δεύτερον διότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι… δωρεάν. Η Ελλάδα πληρώνει 1,5 εκατομμύριο στον σύμβουλο και πρόσθετες αμοιβές στις τράπεζες που πήραν μέρος στην έκδοση και οι οποίες προφανώς δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Από την άλλη μπαίνει και ο παράγοντας της τιμής ανταλλαγής των ομολογιών του 2014 με τις αντίστοιχες του 2017. Η τιμή ορίστηκε στο 102,6 που σημαίνει ότι για κάθε 100 ομολογίες του 2014, ο επενδυτής θα λαμβάνει 102,6 ομολογίες του νέου ομολόγου.

Για ποιο σκοπό θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν;

Για έναν και μόνο σκοπό: την εξυπηρέτηση του χρέους. Ήδη όπως ανακοινώθηκε χθες στο χρηματιστήριο από τα συνολικά τρία δις. ευρώ που θα δανειστούμε, τα 1,6 δις. ευρώ θα «αγοράσουν» τα ομόλογα του 2014 ενώ τα υπόλοιπα 1,4 δις. ευρώ επίσης θα δοθούν για αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων.

«Βγήκε» η Ελλάδα στις αγορές;

Δοκιμαστικά ναι, μόνιμα όχι. Το χθεσινό εγχείρημα αποτυπώνει την εικόνα της στιγμής. Χθες, οι αγορές ήταν πρόθυμες να διαθέσουν τρια δις ευρώ σε μια χώρα η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρίσκεται σε επιτροπεία μέχρι το 2022. Και ως αντάλλαγμα, πήραν μια πολύ υψηλή απόδοση για τα δεδομένα της εποχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν αύριο το πρωί η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές για να εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων δεν θα έπεφτε πάνω σε τοίχο.

Γιατί δεν πήραμε όλα τα χρήματα που μας προσέφεραν (άνω των 6,5 δισ. ευρώ);

Δεν πήραμε καν τα χρήματα που είχαμε σχεδιάσει (4 δις. ευρώ) και ένας προφανής λόγος είναι ότι δεν προσφέρθηκαν όλοι οι κάτοχοι των ομολογιών του 2014 να ανταλλάξουν τα «χαρτιά» τους με άλλα καινούργια τα οποία θα λήγουν όμως το 2022 και όχι το 2019. Έτσι, το ομόλογο Σαμαρά-Στουρνάρα του 2014, θα παραμείνει ζωντανό μέχρι τη λήξη του.

Θα υπάρξουν άλλες εκδόσεις ομολόγων μέσα στο επόμενο διάστημα;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα υπάρξουν. Από εκεί και πέρα, στην πράξη θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα στην αγορά. Χθες πάντως ούτε το χρηματιστήριο, ούτε το 10ετές ελληνικό ομόλογο αντέδρασαν θετικά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έστω και με τον τρόπο που έγινε.

Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Κοντομηνάς και Κυριακού έχουν ζητήσει ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Tέσσερις καναλάρχες -Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Κοντομηνάς και Κυριακού- έχουν ζητήσει ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα τους δεχτεί σήμερα Τετάρτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να εκδώσει και τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με την κατώτατη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις επτά άδειες που θα προκηρύξει προσεχώς και συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα… ζητήσουν, προτείνουν, υποστηρίξουν στο ΕΣΡ οι τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες που προφανώς επιθυμούν να βρίσκονται και πάλι στο «παιχνίδι» μετά την αδειοδότηση.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντήρησης και επισκευής του

Στη μόνιμη «βάση» του, το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης στη μαρίνα Φλοίσβου επιστρέφει την Τετάρτη το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντήρησης και επισκευής του.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ιστορικό πλοίο έφτασε ρυμουλκούμενο στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στις 24 Απριλίου, οπότε και ανελκύστηκε σε δεξαμενή, προκειμένου να γίνουν οι  εργασίες συντήρησης – επισκευής του.

Οι βασικότερες ήταν η ναυπηγική επιθεώρηση της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους (εσωτερικά και εξωτερικά) και η εκτέλεση ελασματουργικών εργασιών επισκευής, η αντικατάσταση του συστήματος προστασίας / χρωματισμού σε ύφαλα και έξαλα του σκάφους, η συντήρηση του χρωματικού συστήματος προστασίας σε εσωτερικά διαμερίσματα / στεγανά και η αφαίρεση όλου του παλαιού ξύλινου καταστρώματος και συντήρηση/επισκευή του μεταλλικού υποστρώματος.

Οι εργασίες συντήρησης στο «Γ. Αβέρωφ» ήταν επιτακτική για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του ως πλωτό μνημείο της ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.

Για την εκτέλεσή τους εξασφαλίστηκαν χορηγίες, που κάλυψαν τις ανάγκες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Το «Αβέρωφ» είναι το μοναδικό «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Το θωρηκτό δέχεται ετησίως 60.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος

Πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ – Ποιοι υποχρεούνται να έχουν τερματικά αποδοχής καρτών – Ποιο είναι το κόστος εγκατάστασης

Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από αύριο, Πέμπτη, 27 Ιουλίου.

Πέρα από αυτό όμως, η σχετική υποχρέωση κρύβει παγίδες και ψιλά γράμματα για τους υπόχρεους, καθώς αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι δεν θα εγκαταστήσουν μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS) εντός της προθεσμίας, η οποία εκπνέει αύριο.

Οι ελεγκτικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προμηθευτεί POS οι επαγγελματίες που υποχρεούνται να το κάνουν. Στις επόμενες ώρες, 85 επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υδραυλικοί, καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών και ενοικίασης οχημάτων, ιδιοκτήτες συνεργείων, ηλεκτρολόγοι, φαρμακεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, κάβες, κομμωτήρια, καταστήματα με καπνικά προϊόντα, φροντιστήρια, κλινικές, ιατρεία θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το αδιαχώρητο στις τράπεζες από επαγγελματίες που σπεύδουν να προμηθευτούν τα μηχανήματα. Το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ, ωστόσο εάν κάποιος το πληρώσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα, θα καταβάλει 750 ευρώ.

Οι κυριότερες ερωτήσεις και οι σχετικές απαντήσεις για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS είναι οι εξής:

Μέχρι πότε πρέπει να εγκατασταθούν τα POS;

Το αργότερο έως τις 27 Ιουλίου 2017. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση έκανε έναρξη δραστηριότητας από τις 27 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου 2017. Όποια επιχείρηση πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από τις 28 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS εντός 30 ημερών από την έναρξη δραστηριότητας.
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι;

Η λίστα των επαγγελματιών που πρέπει να εγκαταστήσουν συσκευή POS είναι όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους παρακάτω κωδικούς δραστηριότητας και συναλλάσσονται με τους καταναλωτές:

33.12 Επισκευή μηχανημάτων,
33.13 Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού,
33.14 Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού,
35.11 Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος,
35.12 Μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος,
35.13 Διανομή ηλεκτρικού ρεύματος,
35.14 Εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος,
35.21 Παραγωγή φυσικού αερίου,
35.22 Διανομή αέριων καυσίμων μέσω αγωγών,
35.23 Εμπόριο αέριων καυσίμων μέσω αγωγών,
36.00 Συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού,
43.21 Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις,
43.22 Υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης,
45.11 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων,
45.19 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων,
45.20 Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων,
45.32 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα,
45.40 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους,
47.21 Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε εξειδικευμένα καταστήματα, 47.22 Λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.24 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.25 Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.26 Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.30 Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, 47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.73 Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία),
47.74 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα,
47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα,

55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα,
55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής,
55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα,
55.90 Άλλα καταλύματα,
56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών,
59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών,
61.10 Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,
61.20 Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,
61.30 Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες,
69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου· παροχή φορολογικών συμβουλών,
71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων,
71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών,
75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες,
77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων,
77.12 Ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών,
77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών,
77.22 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων,
77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών,
85.20 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
85.31 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
85.32 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
85.41 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση,
85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση,
85.53 Δραστηριότητες σχολών οδηγών,
85.59 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.,
86.10 Νοσοκομειακές δραστηριότητες,
86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων,
86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων,
86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων,
86.90 Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας,
87.10 Δραστηριότητες νοσοκομειακής φροντίδας με παροχή καταλύματος,
87.20 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
87.30 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία,
87.90 Άλλες δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος,
88.91 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών,
92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα,
93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής,
93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων,
93.29 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας,
95.11 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού,
96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επαγγελματικών ομάδων που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS και επομένως λόγω της μεγάλης ζήτησης, αν κάνω αίτηση τώρα δεν θα προλάβω να έχω POS μέχρι τις 27 Ιουλίου που είναι και η τελευταία προθεσμία

Οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι από τους 400.000 περίπου επαγγελματίες που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, 350.000 και πλέον τα έχουν ήδη εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις τους.

Οι αιτήσεις που εκκρεμούν ακόμη στις τράπεζες υπολογίζονται στις 30.000-40.000, ενώ καθημερινά υποβάλλονται περίπου 2.000 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι διαχειρίσιμος με δεδομένη την υποδομή αλλά και την εμπειρία που υπάρχει.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι κατά μέσο όρο απαιτούνται τρεις με πέντε εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την εγκατάσταση του POS, εφόσον βέβαια προσκομιστούν από την επιχείρηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα νέας μερίδας πελάτη και του αντίστοιχου λογαριασμού εξυπηρέτησης.

Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS είναι πολύ μεγάλο, ενώ επιπλέον είναι πολύ υψηλές και οι προμήθειες εμπόρου που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για την αποδοχή συναλλαγών καρτών

Υπάρχει στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής κάθε τράπεζας ανταγωνισμός και διαφοροποιήσεις τις προμήθειες που χρεώνουν στους εμπόρους για την αποδοχή συναλλαγών. Σε διάστημα μόλις ενός έτους έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά περίπου 20% και πλέον ανέρχονται αρκετά κάτω του 1%. Μάλιστα, για μικροσυναλλαγές έως 10-20 ευρώ οι προμήθειες είναι ακόμα χαμηλότερες.

Οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές συγκρινόμενες με αυτές λοιπών τραπεζών που λειτουργούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός πως οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι λίγο πάνω από το μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης. Δηλαδή, λιγότερες συναλλαγές αλλά καλύτερες τιμές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας μας. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί κλάδος της ελληνικής οικονομίας που να έχει προσαρμόσει τόσο γρήγορα προς τα κάτω την τιμολογιακή του πολιτική στην αυξημένη ζήτηση παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Το τερματικό αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) συνιστά αναπόσπαστο μέρος του συγκεκριμένου τρόπου εισπράξεων μιας επιχείρησης. Συνεπώς, αντιμετωπίζεται ως πάγιο στοιχείο της επιχείρησης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζεται και η αγορά ενός μηχανήματος αναγνώρισης των κατάλληλων προς κυκλοφορία τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) ευρώ για τις εισπράξεις της επιχείρησης με μετρητά.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν συμβληθεί με κατασκευάστριες στο εξωτερικό εταιρείες ή τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη έκπτωση για λογαριασμό των επιχειρήσεων/πελατών τους με τους οποίους συμβάλλονται προκειμένου να αποδέχονται συναλλαγές καρτών.

Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

Επίσης, οι τράπεζες παρέχουν προγράμματα επιβράβευσης πόντων για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους, προγράμματα τα οποία λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία με τεράστια αναγνωρισιμότητα και αξιοποίηση από τους χρήστες καρτών πληρωμών.

Με δύο γκολ (το ένα πιο όμορφο από το άλλο) του Μπεν στο 5′ και στο 56΄ κι άλλο ένα του Εμενίκε στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός άλωσε το «Partizana Stadion» και έβαλε τις βάσεις για να περάσει στα play offs του Champions League

>Οταν έγινε γνωστή η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό από την Βέροια τον Απρίλιο του 2015 ήταν τέτοιο το… κακό το μάτι από τους φιλάθλους των «ερυθρολεύκων» που το παιδί υπέστη ρήξη χιαστών στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον Πανθρακικό!

Ο Μπεν (περί ου ο λόγος) στο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2017 έγινε ξανά… Big. Αφού ξεπέρασε τον τραυματισμό του (έξι μήνες στο Ρέντη και έξι μήνες στην Λιβαδειά δανεικός) έκανε μια εξαιρετική σεζόν πέρσι στη Νέα Σμύρνη (9 γκολ και 3 ασίστ) για να επιστρέψει στο λιμάνι.

Και τι… επιστροφή. Εκκωφαντική. Στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (παρά το γεγονός ότι αποκτήθηκε από το καλοκαίρι του ’15) έβαλε δύο γκολ μέσα στο Βελιγράδι κόντρα στην Παρτίζαν και ουσιαστικά στέλνει τους «ερυθρόλευκους» στα play off του Champions League. Τα… φαντάσματα της Μπερ Σεεβά θα χρειαστούν ακόμα 90 λεπτά για να εξαφανιστούν. Αλλά ο Ολυμπιακός (κυρίως του δευτέρου ημιχρόνου) δείχνει μια τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με την περσινή.

Παρά το γεγονός ότι η ατυχία χτύπησε την πόρτα με τον Φορτούνη (εκτός αποστολής λόγω στομαχικών διαταραχών) ο Ολυμπιακός εμφάνισε (ποιοτικές) λύσεις. Ο Μάριν ήταν εξαιρετικός για 60 λεπτά, ο Μπεν ο κρυφός «άσος» στο μανίκι και ο Εμενίκε η επιλογή που «κλείδωσε» την πρόκριση. Να περάσει ο επόμενος…

ΒΙG BEN ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Μπορεί η λογική να έλεγε ότι η Παρτίζαν θα εκμεταλλευόταν την έδρα και θα έμπαινε δυνατά στο παιχνίδι, εντούτοις η μαχητικότητα του Μπεν και η τεχνική του Μάριν έβαλαν τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ μόλις στο 6′. Ο Ολυμπιακός πίεσε ψηλά έκλεψε την μπάλα και ο Γερμανός βρήκε -με τρομερή πάσα- πάνω στον βηματισμό τον Μπεν ο οποίος με δεξί πλασέ άνοιξε το σκορ για τους «ερυθρόλευκους».

Η Παρτίζαν όμως αντέδρασε άμεσα. Εκμεταλλεύτηκε την πολύ κακή ανασταλτική λειτουργεία του Ολυμπιακού που φάνηκε να μην έχει καθόλου χημεία και τέσσερα λεπτά αργότερα έφερε το ματς στα ίσια με την κοντινή προβολή του Ταβάμπα (ήταν και τυχερός μιας και η μπάλα κόντραρε και στο κορμί του Καπίνο). Γκολ το οποίο ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό το αμυντικό πρόβλημα που είχε ο Ολυμπιακός σε όλο το πρώτο μέρος.

Οι Σέρβοι με το γκολ απέκτησαν ψυχολογία αλλά και κατοχή μπάλας όμως δεν μπόρεσαν να βρουν καθαρή ευκαιρία για δεύτερο γκολ (ο Φιγκέιρας σταμάτησε τον Τζούρτζεβιτς στο 25′, ο Ρομαό το σουτ του Μίλετιτς και ο Γιάνκοβιτς δεν πρόλαβε στο 38′) και ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με το 1-1

BIG BEN ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Οσο… μέτριος ήταν στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, τόσο βελτιωμένος εμφανίστηκε στο δεύτερο. Ο Σεμπά δεν μπόρεσε να σκοράρει στο 49′ (χαμένο πλασέ), ο Λεονάρντο σπατάλησε την μοναδική ευκαιρία των Σέρβων στο δεύτερο μέρος (51′ πλασέ άουτ) και από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο Βελιγράδι.

Σε αυτό βοήθησε και το (δεύτερο) απίθανο γκολ του Μπεν. Ο 28χρονος επιθετικός πέτυχε γκολ επιπέδου… Champions League στο 56′ (πλασέ στο απέναντι «γάμα») και ο Ολυμπιακός έκανε ότι ήθελε χωρίς να απειληθεί σοβαρά από εκείνο το σημείο κι έπειτα από την Παρτίζαν (μοναδική φάση η κεφαλιά του Οστοϊτς στο 73′).

Οι «ερυθρόλευκοι» όσο πέρναγαν τα λεπτά έδειχναν και καλύτερο πρόσωπο και στο τελευταίο δεκάλεπτο οι αλλαγές του Χάσι βοήθησαν κι άλλο την ομάδα. Οι Πάρντο και Ζντιέλαρ έδωσαν ανάσες και τρεξίματα στον Ολυμπιακό και ο Εμενίκε που μπήκε στο 88′ σκόραρε στο 91′ για να τελειώσει την πρόκριση (μισό γκολ του Φιγκέιρας με απίστευτη πάσα 35 μέτρων και το άλλο μισό τελείωμα-κλάσης από τον Νιγηριανό).

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος. Κι αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη νίκη μέσα στο Βελιγράδι. Και με σημαντικές απουσίες (Φορτούνης, Ομάρ, Μποτία τραυματίες). Τα αστέρια πλησιάζουν ξανά…

Mvp: Θέλει και ρώτημα; Τούρμπο-Μπεν. Ο 28χρονος επιθετικός έβαλε δύο σπουδαία γκολ και ήταν αυτός που χάρισε το μεγάλο-διπλό μέσα στο Βελιγράδι.
Αδύναμος κρίκος: Τζούρτζεβιτς. Δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παιχνίδι. Δεν απείλησε ποτέ την εστία του Καπίνο.
Στο ύψος του: Μάρκο Μάριν. Για 60 λεπτά ήταν εξαιρετικός. Εβγαλε την ασίστ στο 0-1 και έκανε πολλές κινήσεις για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του.
Η γκάφα: Μεγάλη γκάφα δεν υπήρχε. Εάν πρέπει να βρούμε κάτι οπωσδήποτε μάλλον θα σταθούμε στην πάσα-σέντρα του Σεμπά στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού που… χάλασε ένα εύκολο γκολ.
Το στραγάλι: Ο Ιταλός Μάσα δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός καθάρισε την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι στα τέλη Ιουλίου. Το 1-3 δεν αφήνει αμφιβολίες για την ρεβάνς και οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν χρόνο για να γίνουν καλύτεροι ενόψει των play off.

Οι συνθέσεις:

Παρτίζαν (Μίροσλαβ Τζούκιτς): Κλιάγιτς, Βουλίσεβιτς, Τσίρκοβιτς, Οστοϊτς, Μίλετιτς, Γιάνκοβιτς (82′ Πάντιτς), Λεονάρντο, Εβερτον, Κόσοβιτς, Τζούρτζεβιτς, Ταβάμπα

Ολυμπιακός (Μπέσνικ Χάσι): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρομαό, Ρέτσος, Κούτρης, Σιώπης, Οφόε, Μάριν (80′ Ζντιέλαρ), Σεμπά, Καρσελά (80′ Πάρντο), Μπεν (88′ Εμενίκε).

Τα γερμανικά μέσα προσέφεραν μονομερή ενημέρωση όσον αφορά στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης το 2015 δίνοντας« λευκή επιταγή» στην Άνγκελα Μέρκελ και στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και απέτυχαν να παρουσιάσουν τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων της χώρας οι οποίοι είχαν θορυβηθεί από τις εισροές μεταναστών, σύμφωνα με μελέτη.

Ο Όττο Μπρένερ σε μελέτη που διεξήγαγε στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι η κάλυψη ήταν τόσο μονομερής που κατέληξε να κάνει ακόμη πιο βαθύ το χάσμα στη Γερμανία μεταξύ των φιλελεύθερων από τη μία πλευρά και των εθνικιστών και συντηρητικών από την άλλη.

«Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου του 2015 σχεδόν κανένας εκδότης δεν ασχολήθηκε με τις έγνοιες, τους φόβους και την αυξανόμενη αντίσταση που προβάλει ένα μέρος του πληθυσμού», σημείωσε η έκθεση.  «Όταν το έκαναν, υιοθέτησαν έναν διδακτικό τόνο ή ακόμη και υπεροπτικό, όπως έκαναν στην περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας (όπου το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι πιο έντονο)», σημειώνει.

Η μελέτη, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μάικλ Χάλερ, πρώην αρχισυντάκτης της Die Zeit, αποτελεί την πιο περιεκτική ανάλυση για το πώς τα γερμανικά Μέσα αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση.

Όπως επισημαίνει, οι εφημερίδες δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ριζοσπαστικών δεξιών και των απλών ανθρώπων οι οποίοι ήταν αριστεροί και αισθάνονταν πολιτικά «ανασφαλείς» ή περιθωριοποιημένοι εξαιτίας των αθρόων εισροών προσφύγων. Αντί για μια κριτική προσέγγιση, οι δημοσιογράφοι είχαν απλώς «υιοθετήσει την πολιτική και τα σλόγκαν της πολιτικής ελίτ».

Οι αποφάσεις της κας Μέρκελ στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 να ανοίξει τα σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούσαν άσυλο όπως πρόσφυγες από τη Συρία που ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν σχεδόν επαινέθηκαν από τα γερμανικά Μέσα.

Οι εφημερίδες είχαν γεμίσει με άρθρα σχετικά με την «Κουλτούρα του Καλωσορίσματος» (Willkommenskultur) , επιτομή των οποίων ήταν τα πλήθη τα οποία συγκεντρώνονταν στον σταθμό του Μονάχου το Σεπτέμβριο του 2015 για α καλωσορίσουν τους πρόσφυγε από την Ουγγαρία και να τους μοιράσουν γλυκά και παιχνίδια.

Η έκθεση σημείωσε ότι το «Willkommenskultur» έγινε ένα είδος «μαγικής λέξης» και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς τομείς των Μέσων ενημέρωσης για να μετατρέψουν τους απλούς ανθρώπους σε «καλούς Σαμαρείτες» και να τους ενθαρρύνουν να προβούν σε εκδηλώσεις καλοσύνης απέναντι στους νεοφερμένους.

Ωστόσο, οι μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2015, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό σε άτομα από τη Βόρειο Αφρική. Τότε σημειώθηκε μια «καμπή» στον τόνο που χρησιμοποιούσαν τα Μέσα, ο οποίος έγινε «πιο συγκρατημένος και είχε ένα πιο σκεπτικιστικό ύφος», όπως σημείωσε η έρευνα.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Αμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ανέλυσαν χιλιάδες άρθρα στις τοπικές και εθνικές εφημερίδες κατά το διάστημα Φεβρουαρίου 2015 και Μαρτίου 2016, μια περίοδο όπου περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στη φιλελεύθερη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung όπως και στις πιο συντηρητικές Frankfurter Allgemeine Zeitung και Die Welt. Ωστόσο, εξέτασαν και την μαζικής κυκλοφορίας Bild Zeitung αλλά και τις online εκδόσεις.

Η μελέτη ανέφερε ότι η μονομερής κάλυψη συντέλεσε στην επιδείνωση της δυσπιστίας απέναντι στα λεγόμενα mainstream media, τα οποία συνήθως τυγχάνουν επικρίσεων και κατηγορούνται ως προπαγανδιστικά (Lügenpresse).

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς, ανέφερε ότι η μελέτη κατέληξε στο ότι το 55% όσων ρωτήθηκαν αισθάνθηκαν ότι «εξαπατήθηκαν συστηματικά από τα Μέσα».  Το 26% συμφώνησε με την δήλωση ότι «τα Μέσα και οι πολιτικοί συνεργάζονται για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη».

Χαρτοφυλάκιο ύψους 300 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη η Deutsche Bank, μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η μεταφορά κεφαλαίων εντάσσεται στην πρωτοβουλία Bowline και αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και να υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν δήλωσε στους εργαζόμενους της γερμανικής τράπεζας ότι ετοιμάζεται για ένα «σκληρό» Brexit, με την πλειονότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα στη Βρετανία να διεκπεραιώνονται στο εξής στη Γερμανία. Η Deutsche Bank σκοπεύει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής στη Φρανκφούρτη και μαζί με αυτές και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί 20.000 πελατών της.

«Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν», αναφέρει ο Κράιαν στο βίντεο που μαγνητοσκόπησε για τους υπαλλήλους. «Αναγκαστικά θα πρέπει να μεταφερθούν θέσεις ευθύνης στη Φρανκφούρτη, ή τουλάχιστον, να προστεθούν νέες».

Το ενεργητικό της Deutsche Bank ανερχόταν σε 1,59 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Μεγάλο μέρος της συναλλακτικής της δραστηριότητας «περνά» από το Λονδίνο, όπου η τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κράιαν έδωσε μεγάλη έμφαση στη μείωση των συναλλαγών χρέους, που είναι εντάσεως κεφαλαίου, και στη διευθέτηση περιστατικών παραβίασης της δεοντολογίας που είχαν ανακύψει πριν την εκλογή του. Η μετεγκατάσταση στο Λονδίνο «κουμπώνει» με τη στροφή της τράπεζας προς την τραπεζική μεγάλων εταιρικών πελατών.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης επιβλέπεται από δύο επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Deutsche Bank, τον Μάρκους Σενκ στη Φρανκφούρτη και τον Γκαρθ Ρίτσι στο Λονδίνο, καθώς και από την αρμόδια σε θέματα συμμόρφωσης της τράπεζας, Σιλβί Ματεράτ.

Το super model «ρίχνει» το Instagram- Η «καυτή» φωτογραφία της απέσπασε περισσότερα από 2 εκατομμύρια like

Είναι γνωστό ότι τα social media μοιάζουν με «παιχνιδάκι» για την οικογένεια Kardashian, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από το ομώνυμο ριάλιτι που προβάλλεται εδώ και χρόνια στην αμερικανική τηλεόραση. Η Kendall Jenner, η ετεροθαλής αδερφή της Kim Kardashian, αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα διεθνώς και οίκοι μόδας και εταιρίες- κολοσσοί «δίνουν μάχη» για να συνεργαστούν μαζί της.

Το super model, Kendall Jenner, βρίσκει τρόπους να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά, «ρίχνει» το Instagram, ποστάροντας μία ολόγυμνη φωτογραφία της. Σε αυτή, ποζάρει χωρίς ρούχα, επάνω σε μία ξύλινη τραπεζάρια χαρίζοντας ένα σέξι βλέμμα στον φακό. «Δεν καπνίζω», έγραψε ποστάροντας την ασπρόμαυρη φωτογραφία της.

Μέσα σε λίγες ώρες, η ανάρτηση της Jenner απέσπασε περισσότερα από 2 εκατομμύρια like.

Δείτε τη φωτογραφία:

Με ναύλους από 14.99 ευρώ

Η Ryanair ανακοίνωσε χθες, 24 Ιουλίου, νέα μοναδική προσφορά με ναύλους από 14.99€ με περισσότερες από 500.000 θέσεις, για ταξίδια από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο. Οι μοναδικοί αυτοί ναύλοι είναι διαθέσιμοι προς κράτηση από τώρα έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 25 Ιουλίου μέσω της ιστοσελίδας του αερομεταφορέα. Ο Robin Kiely της Ryanair δήλωσε: «Οι πελάτες μας θα πρέπει να κάνουν κράτηση από τώρα για μία φθινοπωρινή η χειμερινή απόδραση».

Οι Έλληνες να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας είπε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας και ισχυρίσθηκε ότι η στάση της Ελλάδας δεν συμβαδίζει με το δίκαιο της καλής γειτονιάς

Απειλές προς την Ελλάδα εκτόξευσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης- δηλαδή των Γκρίζων Λύκων – υποστηρίζοντας αφενός ότι η χώρα μας παραβιάζει το δίκαιο της καλής γειτονίας και αφετέρου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί δεκαπέντε νησιών του Αιγαίου είναι παράνομη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απευθύνθηκε στην Ελλάδα, έχοντας ως σημείο αναφοράς την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο ίδιος αναφέρεται στα νησιά και στις νησίδες που διεκδικεί η Τουρκία. Ο κ. Μπαχτσελί αναλυτικά ανέφερε: «Χθες εορτάσαμε την 94η επέτειο την Συνθήκης της Λωζάνης. Η Λωζάνη είναι ένας πολιτικός και διπλωματικός θρίαμβος. Σκίστηκε η Συνθήκη των Σεβρών και πετάχτηκε από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Η Τουρκική Δημοκρατία δημιουργήθηκε σε συνθήκες ανέχειας. Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου η οποία συμπίπτει με την επέτειο της Λωζάνης είναι προκλητική. Δεκαπέντε νησιά του Αιγαίου τέθηκαν υπό κατοχή με παράνομο και άδικο τρόπο. Κατακρίνω την στάση της Ελλάδας, η οποία δεν συμβαδίζει με το δίκαιο της καλής γειτονιάς».

Στην συνέχεια, ο κ. Μπαχτσελί είπε: «Ας μην δοκιμάσουν την υπομονή μας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιθυμούν να πεταχτούν στην θάλασσα και να κυνηγηθούν, τότε θα τους εντοπίσουμε όπου και αν κρύβονται και θα τους πετάξουμε».

Τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol – Μεταφράστηκε και λειτουργεί στα Ελληνικά

Την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας έχει από σήμερα ιστότοπος που έχει δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol, για την παροχή προστασίας και βοηθείας προς τους χρήστες του διαδικτύου, απέναντι σε λυτρισμικό (ransomware), που μπλοκάρει και μολύνει τα υπολογιστικά συστήματα.

Το λυτρισμικό αποτελεί κατηγορία εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθίσταται στα υπολογιστικά συστήματα των χρηστών του διαδικτύου και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Ακολούθως οι δράστες απαιτούν την καταβολή λύτρων από τους χρήστες προκειμένου να δοθεί στους τελευταίους το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων τους.

Η πρωτοβουλία αυτή της Europol, με τον τίτλο «No More Ransom» (όχι άλλα λύτρα) περιλαμβάνει τη δημιουργία του ιστότοπου, https://www.nomoreransom.org ο οποίος μεταφράστηκε και στα ελληνικά και από σήμερα υποστηρίζεται από την Δίωξη Ηλεκρονικού Εγκλήματος.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω της ευρείας έκτασης των μολύνσεων και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των θυμάτων λυτρισμικού, στις 25 Ιουλίου 2016 το Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Κυβερνοεγκλημάτων (European Cybercrime Centre EC3) της Europol, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε τη λειτουργία ιστοτόπου, όπου μεταξύ άλλων εμπεριέχονται:

– διαθέσιμα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές λυτρισμικού, που προσφέρονται από τους συμμετέχοντες εταίρους δωρεάν στους πολίτες,

– συμβουλές πρόληψης προς τους διαδικτυακούς χρήστες ώστε να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους και

– απευθείας σύνδεσμοι προς τους ιστοτόπους των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, προκειμένου τα θύματα να καταγγείλουν τα αδικήματα σε βάρος τους.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από περισσότερες από εκατό αρχές επιβολής του νόμου διαφόρων κρατών (μελών της Ε.Ε. και μη) και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών.

Σημειώνεται ότι για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σχετικά με λυτρισμικό, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών διαμήνυσε μέσω της εκπροσώπου του o Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε πριν από λίγο τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.

Μετά από 12 χρόνια προσφοράς και συνολικά 19 τίτλους, ο Αντώνης Φώτσης αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό

Υποστολή σημαίας για τον Παναθηναϊκό. Μετά από 12 χρόνια (σε τέσσερις διαφορετικές θητείες) και 19 τίτλους ο Αντώνης Φώτσης αποτελεί παρελθόν από το «τριφύλλι».

Ο 36χρονος φόργουορντ έλυσε τη συνεργασία του με τους «πράσινους», που του είχαν κάνει πρόταση παραμονής με μονοετές συμβόλαιο. Είναι πιθανό, πλέον, να συνεχίσει την καριέρα του σε Κίνα ή Τουρκία (έχει και τουρκικό διαβατήριο).

Ο «Μπάτμαν» πρωτοέπαιξε στον Παναθηναϊκό το 1997 και πανηγύρισε δέκα πρωταθλήματα, τρεις Ευρωλίγκες και έξι Κύπελλα.

Η ανακοίνωση:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Φώτση, τον ευχαριστεί για όλα όσα προσέφερε στην ομάδα και του εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.

Ο Αντώνης συνέδεσε το όνομά του με αναρίθμητες σπουδαίες στιγμές με την πράσινη φανέλα και κατέκτησε φορώντας τη 20 τίτλους, γι’ αυτό και θα αποτελεί για πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της οικογένειάς του Παναθηναϊκού».

Πώς θα υποβάλουν δηλώσεις πάνω από 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

«Το γοργόν και χάριν έχει» για την ένταξη των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να δουν «κούρεμα» χρέους και δόσεων μέσα στο 2017 τουλάχιστον όσες έχουν χρέη από 100.000 ή έως και 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης παρουσίασε την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) στην οποία θα μπαίνει κάθε οφειλέτης με τους κωδικούς του Taxisnet.

Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανίζεται στην οθόνη των οφειλετών από τις 3 Αυγούστου

Αρχικά από τις 3 Αυγούστου έως και αρχές Σεπτεμβρίου, όσοι οφειλέτες σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνουν μόνοι τους πού έχουν οφειλές.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν στο σύστημα προσυμπληρωμένες οι οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, Ταμεία). Τον Οκτώβριο αναμένεται να έχουν ανέβει και οι απαιτήσεις των τραπεζών.

Έτσι όποιος δεν έχει ακριβή εικόνα των οφειλών του, θα χρειαστεί να περιμένει δύο ή και τρεις μήνες ακόμα, ώστε να εμφανίζονται όλες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κύριος Φώτης Κουρμούσης, η διαδικασία αναμένεται να διαρκεί περίπου 2-3 μήνες, από την αίτηση έως την τελική έγκριση.

Η τελική απόφαση της αίτησης θα γίνεται on line από 7 στάδια:

1ον: μόλις μπει στην εφαρμογή ο οφειλέτης, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να δώσει την «εξουσιοδότηση» σε οποιονδήποτε από τους πιστωτές του να ελέγξει τις πληροφορίες για την οικονομική και περιουσιακή κατάστασή του.

2ον: Εκτός από τα ατομικά στοιχεία του ο οφειλέτης θα συμπληρώνει και όσα «επιπρόσθετα στοιχεία» αφορούν στην επιχείρηση και στην οφειλή του (πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, δηλώσεις ΦΠΑ, τα Ε3 των τελευταίων 5 ετών, πιστοποιητικά ΓΕΜΗ, Πρωτοδικεία κλπ).

3ον: Θα επιλέγονται τα «κριτήρια υπαγωγής» βάσει των οποίων ο οφειλέτης ζητά την ρύθμιση των οφειλών του από τους πιστωτές του.

4ον: αφού συμπληρώσει τα προηγούμενα, τότε ο οφειλέτης θα προχωρά στην «υποβολή αίτησης» για να ξεκινήσει η διαδικασία.

5ον: μέσα σε 5 μέρες θα αναλαμβάνει δράση ο ειδικός συντονιστής που θα αναλάβει την υπόθεση και μέσα σε 4-5 μέρες θα κάνει τον «έλεγχο πληρότητος» του φακέλου του. Αν λείπουν στοιχεία, ο μεσολαβητής θα στέλνει μήνυμα στον οφειλέτη να τα συμπληρώσει.

6ον: αμέσως μετά ενημερώνονται οι πιστωτές ότι ο οφειλέτης έχει αναφέρει πως έχει οφειλές προς αυτούς και θα ξεκινά η φάση «Διαπραγμάτευση». Ακόμα και αν πρόκειται για απλούς εργαζόμενους, θα αναφέρονται επίσης (με βάση το ΑΦΜ τους) εφόσον τους έχει δηλώσει ο οφειλέτης. Με τους δικούς τους κωδικούς και στην ίδια πλατφόρμα, οι πιστωτές θα καταθέτουν τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις τους, ενώ θα γίνεται και η ψηφοφορία που θα οδηγεί στο τελικό στάδιο της έγκρισης. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται μυστικά, αλλά τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στο τελικό στάδιο.

7ον: Το τελικό στάδιο είναι το «Αποτέλεσμα» των διεργασιών που έχουν προηγηθεί και θα ανακοινώνει την τελική λύση η οποία προσφέρεται στον οφειλέτη, για το σύνολο των οφειλών του. Σημειώνεται πως για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται η συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των 3/5 των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, ήτοι υποθήκη, προσημείωση, ενέχυρο ή άλλο προνόμιο.

Αν όμως δεν εγκριθεί πρόταση αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θεωρείται περαιωθείσα ως άκαρπη. Τότε συντάσσεται πρακτικό αποτυχίας της διαπραγμάτευσης από τον συντονιστή.