Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 30,5% των προτιμήσεων έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ – Στην 3η θέση το ΠΑΣΟΚ με 7,5%

Σαφές προβάδισμα με 13 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συγκεντρώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, όπως ανέδειξε η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, λίγες ημέρες μετά τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ.

Στην κάρτα που αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 30,5% των προτιμήσεων όσων ρωτήθηκαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έναντι 17,5% που συγκεντρώνει το βασικό κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την 3η θέση δίνεται μάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, που έχει πάρει προβάδισμα με 7,5%, έναντι 7% της Χρυσής Αυγής, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 6,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, με το Ποτάμι να είναι στο 1%, τους ΑΝΕΛ στο 2% και την Ένωση Κεντρώων επίσης στο 2%. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο κυμαίνεται στο 16%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αν και η διαφορά διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις η Νέα Δημοκρατία έχασες 2,5 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε ανάλογο ποσοστό.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (85,5%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα και ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (80%), ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα (75%). Το 58,5% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ για το ναυάγιο στο Σαρωνικό κόλπο και τη ρύπανση που προκάλεσε το 53,5% θεωρεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρει πολιτική ευθύνη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5% (έναντι 33% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5% (από 15%), 7,5% σημειώνει η ΔΗΣΥ (από 6%), 7% η ΧΑ (σταθερό), 6,5% καταγράφει το ΚΚΕ (έναντι 7,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), 2% η Ένωση Κεντρώων (από 2,5%) 2% οι ΑΝΕΛ (σταθερό), 1% Το Ποτάμι (από 2%) «άλλο κόμμα» δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων, ενώ 16,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, το 85,5% απαντά ότι πιστεύει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το 9,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς πρόσθετα μέτρα ενώ το 5% απαντά δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην ερώτηση αν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 80% απαντά προς τη λάθος, το 14,5% προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 5,5% απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ακόμα, το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στο επόμενο χρόνο ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση, το 28% πιστεύει ότι σίγουρα θα χειροτερεύσει, το 22,5% ότι μάλλον θα χειροτερεύσει, 7,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 2% ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και 1% δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση σίγουρα θα βελτιωθεί.

Το 58,5% των ερωτώμενων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, το 34% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 6% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ το 46% αναφέρει ότι δεν πείστηκε, το 47,5% ότι δεν τον παρακολούθησε και 6% δηλώνει ότι πείστηκε. Αντίστοιχα, το 38% αναφέρει ότι δεν πείστηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 41,5% ότι δεν τον ακολούθησε και το 19,5% ότι πείστηκε.

Το 75,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα, το 18% εκτιμά ότι δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις ενώ το 6,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Όσον αφορά τη ρύπανση στο Σαρωνικό που προκάλεσε το ναυάγιο το 53,5% θεωρεί ότι ο κ. Κουρουμπλής ευθύνεται πολιτικά, το 31,5% δηλώνει ότι έκανε ό,τι κρίθηκε απαραίτητο και δεν υπάρχει λόγος παραίτησης ενώ το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ολα μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα της εισπραξιμότητας και της κακής οργάνωσης

Ο λόγος για νεκρό από τον Μάρτιο του 2006 του οποίου απεστάλη εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ύψους 345 ευρώ από την εφορία… νεκρό.

Μάλιστα ο γιος του θανόντος ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» πως δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει στα χέρια του σχετικό έγγραφο, καθώς πριν μερικά χρόνια είχε λάβει ένα ίδιο.

«Πριν από μερικά χρόνια είχα πάρει χαρτί με τέλη κυκλοφορίας στο όνομα του πατέρα μου,  ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή από τις 6 Μαρτίου του 2006. Πήγα τότε στην Εφορία και ενημέρωσα, αλλά τώρα βλέπω ότι πάλι γίνεται το ίδιο.

Μας ζητάνε που μας ζητάνε διαρκώς φόρους, τουλάχιστον ας ελέγξουν τα δεδομένα και να μην ψάχνουν λεφτά εκεί που δεν υπάρχουν», δήλωσε ο 58χρονος γιος του από τον Πύργο.

Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή ασκεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΥΕΝ με αφορμή το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και την ρύπανση που προκλήθηκε, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στο υπ. Ναυτιλίας κάνουν λόγο για ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Παράλληλα, ασκούν δριμύτατη κριτική στον Π. Κουρουμπλή προσωποποιημένα τονίζοντας ότι αντιμετώπισε «με αυταρχικό και απολυταρχικό τρόπο» το συμβάν.

Διαμαρτύρονται δε για την αιφνίδια απόφαση Πρωθυπουργού και υπουργού Ναυτιλίας για άρση της αρμοδιότητας έκδοσης πιστοποιητικών από την υπηρεσία Κλάδου Ελέγχου Πλοίων.

Δείτε την ανακοίνωση των εργαζομένων στο υπ. Ναυτιλίας σε μορφή PDF

 

Στα παιδικά παιχνίδια στρέφει την προσοχή της η αλυσίδα καταστημάτων Public, επιχειρώντας να αυξήσει το μερίδιό της σε μια αγορά η οποία μεταβάλλεται συνεχώς. Για αυτό η αλυσίδα πώλησης ειδών τεχνολογίας και ψυχαγωγίας ξεκίνησε την πρωτοβουλία «το παιχνίδι αλλιώς..», που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες επιλέγουν παιχνίδια για τα παιδιά.

Όπως εξάλλου σημείωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας πρωτοβουλίας, ο εμπορικός διευθυντής προϊόντων ψυχαγωγίας των Public, κ. Σπήλιος Λαμπρόπουλος, τις περισσότερες φορές ο ενήλικας είναι αυτός που επιλέγει το παιχνίδι για λογαριασμό του παιδιού. Για αυτό είναι σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς προάγει και ποια δεξιότητα αναπτύσσει το κάθε παιχνίδι.

Για αυτό τον λόγο η εταιρεία συνεργάστηκε με την Gordon Hellas, η οποία είναι επίσημος εκπρόσωπος της Gordon Training International, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας. Η ομάδα της Gordon και των Public κατηγοριοποίησαν τα παιχνίδια που πωλούνται στα καταστήματα της αλυσίδας όχι μόνο βάσει της ηλικίας αλλά και βάσει του τύπου ευφυΐας που αναπτύσσει το κάθε παιδί.

Η μεθοδολογία βασίστηκε στη θεωρία των «πολλαπλών ευφυϊών» του καθηγητή του Χάρβαρντ, Χάουαρντ Γκάρντερ. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, που στηρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών μελετών, κάθε άτομο διαθέτει οχτώ ανεξάρτητους και στενά συνδεδεμένους τύπους ευφυΐας – την περιβαλλοντική, τη διαπροσωπική, τη λεκτική/γλωσσική, τη μουσική, τη χωρική/οπτική, τη μαθηματική/λογική, την ενδοπροσωπική και τη σωματική. Οι οχτώ τύποι ευφυΐας είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως το ίδιο ανεπτυγμένοι σε κάθε άτομο.

Στη βάση αυτή και με στόχο να διευκολύνουν τον ενδιαφερόμενο να επιλέξει το κατάλληλο παιχνίδι, τα Public δημιούργησαν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα μια ειδική εφαρμογή που φιλοξενεί το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών κατηγοριοποιημένων ανά ευφυΐα. Παράλληλα όλα τα παιχνίδια σε τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας (Γλυφάδας, Κολωνάκι, The Mall, Πυλαία Θεσσαλονίκης) έχουν κατηγοριοποιηθεί βάσει αυτής της μεθόδου και έχουν την ειδική σήμανση.

Ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου παιχνιδιών

O κλάδος των παιχνιδιών αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική στρατηγική των Public. Αυτή τη στιγμή, από τον συγκεκριμένο τομέα έρχεται μόλις το 10% του τζίρου της αλυσίδας, όμως όπως σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος ο κλάδος των παιδικών παιχνιδιών  στα Public αναπτύσσεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο. Πέρα από τα καταστήματα που γεμίζουν με προϊόντα, και τις περισσότερες από 700 εκδηλώσεις που πραγματοποιούν τα Public κάθε χρόνο για τα παιδιά, μεγάλη προσοχή δίνεται και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στη ρευστοποίηση 35-75 εκατομμυρίων μετοχών του Facebook εντός των επόμενων 18 ετών σκοπεύει να προχωρήσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα πωλήσει ποσοστό 18% στο μετοχικό κεφάλαιο του Facebook προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα αυτή για επενδύσεις σε φιλανθρωπικά έργα. Η τιμή της μετοχής την Παρασκευή έκλεισε στα 170,54 δολαρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ.

Ο 33χρονος κροίσος κατατάσσεται στην πέμπτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index). Η περιουσία που κατέχει μαζί με την 32χρονη σύζυγό του Πρισίλα Τζαν ανέρχεται στα 72,4 δισ. δολάρια

Ο Ζούκερμπεργκ άλλαξε τελικά τα σχέδιά του, καθώς αποφάσισε να μην δημιουργήσει μια νέα κατηγορία μετοχών που θα του επέτρεπε να ρευστοποιήσει σχεδόν όλες τις μετοχές του, χωρίς να χάσει το δικαίωμα ψήφου του. Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε αναστάτωση σε αρκετούς από τους υπόλοιπους μετόχους, με αποτέλεσμα ο δισεκατομμυριούχος CEO να αλλάξει γνώμη.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει τη λογική που βρίσκεται πίσω από την κίνησή του αυτή, εξηγώντας ότι αρχικός σκοπός του κοινωνικού δικτύου όταν αυτό δημιουργήθηκε δεν ήταν να γίνει εταιρεία, αλλά να εξυπηρετήσει έναν «κοινωνικό σκοπό». Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν με τη σύζυγό του Πρισίλα να αντλήσουν αυτή τη ρευστότητα, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι θέλουν να αποχωρήσουν από το Facebook.

«Ενώ η Uber έφερε επανάσταση στον τρόπο που μετακινούνται οι άνθρωποι σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, είναι εξίσου αλήθεια ότι παράλληλα έχουμε κάνει και λάθη.

Εκ μέρους όλων στην Uber παγκοσμίως, ζητώ συγνώμη για τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρα Χοσροουσάχι σε ανοικτή επιστολή. «Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης εξ ονόματος εκατομμυρίων Λονδρέζων, αλλά το κάνουμε έχοντας τη γνώση ότι πρέπει επίσης να αλλάξουμε».

Η Uber ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες με τις αρμόδιες Αρχές μεταφορών του Λονδίνου το συντομότερο δυνατόν και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε βελτιώσεις στον τρόπο που καταγγέλλει σοβαρά περιστατικά σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την άδειά της.

Την Παρασκευή, η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας έκρινε ότι η Uber δεν είναι πλέον σε θέση να έχει άδεια υπηρεσίας μίσθωσης οχημάτων με οδηγό και αποφάσισε να μην την ανανεώσει, επικαλούμενη την προσέγγιση της εταιρίας στον τρόπο καταγγελίας σοβαρών ποινικών αδικημάτων, των οποίων γίνονται μάρτυρες οι οδηγοί της, και διενέργειας ελέγχων στο ποινικό μητρώο των οδηγών.

Η αστυνομία του Λονδίνου παραπονέθηκε νωρίτερα φέτος ότι η Uber, που έχει τη στήριξη της Goldman Sachs και της BlackRock, είτε δεν αποκαλύπτει είτε χρονοτριβεί στην καταγγελία σοβαρών εγκλημάτων, όπως σεξουαλικές επιθέσεις, και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Ερωτηθείς για την κριτική, ο επικεφαλής της Uber για τις βρετανικές πόλεις ζήτησε συγνώμη για ένα συγκεκριμένο περιστατικό και δήλωσε ότι η εταιρία συνεργάζεται με την Μητροπολιτική Αστυνομία για να βελτιώσει τη διαδικασία αναφοράς τέτοιων συμβάντων.

«Εργαζόμαστε με την αστυνομία για να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ένα καλύτερο τρόπο, που να τους βοηθά», δήλωσε ο Φρεντ Τζόουνς στο ραδιόφωνο του BBC. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν συνομιλίες με την Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) για να συζητηθεί η αφαίρεση της άδειας της εταιρίας, που τυπικά λήγει αυτή την εβδομάδα. Η εταιρία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έως ότου εξαντληθεί η διαδικασία προσφυγών, που πιθανόν να πάρει αρκετούς μήνες.

«Απλά δεν είναι σαφές για εμάς ποιες ίσως να είναι οι ανησυχίες τους», δήλωσε ο Τζόουνς. «Μόλις τις κατανοήσουμε μπορούμε να εργαστούμε μαζί τους για να βρούμε τι είναι αυτό που θα ήθελαν να κάνουμε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό επόμενο βήμα», δήλωσε. Η TfL αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν στήριξε την απόφαση της TfL και επέκρινε την απάντηση της Uber. «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα: από τη μια πλευρά να λειτουργείς επιθετικά για κάθε είδους πράγματα αλλά από την άλλη να ενημερώνεις τους δημοσιογράφους ότι θέλεις μια συμφωνία με την TfL», δήλωσε σο ραδιόφωνο του BBC. «Εάν παίζεις σύμφωνα με τους κανόνες, είσαι καλοδεχούμενος στο Λονδίνο, εάν όχι, μην εκπλαγείς εάν η TfL κινηθεί εναντίον σου».

Προϋπολογισμός: 1,765 δισ. λιγότερα έσοδα και «τσεκούρι» 1,702 δισ. σε κρατικές δαπάνες

«Τρύπα» 1 δισ. στις εισπράξεις φόρων ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2017 εισπράχθηκαν 951 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από φόρους σε σχέση με όσα υπολόγιζαν κυβέρνηση και θεσμοί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Περίπου τα 700 εκατομμύρια οφείλονται σε απλήρωτους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Τα καθαρά έσοδα (αν από τις συνολικές εισπράξεις αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρων) εμφανίζουν υστέρηση 1,765 δισ. έναντι των στόχων. Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ότι δεν εισπράχθηκαν 1,027 δισ. τον Αύγουστο επειδή μετατέθηκε η πληρωμή της α΄ δόσης του ΕΝΦΙΑ για Σεπτέμβριο. Στους αναλυτικούς πίνακες όμως προκύπτει υστέρηση ΕΝΦΙΑ 788 εκατ. ευρώ και όχι 1,027 δισ. που υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η «τρύπα» στα έσοδα εντοπίζεται κυρίως στην υστέρηση εισπράξεων από τις εξής κατηγορίες φόρων:

α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: – 469 εκατ. ευρώ ή – 8,5% έναντι των στόχων,
β) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: – 118 εκατ. ευρώ ή – 7,4%,
γ) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών: – 32 εκατ. ευρώ ή -4,0%,
δ) Φόροι στην περιουσία (ΕΝΦΙΑ) κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%,
ε) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%,
στ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
ζ) ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
η) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 7,2%,

Καλύτερα έναντι του στόχου κινήθηκαν οι εισπράξεις στις εξής κατηγορίες εσόδων:

α) Άμεσοι Φόροι παρελθόντων ετών (από δόσεις, ρυθμίσεις, κατασχέσεις, συμψηφισμούς, διαγραφές κλπ) κατά 142 εκατ. ευρώ ή 10,9%,
β) ΦΠΑ λοιπών κατά 263 εκατ. ευρώ ή 3,1%,
γ) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 8,5%,
δ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 23,3%,
ε) Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
στ) Έμμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 135 εκατ. ευρώ ή 21,8%,
ζ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3,3%,
η) Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 14,9%,
θ) Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 12 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, «πάγωσαν» οι κρατικές δαπάνες: για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32,703 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,702 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (34,406 δισ. ευρώ).

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μικρότερες ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1,438 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ εμφανίζουν μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ

Μετά την επιβληθείσα ποινή έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις – Ενώπιον του ΣτΕ η δικαστίνα υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα  93χρόνου πατέρα της – Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους»

«Κατά άκρα επιείκεια» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών σε γυναίκα  Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία υπηρετούσε στην Νότια Πελοπόννησο, επειδή  καθυστέρησε τη δημοσίευση  265 υποθέσεων μέσα σε μια τριετία.

Ειδικότερα, η  εν λόγω δικαστίνα καθυστέρησε την τριετία 2009-2012 την έκδοση 265 υποθέσεων πέραν των 8 μηνών που είναι το ακραίο όριο δημοσίευσης των αποφάσεων των Διοικητικών   Δικαστηρίων.

Από τον Πρόεδρο   του δικαστηρίου που υπηρετούσε της έγιναν συστάσεις και παρά της υποσχέσεις που έδωσε  ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, αδιαφόρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Παρ΄  όλα αυτά, της δόθηκε προθεσμία  για να περαιώσει τις καθυστερήσεις της, ενώ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε, ούτε υπέβαλε σχετικό  υπόμνημα.

Έτσι, σε πρώτο στάδιο της περικόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια».

Το   πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε  την ποινή της 6μήνης παύσης.  Μετά την επιβληθείσα ποινή έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις. Όμως, στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της επέβαλε την  πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Η ίδια ενώπιον του ΣτΕ υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα   επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα  93χρόνου πατέρα της.

Όμως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης   δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους». Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά  άκρα επιείκεια», όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης  των 6 μηνών. Δηλαδή το ΣτΕ αναβίωσε την πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή. Κατόπιν αυτών, η Πρωτοδίκης το διάστημα των 6 αυτών μηνών που θα είναι εκτός δικαστικού σώματος  δεν θα λαμβάνει τις αποδοχές της.

Απηλλάγη πρόεδρος Πρωτοδικών με προβλήματα υγείας

Αντίθετα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με άλλη δεύτερη απόφασή της, απήλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών  Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Ο εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω των καθυστερήσεων  στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Όμως, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «άλλαξε η υπερεσιακή του εικόνα» και τελικά οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι δεν πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.

Δεν πλήρωσε το δημόσιο για το ξενοδοχείο στο Λονδίνο που έμεινα με τη γυναίκα μου, χρέωσα την πιστωτική μου κάρτα, είπε ο υπουργός Άμυνας

«Είναι ψέματα ότι έμεινα σε ξενοδοχείο χαλώντας δημόσιο χρήμα… Από την πιστωτική μου κάρτα τα πλήρωσα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για το πρόσφατο ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν έδειχναν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μεταφέρει τσάντες με ψώνια από το εμπορικό κέντρο Selfridges και να βρίσκεται σε καζίνο ξενοδοχείου με τη σύζυγό του Έλενα Τζούλη.

«Αναφέρεστε σε ένα club στο οποίο με τον κ. Γιακουμάτο πρωτοπήγαμε το 1994» είπε ο κ. Καμμένος απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη που τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία του στο καζίνο του λονδρέζικου ξενοδοχείου.

«Αυτό έχει μέσα τηλεοράσεις και χώρο ξεκούρασης» συνέχισε ο κ. Καμμένος εξηγώντας πώς είναι η αίθουσα του καζίνο όπου μετέβη στο Λονδίνο. «Τώρα, αν βρέθηκα μπροστά από τη ρουλέτα, δεν παίζω με τα λεφτά του ελληνικού λαού κ. Θεοδωράκη, δεν παίζω με τα λεφτά του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδεχόμενος ότι βρέθηκε στο καζίνο και ότι έπαιξε στη ρουλέτα…

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε κατασκευασμένο ψέμα «ότι δήθεν έμενα σε πανάκριβο ξενοδοχείο χρεώνοντας το δημόσιο».
«Χρέωσα την πιστωτική μου κάρτα.Τ α χρήματα με τα οποία μπήκα στην Βουλή μειώθηκαν αλλά έχω την δυνατότητα να πληρώνω την διαμονή σε ξενοδοχείο με την γυναίκα μου από την τσέπη μου» εξήγησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 10 εκατ. ευρώ προχωρά η Premier Capital plc, developmental licencee της McDonald” s σε έξι ευρωπαϊκές αγορές με έδρα τη Μάλτα, με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη τόσο μέσα στα εστιατόρια, όσο και μέσω ψηφιακής εφαρμογής (mobile app).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν επενδυθεί περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας σε 50 εστιατόρια, υφιστάμενα και νέα, στην Ελλάδα, τις Βαλτικές Χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συνδέει άμεσα τα ψηφιακά συστήματα αυτόματης συναλλαγής (kiosks) που βρίσκονται στο lobby του εστιατορίου, με νέες διαδικασίες προετοιμασίας γευμάτων στην κουζίνα. Τα γεύματα ετοιμάζονται από το προσωπικό, σύμφωνα με τις παραγγελίες που δέχονται μέσω των kiosks που βρίσκονται στο lobby του εστιατορίου. Με αυτόν τον τρόπο η εξυπηρέτηση του πελάτη γίνεται πιο αποτελεσματική.

Η Premier Capital λειτουργεί σήμερα 136 εστιατόρια και απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, ενώ τον περασμένο χρόνο εξυπηρετήθηκαν στα εστιατόρια McDonald” s του ομίλου περισσότεροι από 105 εκατομμύρια πελάτες. Το 2017 λειτούργησαν συνολικά τρία νέα εστιατόρια σε Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να λειτουργήσουν ακόμα πέντε εστιατόρια σε Λιθουανία, Ρουμανία και Μάλτα.

Παράλληλα με το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας νέων εστιατορίων, η Premier Capital υλοποιεί στο δίκτυό της και το πρόγραμμα ενσωμάτωσης της ολοκληρωμένης πλατφόρμας. Την επόμενη διετία 2018-2019 θα επενδυθούν προς την κατεύθυνση της καινοτομίας επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ. Τα 34 εστιατόρια McDonald” s στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία θα έχουν εγκαταστήσει τη νέα ολοκληρωμένη πλατφόρμα μέχρι το τέλος του 2018, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2021 η πλατφόρμα να λειτουργεί σε όλα τα εστιατόρια McDonald” s που διαχειρίζεται η Premier Capital στις έξι αγορές. Εκτιμάται, δε, ότι το 2021 ο συνολικός αριθμός των εστιατορίων θα πλησιάζει τα 200.

Επιπλέον, η Premier Capital ακολουθεί τη στρατηγική της McDonald” s Corporation για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της ψηφιακά, ιδιαίτερα στα κινητά τηλέφωνα (mobile). Το McDonald” s mobile app λειτουργεί από την Premier Capital στην Ελλάδα, τις Βαλτικές Χώρες και τη Ρουμανία, και θα εισαχθεί στη Μάλτα το 2018. Μέχρι τώρα οι επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ανέρχονται περίπου σε 400.000 ευρώ και συνεχίζονται με αναβαθμίσεις και επεκτάσεις.

Το mobile App περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εύρεση εστιατορίων, ενημέρωση, πληροφορίες μενού και προσφορές. Εκτός των συνεχών αναβαθμίσεων, οι μελλοντικές εκδόσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιπλέον λειτουργίες, όπως mobile orders (παραγγελίες μέσω κινητού) με τη χρήση της υπηρεσίας Drive Thru, καθώς και τη δυνατότητα mobile payment (πληρωμές μέσω κινητού).

Στη Ρουμανία, η εφαρμογή είχε 80.000 λήψεις τον πρώτο μήνα, ενώ πλέον ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 200.000. Στις Βαλτικές Χώρες, οι συνολικές λήψεις είναι 230.000, με μέσο όρο 11.000 ανά μήνα. Στην Ελλάδα έφτασε τις 32.300 από το λανσάρισμά της τους προηγούμενους μήνες.

Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος και πέρσι είχε κληθεί να βοηθήσει τους ερυθρόλευκους, παίρνει την σκυτάλη από τον Χάσι στον οποίο είχε… παραδώσει την ομάδα – Βοηθός του θα είναι ο επίσης πρώην ερυθρόλευκος Χρήστος Κόντης

Ο Μπέσνικ Χάσι έφυγε, ο Τάκης Λεμονής επέστρεψε! Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος πέρσι κλήθηκε να σώσει την κατάκτηση του τίτλου, αναλαμβάνοντας την ομάδα αντί του Πάολο Μπέντο (τυπικά διαδέχθηκε τον Βασίλη Βούζα που είχε αναλάβει προσωρινά), θα αντικαταστήσει τον… αντικαταστάτη του που άντεξε 109 μέρες στον ερυθρόλευκο πάγκο

Αναλυτικά η λιτή ανακοίνωση των ερυθρόλευκων:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή κ. Τάκη Λεμονή».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Στις 6 Μαρτίου ο Πάουλο Μπέντο αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και μετά από 17 ημέρες με τον Βασίλη Βούζα στον πάγκο (που συνδυάστηκαν με τον αποκλεισμό από την Μπεσίκτας στο Europa League και την ήττα στη Λεωφόρο στο ντέρμπι αιωνίων) ο Βαγγέλης Μαρινάκης φώναξε τον «καλό ερυθρόλευκο στρατιώτη» Τάκη Λεμονή για να σώσει τη χρονιά που κινδύνευε να χαθεί…

Αν και στο Κύπελλο δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό (κι εκείνος ο αποκλεισμός από την ΑΕΚ ίσως να του κόστισε και την ανανέωση της θητείας του), ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τίτλο, όπως ακριβώς είχε κάνει και τις δύο προηγούμενες φορές που τον είχε καλέσει ο Σωκρ΄της Κόκκαλης. Το 2000 (όταν έφυγε ο Μαντζουράκης) και το 2006 (όταν απομακρύνθηκε ο Σόλιντ).

Ο Λεμονής λοιπόν έχει 100% όσες φορές κλήθηκε να παίξει το ρόλο του… πυροσβέστη (έχει κατακτήσει κι άλλα δύο πρωταθλήματα) κι απομένει να δούμε αν θα συνεχίσει το εντυπωσιακό του σερί, με το θετικό στοιχείο να έχει να κάνει με το ότι είμαστε ακόμη πολύ νωρίς στη σεζόν και το αρνητικό ότι δεν υπάρχει καθόλου άνεση χρόνου.

Ο Ολυμπιακός αύριο ταξιδεύει για το Τορίνο όπου την Τετάρτη αγωνίζεται κόντρα στην Γιουβέντους για το Champions League και παρόλο που προέρχεται από την απίστευτη ανατροπή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ κι ένα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, καλείται να βρει τον τρόπο να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει άμεσα μια πολύ καλύτερη εικόνα.

Κι ίσως αυτός να ήταν κι ο βασικός λόγος που οδήγησε τον κ. Μαρινάκη στην επιλογή του Λεμονή καθώς γνωρίζοντας πολύ καλά το τι συμβαίνει στην ομάδα, μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία της, μπορεί να «ξυπνήσει» τους παίκτες ώστε να βγάλουν ξανά στο χορτάρι την πραγματική τους εικόνα.

Η πρώτη προπόνηση του Λεμονή θα γίνει σήμερα στις 18:00 και περιμένουμε με ενδιαφέρον τα όσα θα πει στους παίκτες αλλά και τις επιλογές του για την αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο για το Τορίνο, ενώ όπως έγινε γνωστό βοηθός του θα είναι ο Χρήστος Κόντης, ο οποίος επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο Ρέντη.

Οι διαφορές του CDU της Μέρκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων καθιστούν δύσκολες τις διαπραγματεύσεις – Μόνο το 25% των Γερμανών συμφωνεί με τον «τρίχρωμο» συνασπισμό

Τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν τις πληγές τους μετά τον εκλογικό σεισμό στη Γερμανία που έφερε πολλή γκρίνια στα δύο παραδοσιακά κόμματα CDU και SPD. Την ίδια ώρα, στέλεχος του CDU υπό καθεστώς ανωνυμίας δηλώνει πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Μέρκελ ξέρει καλά πως ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» θα ήταν αρκετά δύσκολος. Αντιθέτως, το να συνεχίσει την συνεργασία της με τον μεγάλο συνασπισμό «GroKo» δεν θα ήταν τόσο μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνησή της.

Τα προγράμματα των τριών κομμάτων που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Tζαμάικα» παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στα πολιτικά τους προγράμματα την ώρα που μόλις το 23% των Γερμανών εγκρίνει μία τέτοια συνεργασία. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπέρ τάσσεται το 31% των Χριστιανοδημοκρατών, το 42% των Σοσιαλδημοκρατών και το 38% των Πρασίνων.

Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από τη δήλωση του Σουλτς ότι το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση, μία νέα συνεργασία CDU-SPD θα βόλευε τη Μέρκελ. Οι έδρες του CDU και του SPD είναι συνολικά 386, 40 δηλαδή πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (346) ενώ με μία συνεργασία του CDU, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων ο συνολικών αριθμός των εδρών θα ήταν ελαφρώς μικρότερος.

Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να συγκυβερνήσουν CDU- FDP – Grune

Ένας μαυρο- κιτρινο-πράσινος συνασπισμός- από τα χρώματα της σημασία της Τζαμάικα-, πιθανότατα να είναι η λύση για τη Μέρκελ, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Πρόκειται για μία ήδη δοκιμασμένη «συνταγή» τουλάχιστον σε τρία κρατίδια της Γερμανίας.

Μετά το Σλέσβιχ Χόλσταιν και τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, και στο Βερολίνο, Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν.

Ένας «σχηματισμός Τζαμάικα» -από τα χρώματα της σημαίας και των κομμάτων-, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο χρώμα), των Ελεύθερων Δημοκρατών (κίτρινο χρώμα) και των Πρασίνων (πράσινο χρώμα) θα έλυνε τα χέρια στη Γερμανίδα καγκελάριο για να έχει ισχυρό λόγο στη «Bundestag». Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, έχει δώσει πνοή στο κόμμα του αφού το επανέφερε στην ενεργό πολιτική σκηνή της Γερμανίας ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Οτζντεμίρ θεωρείται ο θεμέλιος λίθος του κόμματος.

-Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να ανοίξει την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες αλλά και να εγκαταλείψουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, δύο παράμετροι που πρέπει να γίνουν αντιληπτοί από τα κόμματα των Πρασίνων και των Ελεύεθρων Δημοκρατών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής κατά συνέπεια η οικονομική πολιτική του Βερολίνου είναι προδιαγεγραμμένη. Αρκεί βέβαια ο Σόιμπλε να παραμείνει στη θέση του.

– Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών το οποίο επιστρέφει θριαμβευτικά στην Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή) είχε ζητήσει προεκλογικά την… καρέκλα του Σόιμπλε αν τελικά καθόταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο Κριστιάν Λίντνερ ηγέτης του κόμματος θα διεκδικήσει νευραλγικά χαρτοφυλάκια όπως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο αντιευρωπαιστής Λίντνερ έχει προκαλέσει στο παρελθόν με την επίσημη θέση του κόμματός του αναφορικά με την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη την Γερμανία και την Ε.Ε και πως καλό θα ήταν να μπει ένα τέλος στα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα.Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, προσθέτει όμως ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο εκτός Ευρωζώνης. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είχαν συνεχή παρουσία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο από την ίδρυση της ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1949 έως το 2013.Το ιστορικό τους στέλεχος, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών και είχε διεθνή ακτινοβολία και φήμη.Κεντρικό αίτημα του κόμματος του είναι η μείωση των φόρων και των ρυθμιστικών διατάξεων για τις χρηματαγορές στη βάση της αρχής «λιγότερο κράτος».

-Το κόμμα των Πρασίνων, με επικεφαλής τον Τζεμ Οζντεμίρ, τουρκικής καταγωγής, δημιουργήθηκε από μία δεξαμενή κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας της δεκαετίας του ’80 τα οποία διεκδικούσαν μεταξύ άλλων, την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ,τον τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Το κόμμα έγινε διεθνώς γνωστό όταν την δεκαετία του 2000, έγινε κυβερνητικός εταίρος του SPD συμμετέχοντας με σειρά στελεχών του στο υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Σρέντερ. Την ώρα που η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει βασικός πυλώνας της πολιτικής τους, το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν να υιοθετήσουν μία αριστερή ατζέντα στα πεδία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι το γερμανικό κόμμα με τους περισσότερους «πραγματιστές», πανέτοιμους να βάλουν αρκετά νερό στο κρασί τους προκειμένου να εισέλθουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Γκρίνια στους κόλπους του CDU και SPD

Στο «στρατόπεδο» της Μέρκελ πολλοί είναι αυτοί που δυσανασχετούν με το κακό αποτέλεσμα του κόμματος, το χειρότερο από το 1949, ρίχνοντας την ευθύνη στην πολιτική ανοικτών θυρών που ακολουθεί η σιδηρά κυρία της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, στον Βαυαρό εταίρο της Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές, η πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών αφήνουν ανοιχτή την πόρτα σε συνομιλίες με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ο γραμματέας της Κ.Ο του CSU δήλωσε σήμερα στο δίκτυο ZDF ότι, τo κόμμα της Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού της «Τζαμάικα», των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων όπως επίσης και με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, η καρέκλα του Σουλτς τρίζει καθώς η αντιπρόεδρος του κόμματος έχει ήδη ανακοινώσει τη αποχώρησή του από το κόμμα ενώ ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, ισχυροποιείται η Αντρέα Νάλες, νυν υπουργός Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Στους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους ανοίγουν… σαμπάνιες μετά το θριαμβευτικό καλό αποτέλεσμα ενώ το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» ανασκουμπώνεται προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πολιτικής του. Στις εκλογές του 2013, το κόμμα της Αριστεράς είχε καταλάβει την τρίτη θέση.

Ακτινογραφία των ψηφοφόρων του AfD

Στη γενέτειρα της Μέρκελ, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τους ακροδεξιούς ευρωσκεπικιστές.

Οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία, προφανώς εξοργισμένοι για την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015, ήταν αυτοί που συνέβαλαν στο απογοητευτικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών ψηφίζοντας τους ευρωσκεπικιστές. Το κόμμα της Μέρκελ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του μετά το 1949.

Ανατολική Γερμανία

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (13%) κατακτώντας την δεύτερη θέση. Το κόμμα της Μέρκελ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 28%.

Αλλά και στη Σαξονία το κόμμα AfD ήρθε πρώτο κατατροπώνοντας το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών 27% (26,9%- CDU). Η ειρωνεία είναι πως στη Σαξονία, το κρατίδιο όπου διέπρεψε το AfD, η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο ανακοίνωσε πως δεν θα ανήκει πλέον στην Κ.Ο του κόμματος κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» . Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βάιντελ, η frau Πέτρι,δήλωσε:»Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία».Για τα γερμανικά ΜΜΕ, η αποχώρησή της από την Κ.Ο του κόμματος δείχνει την διάσταση απόψεων της Πέτρι από τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ,υποψηφίου με το AfD και γνωστού για τις ρατσιστικές απόψεις του.Σε αυτό το bras de fer, η Πέτρι αποφάσισε να διαφοροποιηθεί, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «FAZ», αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τύχη της στο κόμμα…

Ακτινογραφία των ψηφοφόρων του AfD

Στην ανατολική Γερμανία το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%, ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (33%)—ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Σε ότι αφορά τα δύο φύλα, το 26% των ανδρών και το 17% των γυναικών στην ανατολική Γερμανία εμπιστεύτηκαν το ΑfD ενώ στη δυτική Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 13% για τους άνδρες και 8% για τις γυναίκες.Προς το AfD μετακινήθηκαν συνολικά 1.050.000 ψηφοφόροι ήταν από την δεξαμενή των Χριστιανοδημοκρατών , 470 χιλιάδες από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, 400 χιλιάδες από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και 40 χιλιάδες από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Eπισήμως εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται, από σήμερα Δευτέρα, η Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα την πρόταση της Κομισιόν να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την χώρα μας επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) Toomas Tõniste. «Είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια».

Από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρους για να κλείσει η διαδικασία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα πλέον θα ελέγχεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ για την σταθερότητα και την ανάπτυξη (Stability and Growth Pact). Θα συνεχιστεί ως τον Αύγουστο του 2018 η παρακολούθηση με βάση τους κανόνες του προγράμματος και εν συνεχεία θα παρακολουθείται με βάση τους κανόνες μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance).

Θα διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης για τη δολοφονία Φύσσα και των επιθέσεων για τις οποίες κατηγορούνται μέλη της Χρυσής Αυγή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του φασισμού οργανώνουν για το απόγευμα ομάδες αντιεξουσιαστών στο Πασαλιμάνι.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 18.00 στο Ρολόι, όπου αντιφασίστες θα διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης για τη δολοφονία Φύσσα και των επιθέσεων για τις οποίες
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πειραιά έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτραπούν τυχόν επεισόδια, ενώ για λόγους διευκόλυνσης των πολιτών, θα κλείσουν αρκετοί δρόμοι περιμετρικά του χώρου συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ανάλογες ρυθμίσεις θα υπάρξουν, εάν χρειαστεί, και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Σε κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ταύρο, στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, προχωρά η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του παγωτού. 

Όπως αναφέρει η Froneri Hellas σε ανακοίνωση της «αναγνωρίζοντας την προσφορά και την αφοσίωση των ανθρώπων της, έχει φροντίσει με απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και ευαισθησία να τους στηρίξει. Προσφέρεται σημαντική οικονομική υποστήριξη μέσω ενός ιδιαίτερα ελκυστικού προγράμματος συναινετικών αποχωρήσεων. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα παρέχει ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης θα  προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης  στην αγορά, για όσους το επιθυμούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο, όπως αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Η ελληνική αγορά παγωτού είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για τη Froneri Hellas. Σταθερός στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η προσφορά στον καταναλωτή άριστης ποιότητας παγωτού και καινοτόμων προϊόντων σε προσιτές τιμές».

H Froneri Hellas δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.
Αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου Froneri, που δραστηριοποιείται σε 22 χώρες και έχει ετήσιο τζίρο 2,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2006 η Nestle εξαγόρασε από τη Δέλτα, τον κλάδο του παγωτού μαζί με το εργοστάσιο στον Ταύρο. Από την άλλη πλευρά η Νestle εισέφερε στη Δέλτα την δραστηριότητα γάλακτος.

Yποχωρούν οι πωλήσεις στην αγορά παγωτού

Σε κρίση έχει περιέλθει στα τελευταία χρόνια η αγορά παγωτού στην Ελλάδα, η οποία έχει απωλέσει μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου της. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική κρίση και την τάση των καταναλωτών να περιορίζουν αισθητά τα έξοδα τους αλλά και την άνοδο της τιμής των παγωτών λόγω της μετάταξης του από τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, η αγορά παγωτού στη χώρα μας από το 2010 μέχρι και το 2014 έχει υποχωρήσει πάνω από 30% σε αξία και πάνω από 35% σε όγκο.

Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι εταιρείες αυτά με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2016 διαμορφώνονται ως εξής: Nestle 29%, ΕΒΓΑ 22,7%, Algida 19,6%, Kρι Kρι 11% και λοιποί 3,4%.

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία εστιάζει ο ξένος Τύπος επισημαίνοντας ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι ο μεγάλος γρίφος. 

Η βρετανική Guardian αφιερώνει το εξώφυλλό της στην χθεσινή εκλογική δοκιμασία με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς». Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά τις εβδομάδες εντατικών μετεκλογικών διεργασιών και από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

The Times:  «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς». Επισημαίνει το σοκ που έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή που αναδείχθηκε τρίτο με ποστοστό που κυμανθεί κοντά στο 13%.

Le Figaro:«Πικρή νίκη» της Μέρκελ

Le Monde:«Ντροπή για την Γερμανία» η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος.

Ο γερμανικός τύπος αναζητά τους υπαίτιους για το ότι στη βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα και δίνει οδηγίες πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση. Στην Die Welt  τίτλος «Mεγάλες απώλειες για την Ενωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD».

«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Taz.die tageszeitung; «Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ».

Frankfurter Allgemeine: «Παρά τις απώλειες, η Ενωση ξανά καθαρός νικητής».

«Η Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD» γράφει το Spiegel. «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».

Πληθαίνουν και ταυτόχρονα αρχίζουν ν” αποκτούν πολυποίκιλο χαρακτήρα οι μορφές έκφρασης ή διατύπωσης απειλών δε βάρος στελεχών της κυβέρνησης, του ευρύτερου πολιτικού φάσματος και κατά παραγόντων του δημόσιου βίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr το νέο και τελευταίο στη σειρά περιστατικό που κινητοποίησε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές συνέβη την προηγούμενη Κυριακή στις 17 του μήνα, όταν σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, «στις 19.20 από πεζή περιπολία και τον αξιωματικό υπηρεσίας των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, το υπ” αριθμόν Α… 4… smart ασημί ΙΧ αυτοκίνητο (δεν απασχολεί) και χωρίς να σταματήσει, πέταξε φέιγ βολάν και απομακρύνθηκε με κατεύθυνση προς Ψυρρή. Ενεργήθηκαν επισταμένες αναζητήσεις προς εντοπισμό του οχήματος, πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση του».

Τα φυλλάδια ήταν κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως διαπιστώθηκε το αυτοκίνητο ανήκει σε γυναίκα που διαμένει στο Ναύπλιο, χωρίς όμως η συγκεκριμένη να έχει την παραμικρή εμπλοκή ή σχέση με την υπόθεση, καθώς το smart που χρησιμοποιήθηκε έφερε προφανώς πλαστές πινακίδες. Αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες είχε χρησιμοποιηθεί και στη διάρκεια της παρακολούθησης μεγάλου οικονομικού παράγοντα.

Δύο ημέρες μετά ακολούθησε διαταγή για την εκ νέου ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις οικίες των δύο υπουργών, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνεται στη διαταγή, «τα ανωτέρα μέτρα να εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις διατιθέμενες για τον σκοπό αυτό αστυνομικές δυνάμεις προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος τους».

Τα κομμάτια του μετά την «αυτοχειρία» με την ΑΕΚ καλείται να μαζέψει ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει την Τετάρτη τη Γιουβέντους

Στο παιχνίδι με την Γιουβέντους για την 2η αγωνιστική του Champions League είναι υποχρεωμένοι να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον Ολυμπιακό, ύστερα από την ήττα-αυτοκτονία (3-2 με ανατροπή) από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται για μία δύσκολη αναμέτρηση, η οποία απαιτεί σωστή διαχείριση για να μην υπάρξουν νέες δύσκολες στιγμές για τους Πειραιώτες, οι οποίοι αναμένεται να ταξιδέψουν στο Τορίνο με υπηρεσιακό προπονητή τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στην Ιταλία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολo, τουλάχιστον όπως δείχνει αυτή την ώρα η κατάσταση στην ομάδα.

Οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ολοκληρώνονται την Κυριακή κόντρα στον Ατρόμητο, ο οποίος το Σάββατο έδειξε πως αρχίζει να ανεβαίνει, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η νέα διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Η τρίτη αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 13:15 στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ νωρίτερα θα τον υποδεχτεί ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist, με ομιλητές επίσης τον Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ , τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018. Ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» δήλωσε ο Νταϊσελμπλούμ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

«Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει» σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το θέμα του χρέους.

«Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση» τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

 

Ήρθε στον κόσμο το πέμπτο τους παιδί

Γονείς για πέμπτη φορά έγιναν η Ολυμπία Χοψονίδου και ο Βασίλης Σπανούλης.

Το αγαπημένο ζευγάρι υποδέχτηκε το νέο μέλος της οικογένειας και είναι στα καλύτερά του. Το πέμπτο παιδί του αρχηγού του Ολυμπιακού και την πρώην Σταρ Ελλάς χαίρει άκρας υγείας και ο Βασίλης Σπανούλης ανέβασε πριν λίγη ώρα στο Instagram μια φωτογραφία με τα πατουσάκια του μωρού γράφοντας πως ήρθε το πέμπτο παιδί της οικογένειας.

Το ζευγάρι έχει ήδη τρεις γιους: τον Δημήτρη, τον Βασίλη και τον Θανάση και μία κόρη, την μικρή Αιμιλία.

Δείτε την ανάρτηση του Βασίλη Σπανούλη στο Instagram 

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από τη θριαμβευτική είσοδο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • CDU/CSU 33% (2013:41,5%) 
  • SPD 20,5% (25,7%) 
  • AfD 12,6% (4,7%)
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 10,7% (4,8%) 
  • Αριστερά 9,2% (8,6%) 
  • Πράσινοι 8,9% (8,4%)
  • Λοιπά κόμματα 5,1%

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη, το κόμμα της Μέρκελ εξασφαλίζει 246 έδρες, το SPD του Σουλτς 153, οι ακροδεξιοί 94, οι Φιλελεύθεροι 80, οι Πράσινοι 67 και το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 69.

Έτσι, ένας μεγάλος συνασπισμός θα εξασφάλιζε 399 έδρες, ενώ ο συνασπισμός «Τζαμάικα» 393.

Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε και μάλιστα ανέθεσε ήδη την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων: μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους), αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται ούτε να συμφωνηθεί ούτε να εξελιχθεί απολύτως αναίμακτα. Οι αρχηγοί θέτουν ήδη τους όρους τους, ενώ ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιτέθηκε στον κ. Σουλτς για τη σπουδή του να αυτοεξαιρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αποποιούμενος, όπως είπε, των ευθυνών του.

Bild: Εφιάλτης για τη Μέρκελ

«Νίκη-εφιάλτης για τη Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας» είδε το περιοδικό Der Spiegel για την καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές».

Mέρκελ: Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα 

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρώτο καθήκον του κόμματος θα είναι ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που έφυγαν προς την ακροδεξιά. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι ήλπιζε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

«Ήλπιζα σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η καγκελάριος και συμπλήρωσε: «Είμαστε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Θα κάνουμε κυβέρνηση, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εναντίον μας. Ευχαριστώ τους ψηφοφόρους και όλους όσοι μας βοήθησαν σε αυτή την προεκλογική μάχη».

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στην αύξηση των ψηφοφόρων του ακροδεξιού AfD, τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Την αισιοδοξία της αυτή επανέλαβε και αργότερα, κατά τη διάρκεια της πατροπαράδοτης «Στρογγυλής Τράπεζας των Ελεφάντων», λέγοντας ότι είναι αισιόδοξη πως θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, που πραγματοποιείται ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Μάρτιν Σουλτς να ξανασκεφτεί την απόφασή του να ηγηθεί της αντιπολίτευσης –ένα ενδεχόμενο που «ξέκοψε» αμέσως ο Σοσιαλδημοκράτης.

Σουλτς: Θα είμαστε αντιπολίτευση 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι το SPD θα είναι στην αντιπολίτευση. «Με το σημερινό αποτέλεσμα τελειώνει η συνεργασία μεταξύ του CDU και του SPD. Συμφωνήσαμε όλοι να γίνουμε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης», δήλωσε μετά τα exit polls ο Σουλτς.

Και συμπλήρωσε: «Η επόμενη αποστολή μας είναι η συσπείρωση και να δουλέψουμε μαζί ως κόμμα. Θα συζητήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς «αν» και «αλλά», με την ησυχία μας. Είναι άλλη μια πικρή ώρα στην ιστορία μας, αλλά η Σοσιαλδημοκρατία επέζησε και κατάφερε να δείξει τη δύναμή της ακόμη και όταν ένα ακροδεξιό κόμμα δείχνει το άσχημο πρόσωπό του».

Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να διευρύνει την παραδοσιακή εκλογική του «πελατεία», τονίζοντας, όμως, ότι εκείνο που τους στεναχωρεί περισσότερο είναι η εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος.

Αναφερόμενος στην προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν  θα γίνει κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος στη Βουλή, αλλά θα εστιάσει την ενέργειά του στην ανανέωση του κόμματος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της «Στρογγυλής Τράπεζας των Ελεφάντων», ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε και σε δριμεία επίθεση εναντίον της κ. Μέρκελ. «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» είπε ο Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο. Συνόδευσε, μάλιστα, τις δηλώσεις του αυτές -που ήδη έχουν προκαλέσει εντύπωση τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας για τη σφοδρότητά τους- με μια προειδοποίηση προς τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων: «Θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Mερικές ώρες νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ο Σουλτς, στην πρώτη του δήλωση μετά τα exit polls, μπροστά στο εκλογικό του ακροτήριο, δεν φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Iστορικό βήμα προς τα πίσω η άνοδος του AfD

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα» έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο του AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για τη Δημοκρατία μας».

«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για τη Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός» γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Θα κυνηγήσουμε παντού τη Μέρκελ»

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (σ.σ.: τη Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω τη Γερμανία και τον λαό της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας πολύ κόσμο να ανατριχιάσει. Οι ψήφοι του AfD, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, προήλθαν κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατ. ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους του AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ». Στη Βαυαρία, το μήνυμα ερμηνεύθηκε ήδη με τον «εύκολο» τρόπο. Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κόστισε η προσφυγική πολιτική και σημείωσαν τη χαμηλότερη επίδοσή τους από το 1949, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και σκλήρυνε ήδη από χθες το βράδυ τη ρητορική του για το θέμα.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική του AfD. «Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πάντως, δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Τι είδους κυβέρνηση θα έχει η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί δεν θα σχηματίσουν εύκολα κυβερνητική πλειοψηφία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, έχοντας καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία τους, ανάμεσα στο 20% και το 21%, ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Μία συμμαχία χριστιανικών ενώσεων και των φιλελεύθερων του FDP (γύρω στο 10%) θα ήταν η φυσικότερη εξέλιξη. Αλλά τα ποσοστά τους δεν επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μοναδική λύση, η διεύρυνση προς τους οικολόγους, εξέλιξη που θα είναι πρωτοφανής σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι η σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους Φιλελεύθερους, αλλά και τη συντηρητικότερη πτέρυγα της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ, από την άλλη. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Και ορισμένα μέσα ενημέρωσης φθάνουν μέχρι και στη διατύπωση της πρόβλεψης για διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Προς κυβέρνηση «Τζαμάικα» η Γερμανία

Μετά τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς, το σενάριο που προκρίνεται στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτό της… Τζαμάικα.

Ο περίφημος συνασπισμός «Τζαμάικα», ο οποίος είναι και ο πιο πιθανός (μιας και οι έδρες που φαίνεται να βγάζουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν τους αρκούν για να κάνουν βιώσιμη κυβέρνηση από μόνοι τους με την Άνγκελα Μέρκελ), δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Ηδη η Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, ενώ τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Πράσινοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην έναρξη συζητήσεων για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στη Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους. Ετσι, οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα που αποκαλείται «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που αντιστοιχούν σε εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας.

Η νέα κυβέρνηση θα δείξει τις μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο

Από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Τα διεθνή θέματα ήσαν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία. Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit.

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», θεωρεί ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman. Σε περίπτωση συμμαχίας του με το SPD, η Γερμανία θα ήταν πιο ανοικτή απέναντι στην εισαγωγή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι δύσκολο με την παρουσία των φιλελεύθερων και υπό την πίεση της εθνικιστικής και αντίθετης με το ευρώ δεξιάς.