Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, 2018

Τα εύσημα στην Ελλάδα, δίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine. Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του που οι περισσότερες χώρες που έλαβαν δάνεια από τον ESM είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτούνται στην ελεύθερη αγορά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επιχειρεί μάλιστα και μια απαρίθμηση των βημάτων που έχει κάνει η Ελλάδα. «Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το χρέος, ο επικεφαλής του ESM, σημειώνει «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για το γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».

Η επιδείνωση, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα ξεκινήσει από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Την Καθαρά Δευτέρα θα επηρεαστούν:

Τη νύχτα πιθανόν η Κέρκυρα και η Πελοπόννησος

Χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (από τα 700 μέτρα) και της Ηπείρου από τα 800 μέτρα.

Την Τρίτη θα επηρεαστούν:

Κατά διαστήματα το Ιόνιο, η δυτική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν η δυτική Στερεά, η Ήπειρος και η Κρήτη.

Βαθμιαία θα επηρεαστούν τα Δωδεκάνησα και πιθανόν οι Κυκλάδες.

Από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν η κεντρική Στερεά και η Θεσσαλία.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας από τα 600 μέτρα, καθώς και στην Ήπειρο και την κεντρική Στερεά.

Την Τετάρτη θα επηρεαστούν κατά διαστήματα το Ιόνιο, η δυτική και νότια Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία και πιθανόν οι Κυκλάδες και η κεντρική Μακεδονία.

Από το μεσημέρι τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανόν η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και νωρίς το πρωί σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς.

Την Πέμπτη θα διατηρηθούν αρχικά τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν.

Τα πρώτα έμβρυα προβάτων που περιέχουν και ανθρώπινα κύτταρα, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Για κάθε 10.000 κύτταρα του προβάτου, το ένα είναι ανθρώπινο.

Είχε προηγηθεί από τους ίδιους επιστήμονες η δημιουργία εμβρύων χοίρων με κύτταρα ανθρώπου, με μικρότερη αναλογία ένα ανθρώπινο κύτταρο για κάθε 100.000 κύτταρα χοίρου.

Το νέο επίτευγμα, που ανακοινώθηκε από τον δρα Πάμπλο Ρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις σε συνέδριο στο Όστιν του Τέξας, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη μεταμόσχευση σε ανθρώπους οργάνων που θα έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των ζώων.

Εφόσον αυτό περάσει από το στάδιο της επιστημονικής φαντασίας σε εκείνο της πραγματικότητας, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων προς μεταμόσχευση οργάνων. Και από τη στιγμή που τα όργανα θα έχουν μεν αναπτυχθεί μέσα στα ζώα, αλλά θα αποτελούνται από κύτταρα του ασθενούς, υποτίθεται ότι δεν θα απορρίπτονται ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημά του μετά την μεταμόσχευση.

Η νέα μέθοδος είναι διαφορετική από τη γνωστή ξενομεταμόσχευση, κατά την οποία μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο ένα όργανο που ανήκει σε ζώο, καθώς σε αυτή την περίπτωση το μόσχευμα είναι ξένο προς τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Σήμερα ακόμη και τα πιο κατάλληλα όργανα, με εξαίρεση όσα προέρχονται από πανομοιότυπους διδύμους, δεν διαρκούν για πολύ, επειδή με το πέρασμα του χρόνου το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχώς τούς επιτίθεται», δήλωσε ο Ρος, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας Μπρους Γουάιτλοου του Ινστιτούτου Ρόσλιν της Σκωτίας, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι», δήλωσε ότι είναι μακρύς ο δρόμος, εωσότου ανθρώπινα όργανα καλλιεργούνται σε ζώα και μετά μεταμοσχεύονται σε ασθενείς, χαρακτήρισε όμως το νέο επίτευγμα της δημιουργίας εμβρύων προβάτων με ανθρώπινα κύτταρα ως «σημαντικό βήμα».

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν επιτρέψει σε αυτές τις εμβρυικές «χίμαιρες» προβάτων-ανθρώπων και χοίρων-ανθρώπων να ζήσουν έως 28 μέρες (τις 21 μέσα στο ζώο). Στόχος τους είναι να επεκτείνουν αυτό το χρονικό διάστημα στις 70 μέρες, αλλά θα χρειασθούν ειδικές εγκρίσεις γι” αυτό.

Ο Ρος εκτίμησε ότι για να «δουλέψει» η μέθοδός τους, πρέπει τουλάχιστον το 1% των κυττάρων του εμβρύου του ζώου να είναι ανθρώπινης προέλευσης, συνεπώς πρέπει στο μέλλον να αυξηθεί κι άλλο η αναλογία ανθρωπίνων-ζωικών κυττάρων από ένα προς 10.000 σήμερα, σε ένα προς 100.

Τα πρόβατα έχουν ορισμένα όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, που μοιάζουν με τα ανθρώπινα. Όπως και οι χοίροι, τα πρόβατα αναπτύσσουν όργανα με περίπου ίδιο μέγεθος με τα ανθρώπινα.

Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο με χοίρους όσο και με πρόβατα, αλλά αυξάνονται οι βιοηθικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων μήπως οι «χίμαιρες» αυτές καταλήξουν να εμφανίσουν εγκέφαλο και νου με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Ρος παραδέχθηκε ότι αποτελεί πηγή μόνιμης ανησυχίας για το πού ακριβώς στο σώμα των ζώων θα καταλήξουν τα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία εισάγονται στον οργανισμό τους.

Από την άλλη, ο ερευνητής δρ Χίρο Νακαούτσι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν ανθρώπινα μοσχεύματα από ζώα. Παράλληλα, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τις πιθανές παρενέργειες στις «χίμαιρες», λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής η συμβολή των ανθρωπίνων κυττάρων είναι πολύ μικρή. Δεν μιλάμε για ένα χοίρο με ανθρώπινο πρόσωπο ή ανθρώπινο εγκέφαλο. Μπορούμε να στοχεύσουμε την περιοχή που θέλουμε και έτσι είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τα ανθρώπινα κύτταρα να μετατραπούν σε κύτταρα εγκεφάλου του ζώου ή σε γεννητικά κύτταρά του».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, άλλοι επιστήμονες, όπως ο κυτταρικός βιολόγος Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, εξέφρασαν φόβους ότι ιοί που υπάρχουν μέσα στο DNA των ζώων, μπορεί να τρυπώσουν στο όργανο με τα ανθρώπινο κύτταρο και μετά την μεταμόσχευση να μολύνουν τον άνθρωπο. Επίσης δήλωσαν ότι το ανθρώπινο όργανο του ζώου μπορεί να περιέχει αιμοφόρα αγγεία με ανάμικτα ζωικά κύτταρα, άρα πάλι θα απορριφθεί από το σώμα του ασθενούς μετά την μεταμόσχευση.

Όμως, οι ερευνητές αντιτείνουν ότι μέσω γενετικής τροποποίησης είναι δυνατό να δημιουργηθούν ζώα χωρίς επικίνδυνους ιούς, ενώ και τα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να αντικαταστήσουν πλήρως τα όποια ζωικά κύτταρα μετά την μεταμόσχευση του οργάνου. Αλλά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στα λεωφορεία της ΟΣΥ αύριο Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, από τις 11:00 πμ έως τις 17:00.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου στο ΣΕΦ.

«Τα παράξενα γυαλιά Magic Leap θα είναι κάποια στιγμή σε θέση να αντικαταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις ακόμα και τους φορητούς υπολογιστές» ανέφερε προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρόνι Αμπόβιτζ. Παρά το «τολμηρό» της δήλωσης, δεν φαίνεται να είναι ο μόνος που πιστεύει ακράδαντα ότι πλησιάζει η στιγμή που τα έξυπνα κινητά τηλέφωνά μας θα «πεθάνουν»».

Μόλις πέρυσι, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τόνισε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα – η τεχνολογία που εμπλουτίζει τον φυσικό κόσμο με ψηφιακές εικόνες – θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιαδήποτε οθόνη στο μέλλον. Ομοίως και ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος πρόσφατα περιέγραψε τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας ως τον «απόλυτο υπολογιστή».

Πράγματι, δεν είναι περίεργο ότι μια τέτοια πρόταση φαντάζει τόσο ελκυστική στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Εάν ένα ζευγάρι γυαλιών θα μπορούσε να προβάλλει τα μηνύματά σας, τα email σας, τα υπολογιστικά φύλλα σας και την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix μπροστά στα μάτια σας, ποιος ο λόγος να έχετε επιπλέον ένα τηλέφωνο για όλα αυτά;

Η αντικατάσταση αυτή δείχνει να αργεί τουλάχιστον μια δεκαετία αφού τα υπάρχοντα γυαλιά ή μάσκες, όπως τα HoloLens της Microsoft ή τα πρωτότυπα Vaunt της Intel, έχουν σήμερα περιορισμένη χρήση. Συγκεκριμένα ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι απέχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε οι έξυπνες μάσκες να κυριαρχήσουν στην καθημερινότητά μας, σήμερα ο κλάδος καταγράφει μάλιστα απότομη πτώση ακόμα και στις mainstream αγορές.

Αν κοιτάξει βέβαια κανείς τα τελευταία επιτεύγματα των κολοσσών διαπιστώνει πως οι περιορισμένες λειτουργίες τους όλο και αυξάνονται. Η στιγμή μοιάζει κατάλληλη για αλλαγές και για έναν ακόμα λόγο: αυτή τη στιγμή στη Silicon Valley η μεγάλη συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την έννοια του εθισμού των νέων στα smartphone τους και το κατά πόσο αυτό είναι υγιές.

Αν οι πληροφορίες προβάλλονται κατευθείαν στα μάτια μας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας υπνωτισμένοι που κοιτάζουν συνεχώς προς τα κάτω τις μικρές ή μεγάλες ορθογώνιες οθόνες τους. Το γεγονός μάλιστα πως οι πληροφορίες εμφανίζονται μόνο αν χρειάζεται χωρίς να αναγκάζουν τον χρήστη να περνά ώρες σκρολάροντας το Newsfeed του μοιάζει να λύνει το πρόβλημα.

Αυτή η αργοπορία βέβαια μεταφράζεται από πολλούς ως «θετικό σημάδι» γιατί όπως τονίζουν η «κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για υπολογιστές που θα αντλούν πληροφορίες από το μυαλό μας».

Οι λόγοι είναι σύνθετοι και πολλοί. Αρχικά Facebook και Google αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων – είτε με την μορφή της απλής παραπληροφόρησης, αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση, είτε με τη μορφή προπαγάνδας η οποία απειλεί να υπονομεύσει μέχρι και την αμερικανική Δημοκρατία.

Και οι δύο εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να βάλουν «φρένο» στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, αυξάνοντας τους ελέγχους των πηγών πληροφόρησης. Οι ενδιαφερόμενοι διασπορείς ψευδών ειδήσεων, όμως, βρίσκουν τον τρόπο να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο που βάζουν οι εταιρείες προκειμένου να ικανοποιήσουν το σκοπό τους. Τρανό παράδειγμα οι περιορισμοί του Facebook στη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι παραπέμφθηκαν με «έξυπνα κόλπα».

Μάλιστα ο αριθμός όσων επενδύουν στη διάδοση ψευδών ειδήσεων και κακόβουλων πληροφοριών είναι μεγάλος. Τι θα συμβεί λοιπόν αν αυτές μεταδίδονται όχι μέσω του smartphone μας αλλά μέσω των έξυπνων γυαλιών όπως τα Magic Leap, τα οποία ελέγχουν μερικώς τις αισθήσεις μας;

Η κακόβουλη χρήση τέτοιων δικτύων επικοινωνίας καταγράφονται και δικαίως κι ως υπαρξιακή απειλή. Εμπιστευόμαστε το Facebook, το Twitter και την Google για να μας παρουσιάσουν το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό περιεχόμενο σε εμάς, κυρίως επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ωστόσο την περασμένη χρονιά είδαμε ότι ο αλγόριθμος τους μπορεί να αποτύχει ως προς το «ενδιαφέρον». Για παράδειγμα θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει ότι πολλοί «επιχειρηματίες» του διαδικτύου κερδίζουν υψηλά νούμερα θέασης στα χαμηλής ποιότητας βίντεό τους…

Δεδομένων των παραπάνω αξίζει να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί αν αυτό που ένα αδίστακτο κόμμα καταφέρνει σήμερα να σας το παρουσιάσει «με το ζόρι» μέσω του Facebook, αρχίσει να προβάλλεται μέσω των μασκών τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα αναμειγμένο με εικόνες της καθημερινότητάς μας.

Εμπιστευόμαστε ένα ατελές σύστημα για την ενημέρωση αλλά και την ταξινόμηση των πληροφοριών της καθημερινότητάς μας, και σύντομα, των αισθήσεών μας και το πρόβλημα [του ποιος έχει τον έλεγχο μοιάζει αν όχι ανυπέρβλητο σίγουρα δύσκολο να επιλυθεί, τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα δεκαετία… Την επόμενη βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Σε μία απονομή χωρίς εκπλήξεις ως προς τα βραβεία, αλλά με πολλή λάμψη από τους Χολιγουντιανούς αστέρες που έσπευσαν στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε η φετινή απονομή, στην οποία κυριάρχησαν και πάλι τα μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» του Βρετανού σκηνοθέτη Μάρτιν Μακντόνα απονεμήθηκε απόψε το βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου στο Λονδίνο.

Η δραματική ταινία, που αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας η οποία ζητά δικαιοσύνη, μετά τον θάνατο της κόρης της, επικράτησε έναντι των «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, «Η πιο σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ, «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν βραβεύτηκε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου, με το Bafta καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» όπου υποδύεται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο Όλνταμ επικράτησε των Ντάνιελ Ντέι Λούις (Αόρατη Κλωστή), Ντάνιελ Καλούγια (Τρέξε!), Τζέιμι Μπελ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ) και Τιμοτέ Σαλαμέ (Να με φωνάζεις με το όνομά σου).

Την ίδια ώρα, στην Αμερικανίδα ηθοποιό Φράνσις Μακντόρμαντ απονεμήθηκε το βραβείο Bafta καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι).

Η Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια έναντι των άλλων συνυποψήφιων της: της Άνετ Μπένινγκ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ), της Μάργκοτ Ρόμπι (Εγώ, η Τόνια), της Σάλι Χόκινς (Η μορφή του Νερού) και της Σίρσα Ρόναν (Lady Bird).

Οι νικητές στις βασικές κατηγορίες των BAFTA:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΥΛΟΥ: Γκάρι Όλντμαν – Η πιο σκοτεινή ώρα

Α” ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Φράνσις Μακ Ντόρμαντ – Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

Β” ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ – SAM ROCKWELL Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Allison Janney – I, Τonya

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ – THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI Martin McDonagh, Graham Broadbent, Pete Czernin

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – Call Me By Your Name

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Guillermo del Toro, The Shape of Water

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Shape Of Water – Alexandre Desplat

ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ – Blade Runner

ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ – Coco, των Lee UknRich και Darla K. Anderson

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Poles Apart

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – I am not your negro, του Raoul Peck

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – The Handmaiden, Νότιος Κορέα

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Cowboy Dave, Colin O’Toole, Jonas Mortensen

Οι ακτιβίστριες «πρωταγωνίστριες» και στο Λονδίνο

Ακτιβίστριες οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών περπάτησαν απόψε στο κόκκινο χαλί έχοντας στο πλευρό τους κάποιες από τις διασημότερες πρωταγωνίστριες της μεγάλης οθόνης, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA, σε μια νέα επίδειξη αλληλεγγύης κατά των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στην βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν» (The Death of Stalin), η Άντρεα Ράιζμπορο συνοδευόταν από την Φιλ Οπόκου- Γκιμά, τη συνιδρύτρια της οργάνωσης UK Black Pride.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο και η Φιλ είναι μία από αυτούς» δήλωσε η Ράιζμπορο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εξηγώντας την απόφασή της να ζητήσει από την ακτιβίστρια να σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της λαμπερής τελετής.

Και η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η Καλύτερη Στιγμή τους» (Their Finest) Τζέμα Άρτερτον έδωσε το παρόν σε αυτό το κίνημα συμπαράστασης.

Αρκετές από τις διάσημες ηθοποιούς επέλεξαν να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί ντυμένες στα μαύρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των αστέρων του κινηματογράφου που παρέστησαν στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έβαλαν κονκάρδες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Time’s Up», το μότο της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Στην περιοχή μας, προστατεύουμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ερωτηθείς για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι επιθυμούσε τη συμμετοχή της Γερμανίας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή των τουρκικών αρμάτων μάχης «Altay».

«Μια τέτοια συνεργασία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ακόμη περισσότερο τη Γερμανία. Επειδή οι μηχανές θα προέρχονται από τη Γερμανία, απλά κάποια μέρη θα κατασκευάζονται στην Τουρκία.»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα την ανάπτυξη από τον τουρκικό στρατό γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Συρία. Η συμμετοχή αυτών των αρμάτων μάχης στην αμφιλεγόμενη τουρκική επίθεση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής «παραχωρήθηκε», είπε και επέκρινε την άρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας να εγκρίνει νέες εξαγωγές Leopard 2 στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

Την αισιοδοξία του για συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ ως τον Ιούλιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του σε αυστριακό ραδιόφωνο.

«Ελπίζω η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα».

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Σε μια θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που θα επιβεβαιώνει πως και τα τελευταία προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί κανονικά, ελπίζει η κυβέρνηση εν όψει του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη υπό – δόση από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει το Eurogroup.

Ουσιαστικά μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι δύο: η συνεχής και αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

Το θέμα της απόφασης του ΣτΕ για το Ελληνικό δεν περνάει από τα χέρια της κυβέρνησης κάτι που οι θεσμοί το γνωρίζουν. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το ποια κρίση έχουν διατυπώσει οι θεσμοί για το ζήτημα της συνεχούς και αδιάλειπτης εκτέλεσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεδομένου ότι από τις 22 Ιανουαρίου οπότε διεξήχθη το προηγούμενο Eurogroup έως και προχθές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν ήταν πολλοί.

Συνολικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν μεταφερθεί 1.388 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες. Αυτό που όμως είναι πέραν από εμφανές είναι πως οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό των ετήσιων στόχων από τους 18.000 σε περίπου 6.000 πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι θεσμοί πουν στο Eurogroup πως έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει εντός της ημέρας το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και θα δώσει το «πράσινο φως» για να δοθεί στη χώρα μας η πρώτη υπό- δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση.

Από αυτά τα 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για το «ταμειακό μαξιλάρι» που σχηματίζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η δεύτερη υπό- δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τον Απρίλιο και μόνον υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τέλος, το Eurogroup θα δώσει και επίσημα την εντολή στα κλιμάκια των θεσμών να έρθουν στην Αθήνα για σύντομες διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Στα πλαίσια των εν λόγω διαβουλεύσεων -που κατά πληροφορίες δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από τις 2 Μαρτίου- θα γίνει η προπαρασκευή της τέταρτης αξιολόγησης.

Είναι αλήθεια τελικά πως ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό σχετίζεται με τον αποθανόντα επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο; Κατηγορηματικά όχι λέει η καναδική κυβέρνηση που διέψευσε τις φήμες.

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1971, είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Τριντό και της συζύγου του Μάργκαρετ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Φήμες για πιθανή πατρότητα του Κάστρο κυκλοφόρησαν όταν ο μεγαλύτερος γιος του, Φιντέλ Άνγκελ Κάστρο Ντιάζ-Μπαλάρτ, αυτοκτόνησε στις αρχές Φεβρουαρίου .

Σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, λέγεται ότι ο γιος του Κάστρο που ονομαζόταν Φιντελίτο είχε αφήσει μια αποχαιρετιστήρια επιστολή στην οποία δήλωνε ότι ο Τριντό ήταν ο αδελφός του. Ωστόσο, ούτε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας, ούτε οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έγραψαν για την ύπαρξη μιας τέτοιας επιστολής.

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε περίπου εννέα μήνες μετά το γάμο των γονιών του, περίπου τέσσερα χρόνια πριν η μητέρα του επισκεφτεί την Κούβα για πρώτη φορά.

Τροχαίο ατύχημα είχε στις 9:30 το πρωί στη λεωφόρο Ποσειδώνος ο τραγουδιστής Ηλίας Βρεττός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τροχαίο σημειώθηκε στο ρεύμα προς Γλυφάδα στο ύψος του ξενοδοχείου Λόντον. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο αυτοκίνητο,ένα fiat 500, μαζί με τον τραγουδιστή ήταν και η κοπελα του Σοφία Φυρού.

Για άγνωστο λόγο η κοπέλα που οδηγούσε το αυτοκίνητο έχασε τον έλεγχό του με αποτέλεσμα αυτό να βγει από το δρόμο και να «καρφωθεί» σε ένα δέντρο. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και αστυνομικοί που απεγκλώβισαν τους δύο επιβάτες.

Τόσο ο Ηλίας Βρεττός όσο και η νεαρή κοπέλα νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μ εκεινον με σπασμενο πόδι και εκεινη 2 πλευρα σπασμενα.

Δεν είναι η πρώτη και, προφανώς, ούτε η τελευταία φορά που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πολιτικολογεί, μιλά απερίφραστα για ζητήματα κάθε άλλο παρά «εύπεπτα» από το ευρύ κοινό, θίγει τα κακώς κείμενα στη χώρα του, σχολιάζει την κρίση αξιών, την κοινωνική ανισότητα, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αστυνομική αυθαιρεσία, ιδίως απέναντι στους Αφροαμερικανούς.

Αναλόγως, δεν είναι η πρώτη – και, προφανώς, τελευταία – φορά που κρίνεται γι’αυτό.

Η συνέντευξή του στο ψηφιακό αθλητικό δίκτυο Uninterrupted, όπου ο τετράκις MVP του NBA και δις χρυσός Ολυμπιονίκης κατακεραύνωνε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και δήλωνε, μεταξύ άλλων, πως ο «Ντόναλντ Τραμπ δεν δίνει δεκάρα για τους ανθρώπους», προκάλεσε τη «ρατσιστική», όπως πολλοί τη χαρακτήρισαν, αντίδραση της συντηρητικής δημοσιογράφου του Fox News, Λόρα Ίνγκραμ, η οποία δήλωσε πως οι αθλητές (αναφερόμενη σε Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ) πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής, «να το βουλώνουν και να ντριμπλάρουν», κατακεραυνώνοντας, επιπλέον την ελλιπή «γραμματική» και την «ακατάληπτη γλώσσα» του ΛεΜπρόν.

Μήνυμα ισότητας έστειλε ο ΛεΜπρον Τζέιμς με τα… παπούτσια του

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Τζέιμς πόσταρε ένα εύγλωττο σύνθημα από τα γραφεία του Uninterrupted που έγραφε «Είμαι κάτι περισσότερο από αθλητής», με το hashtag #δεθατοβουλώσωκαιθαντριμπλάρω.

Σφοδρή επίθεση κατά «γνωστού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού» που αγνοεί τις πρωτιές που σημειώνει η χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων, εξαπολύει το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Η καυστική ανακοίνωση του υπουργείου, έχει ως εξής:

Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον γνωστού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού για το ΕΣΠΑ, αν και είναι κάπως όψιμο και έρχεται με καθυστέρηση τριών ετών. Το διάστημα αυτό άλλωστε δεν συνέβη κάτι το σημαντικό, απλώς η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ επί τρία μάλιστα, συναπτά έτη, ήρθε πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στην αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας σύναψε συμφωνίες ρεκόρ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έφεραν πραγματικές εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2017, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνηθισμένες εξελίξεις δηλαδή που τις βλέπαμε συχνά και επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τότε που η χώρα μας ήταν ουραγός στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ελεγχόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στα προγράμματα…

Αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω, ο εν λόγω ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ λίγες μέρες αφότου ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομίας. Όλως τυχαίως θέλουμε να πιστεύουμε. Εξίσου τυχαία μάλλον, θα ήταν και η σχεδόν αυτούσια και μονομερής αναπαραγωγή των ισχυρισμών του κ. Χατζηδάκη από το ρεπορτάζ του καναλιού, καθώς και η εμφάνιση τουΑναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ4, ως «ουδέτερου τεχνοκράτη» σχολιαστή, τη στιγμή που για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν ζητήθηκε καν η άποψη του Υπουργείου Οικονομίας.

Όσο όμως και αν καταστροφολογούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, οι επιτυχίες της κυβέρνησής μας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαμφισβήτητες και χαιρετίστηκαν από όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξιωματούχους. Χάρη σε αυτή τη δουλειά κρατήθηκε όρθια μέσα στην κρίση η οικονομία, διοχετεύτηκε πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και αποκαταστάθηκε διεθνώς το κύρος της χώρας. Κύρος που μαζί με την οικονομία καταβαράθρωσαν οι πολιτικές δυνάμεις τις οποίες τώρα ο συγκεκριμένος σταθμός πασχίζει να εξωραΐσει, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.

Μάταια όμως! Χάρη στις θυσίες των πολιτών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία βαδίζει με ασφάλεια στην ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποχή. Όσοι λοιπόν επενδύουν στην καταστροφολογία μήπως και καταφέρουν να αποδράσουν από το περιθώριο που τους έστειλε ο ελληνικός λαός, θα απογοητευτούν για μία ακόμη φορά.

Tο γερμανικό περιοδικό der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει άρθρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με τίτλο «Κυνήγι για το θησαυρό της Μεσογείου» και υπότιτλο «Γεωστρατηγικό powerplay».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πολλοί θέλουν να εξορύξουν την πρώτη ύλη. Τώρα κλιμακώνεται η διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, αλλά κι ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο».

«Ο πόλεμος στη Συρία, η πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η διένεξη Ιράν και Ισραήλ, η διαμάχη για τα νησιά της νότιας κινεζικής θάλασσας – όλες οι παγκόσμιες εστίες κρίσης συζητούνται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι πολύ πιθανό όμως ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Μεσόγειο. Κι ο λόγος είναι, το φυσικό αέριο.

Πολλά παραμεσόγεια κράτη τσακώνονται αυτόν τον καιρό για το ποιος επιτρέπεται και πού να αναζητήσει και να εξορύξει την πρώτη ύλη. Η Τουρκία με την Κύπρο και την Ελλάδα, το Ισραήλ με το Λίβανο. Από τις αρχές του μήνα η κατάσταση έχει κλιμακωθεί» σημειώνει το Der Spiegel και προσθέτει:

Νότια του κυπριακού λιμανιού της Λάρνακας βρίσκεται ένας θησαυρός αερίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λευκωσίας, τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ΕΝΙ να φτάσει με το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem 12000″ την περιοχή προς εξερεύνηση.

Το υπόβαθρο αυτής της επιχείρησης μπλοκαρίσματος είναι η εδώ και δεκαετίες διαρκούσα διένεξη στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Το 1974 ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το βόρειο τμήμα, αφού οι Ελληνοκύπριοι είχαν διαπράξει πραξικόπημα για να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα είναι διαιρεμένη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας κυβερνά το νότιο τμήμα από τη Λευκωσία, είναι μέλος της ΕΕ από το 2004. Δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Τώρα η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει τη γνώμη ότι η αναζήτηση πρώτων υλών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων περιφρονεί τα δικαιώματά τους και μαζί τα δικά της.

Η ΕΕ επικρίνει το μπλοκάρισμα του πλοίου και προειδοποιεί ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της χώρας μέλους της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση του ΙΚ στο Κουβέιτ αυτή τη βδομάδα, οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ιταλίας συζήτησαν επίσης για το θέμα αυτό.

Το ιταλικό ΥΠΕΞ – σύμφωνα με το Dpa – δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αναμένει να βρεθεί μια «κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα τόσο της ΕΝΙ, των χωρών της περιοχής όσο και των δύο κυπριακών κοινοτήτων». Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Το μπλόκο στην ανατολική Μεσόγειο καλά κρατεί.

Έτσι, σε πρώτη φάση, στην οικονομικά πληγείσα από την ευρωκρίση Κυπριακή Δημοκρατία απομένει μόνο η ελπίδα για τα άλλα, αδιαφιλονίκητα κοιτάσματα αερίου, μεταξύ των οποίων και το Block 12, το επονομαζόμενο «Αφροδίτη». Κι αυτό συνορεύει με τις συμφωνημένες πριν μερικά χρόνια θαλάσσιες οικονομικές ζώνες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Στο βυθό της Μεσογείου στένεψαν τα πράγματα.

Και τα δυο εχθρικά κράτη της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ και Λίβανος, ‘τρώγονται’ λόγω του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ προωθεί εντατικά την αναζήτηση αερίου.

Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται εκμετάλλευση των 282 δισ. κυβικών μέτρων κοιτάσματος «Tamar», το οποίο απέχει περίπου 80 χλμ. περίπου από το λιμάνι της Χάιφα. Του χρόνου αναμένεται να έχει εξερευνηθεί το πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα «Λεβιάθαν», 621 δισ. κυβικών μέτρων.

Τώρα έχει ξεσπάσει διαμάχη για μια μεγάλη περιοχή έκτασης 1.742 τ.χλμ., το οποίο διεκδικούν οι δύο χώρες. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Α Λίμπερμαν προειδοποίησε, στα τέλη Ιανουαρίου, τις διεθνείς εταιρείες να μη συμμετάσχουν στην έρευνα και εκμετάλλευση, γιατί – όπως είπε – θα ήταν «λάθος». Υπονοούσε την ΕΝΙ, τη γαλλική Total και τη ρωσική Novatek.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου εμφανίζεται απτόητη. Την περασμένη Παρασκευή ο υπ. Ενέργειας Σεζάρ Αμπί Χαλίλ υπέγραψε συμφωνίες με την κοινοπραξία. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον , σε επίσκεψή του την Πέμπτη στη Βηρυτό, προσπάθησε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στη λιβανέζικη και στην ισραηλινή θέση, αλλά αποχώρησε χωρίς αποτέλεσμα.

Κι έπειτα τίθεται και το ερώτημα πώς η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορέσουν στο μέλλον να εξάγουν εν γένει το φυσικό αέριο. Υπό συζήτηση βρίσκεται ένας αγωγός από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας να το μεταφέρει στην Ιταλία.

Οι υπ. Ενέργειας των τεσσάρων χωρών υπέγραψαν στα τέλη του περασμένου χρόνου σχετική δήλωση προθέσεων. Το έργο όμως θεωρείται μάλλον μη ρεαλιστικό, λόγω του υψηλού κόστους, της γεωπολιτικής κατάστασης και των τεχνικών προκλήσεων.

Αντ’ αυτού υπάρχουν σκέψεις να διοχετεύουν το Ισραήλ και η Κύπρος το υγροποιημένο αέριό τους (LNG) στην Αίγυπτο. Η χώρα διαθέτει ήδη εργοστάσια LNG και είναι το μοναδικό παραμεσόγειο κράτος, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα αερίου του χωρίς πολιτικές διενέξεις.

Το 2015 η ΕΝΙ βρήκε έξω από την παραθαλάσσια πόλη Port Said, σε βάθος 1500 μέτρων κοίτασμα φυσικού αερίου έκτασης περίπου 100.000 τ.χλμ. – το «Zohr». Θεωρείται το μεγαλύτερο εύρημα που ανακαλύφτηκε ποτέ στη Μεσόγειο και αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες της Αιγύπτου σε αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εγκαινίασε πανηγυρικά το κοίτασμα πριν από δύο εβδομάδες.

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επαναδιατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε στους Financial Times και στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Μιλώντας στους Financial Times ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυστηρή παρακολούθηση όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας πως το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα κατευνάσει τους φόβους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης.

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στους Financial Times.

Ο ίδιος δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να κτίσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» περίπου 18 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες.

«Δεν μπορείς να έχεις και ένα μαξιλάρι και μια προληπτική γραμμή πίστωσης –πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» για το ίδιο θέμα ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική.

Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές».

Σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό βγάζει ο Ντάνιελ Κρεγκ την Aston Martin που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Christie’s.

Το προσωπικό αυτοκίνητο του 49χρονου Βρετανού κινηματογραφικού αστέρα είναι ένα Vanquish του 2014. Η Aston Martin κατασκεύασε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων αυτού του μοντέλου, μόλις 100, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο αριθμός του αυτοκινήτου του Κρεγκ είναι βέβαια 007.

«Αυτό ήταν μια τιμή πράγματι για την καριέρα του. Αυτά που προσέδωσε ο Κρεγκ στον χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ, έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την εταιρεία και βέβαια από εκατομμύρια θαυμαστές», δήλωσε η Μπέκι ΜακΓκιρ, διευθύντρια του Christie’s” The Exceptional Sale.

Το χρώμα του αυτοκινήτου είναι μπλε και έχει μπλε σκούρο μπλε δερμάτινο σαλόνι. Οι αποχρώσεις αυτές επιλέχθηκαν λόγω της προτίμησης του Κρεγκ στο μπλε και τα σκούρα χρώματα.

Αυτοκίνητα Aston Martin φιγουράρουν στις ταινίες του Μποντ εδώ και 50 χρόνια. Η αρχή έγινε από την ταινία «Goldfinger» του 1964 (Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος) με τον Σον Κόνερι, που οδηγεί μια ασημένια Aston Martin DB5. Αυτοκίνητα της βρετανικής μάρκας εμφανίζονται και στις τέσσερις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Κρεγκ.

Τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν στη φιλανθρωπική Οργάνωση The Opportunity Network που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και βοηθά σπουδαστές από μη προνομιούχες κοινότητες να φοιτούν στο κολέγιο και να εκπληρώνουν τους στόχους τους όσον αφορά τη σταδιοδρομία τους. Ο Κρεγκ και η σύζυγός του, η 47χρονη επίσης Βρετανίδα ηθοποιός Ρέιτσελ Βάις, είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Οργάνωσης.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Πέντε Αστεριών, ωστόσο χωρίς τον απαραίτητο αριθμό εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου, αφού σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ, μέχρι αυτή την στιγμή, από την πρόθεση ψήφου των Ιταλών δεν προκύπτει καμία σταθερή πλειοψηφία εδρών.

Πιο αναλυτικά, η δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, δίνει το 28,6% της πρόθεσης ψήφου στο κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%.

Η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δυο εβδομάδες πριν την ψήφο «πείθει» το 16,3% του στατιστικού δείγματος, και η Λέγκα του Βορρά το 13,2%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.

Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει από το 36,5% μέχρι το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά από το 26,5% μέχρι το 27,5%.Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Υπάρχει, πάντως, μια σειρά επιπλέον παραμέτρων που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Νικόλα Πιέπολι, ο νυν κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι -αν πάρει μέρος πολύ ενεργά στις τελευταίες ημέρες προεκλογικής εκστρατείας- μπορεί να βοηθήσει το κόμμα του, τους «Δημοκρατικούς», να αυξήσει το ποσοστό του μέχρι και κατά 3%.

Παράλληλα, τα Πέντε Αστέρια, δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από την υπόθεση της «διαβλητής επιστροφής χρημάτων». Από το ότι, δηλαδή, τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου Μπερλουσκόνι αποκάλυψε πως τουλάχιστον οκτώ βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος, δεν κατέβαλαν μέρος του μισθού τους, για την στήριξη νέων επιχειρήσεων, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν. Μέχρι τώρα, υπερίσχυσε η θέση του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος του Πέπε Γκρίλο, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος επιμένει πως «πρόκειται για την μόνη πολιτική δύναμη που διέθεσε πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ για την βοήθεια των Ιταλών επιχειρηματιών». Και σε ότι αφορά τους αναποφάσιστους, τα Πέντε Αστέρια, δείχνουν να μπορούν να επηρεάσουν το σημαντικότερο ποσοστό τους.

Υπάρχει, τέλος, και η παράμετρος Σίλβιο Μπερλουσκόνι: δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του όσο θα επιθυμούσε, δεν είναι υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής και δεν μπορεί να γίνει ούτε πρωθυπουργός, λόγω οριστικής καταδίκης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Αλλά είναι βέβαιο, ότι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα προσπαθήσει -όπως συνηθίζει- να εκπλήξει τους Ιταλούς, με εντυπωσιακές και άκρως γενναιόδωρες υποσχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει άρθρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με τίτλο «Κυνήγι για το θησαυρό της Μεσογείου» και υπότιτλο «Γεωστρατηγικό powerplay».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πολλοί θέλουν να εξορύξουν την πρώτη ύλη. Τώρα κλιμακώνεται η διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, αλλά κι ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο».

«Ο πόλεμος στη Συρία, η πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η διένεξη Ιράν και Ισραήλ, η διαμάχη για τα νησιά της νότιας κινεζικής θάλασσας – όλες οι παγκόσμιες εστίες κρίσης συζητούνται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι πολύ πιθανό όμως ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Μεσόγειο. Κι ο λόγος είναι, το φυσικό αέριο.

Πολλά παραμεσόγεια κράτη τσακώνονται αυτόν τον καιρό για το ποιος επιτρέπεται και πού να αναζητήσει και να εξορύξει την πρώτη ύλη. Η Τουρκία με την Κύπρο και την Ελλάδα, το Ισραήλ με το Λίβανο. Από τις αρχές του μήνα η κατάσταση έχει κλιμακωθεί» σημειώνει το Der Spiegel και προσθέτει:

Νότια του κυπριακού λιμανιού της Λάρνακας βρίσκεται ένας θησαυρός αερίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λευκωσίας, τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ΕΝΙ να φτάσει με το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem 12000″ την περιοχή προς εξερεύνηση.

Το υπόβαθρο αυτής της επιχείρησης μπλοκαρίσματος είναι η εδώ και δεκαετίες διαρκούσα διένεξη στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Το 1974 ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το βόρειο τμήμα, αφού οι Ελληνοκύπριοι είχαν διαπράξει πραξικόπημα για να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα είναι διαιρεμένη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας κυβερνά το νότιο τμήμα από τη Λευκωσία, είναι μέλος της ΕΕ από το 2004. Δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Τώρα η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει τη γνώμη ότι η αναζήτηση πρώτων υλών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων περιφρονεί τα δικαιώματά τους και μαζί τα δικά της.

Η ΕΕ επικρίνει το μπλοκάρισμα του πλοίου και προειδοποιεί ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της χώρας μέλους της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση του ΙΚ στο Κουβέιτ αυτή τη βδομάδα, οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ιταλίας συζήτησαν επίσης για το θέμα αυτό.

Το ιταλικό ΥΠΕΞ – σύμφωνα με το Dpa – δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αναμένει να βρεθεί μια «κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα τόσο της ΕΝΙ, των χωρών της περιοχής όσο και των δύο κυπριακών κοινοτήτων». Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Το μπλόκο στην ανατολική Μεσόγειο καλά κρατεί.

Έτσι, σε πρώτη φάση, στην οικονομικά πληγείσα από την ευρωκρίση Κυπριακή Δημοκρατία απομένει μόνο η ελπίδα για τα άλλα, αδιαφιλονίκητα κοιτάσματα αερίου, μεταξύ των οποίων και το Block 12, το επονομαζόμενο «Αφροδίτη». Κι αυτό συνορεύει με τις συμφωνημένες πριν μερικά χρόνια θαλάσσιες οικονομικές ζώνες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Στο βυθό της Μεσογείου στένεψαν τα πράγματα.

Και τα δυο εχθρικά κράτη της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ και Λίβανος, ‘τρώγονται’ λόγω του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ προωθεί εντατικά την αναζήτηση αερίου.

Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται εκμετάλλευση των 282 δισ. κυβικών μέτρων κοιτάσματος «Tamar», το οποίο απέχει περίπου 80 χλμ. περίπου από το λιμάνι της Χάιφα. Του χρόνου αναμένεται να έχει εξερευνηθεί το πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα «Λεβιάθαν», 621 δισ. κυβικών μέτρων.

Τώρα έχει ξεσπάσει διαμάχη για μια μεγάλη περιοχή έκτασης 1.742 τ.χλμ., το οποίο διεκδικούν οι δύο χώρες. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Α Λίμπερμαν προειδοποίησε, στα τέλη Ιανουαρίου, τις διεθνείς εταιρείες να μη συμμετάσχουν στην έρευνα και εκμετάλλευση, γιατί – όπως είπε – θα ήταν «λάθος». Υπονοούσε την ΕΝΙ, τη γαλλική Total και τη ρωσική Novatek.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου εμφανίζεται απτόητη. Την περασμένη Παρασκευή ο υπ. Ενέργειας Σεζάρ Αμπί Χαλίλ υπέγραψε συμφωνίες με την κοινοπραξία. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον , σε επίσκεψή του την Πέμπτη στη Βηρυτό, προσπάθησε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στη λιβανέζικη και στην ισραηλινή θέση, αλλά αποχώρησε χωρίς αποτέλεσμα.

Κι έπειτα τίθεται και το ερώτημα πώς η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορέσουν στο μέλλον να εξάγουν εν γένει το φυσικό αέριο. Υπό συζήτηση βρίσκεται ένας αγωγός από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας να το μεταφέρει στην Ιταλία.

Οι υπ. Ενέργειας των τεσσάρων χωρών υπέγραψαν στα τέλη του περασμένου χρόνου σχετική δήλωση προθέσεων. Το έργο όμως θεωρείται μάλλον μη ρεαλιστικό, λόγω του υψηλού κόστους, της γεωπολιτικής κατάστασης και των τεχνικών προκλήσεων.

Αντ’ αυτού υπάρχουν σκέψεις να διοχετεύουν το Ισραήλ και η Κύπρος το υγροποιημένο αέριό τους (LNG) στην Αίγυπτο. Η χώρα διαθέτει ήδη εργοστάσια LNG και είναι το μοναδικό παραμεσόγειο κράτος, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα αερίου του χωρίς πολιτικές διενέξεις.

Το 2015 η ΕΝΙ βρήκε έξω από την παραθαλάσσια πόλη Port Said, σε βάθος 1500 μέτρων κοίτασμα φυσικού αερίου έκτασης περίπου 100.000 τ.χλμ. – το «Zohr». Θεωρείται το μεγαλύτερο εύρημα που ανακαλύφτηκε ποτέ στη Μεσόγειο και αναμένεται να καλύπτει τις ανάγκες της Αιγύπτου σε αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εγκαινίασε πανηγυρικά το κοίτασμα πριν από δύο εβδομάδες.

Τα αγγελάκια της Victoria’s Secret δεν ζουν πια στον… Παράδεισο. Τα οικονομικά της εταιρείας δεν είναι διόλου ανθηρά, οι πελάτες «γυρίζουν την πλάτη» στα κάποτε διάσημα εσώρουχα και οι οικονομικοί αναλυτές είναι πλέον απαισιόδοξοι ακόμα και για το μέλλον της εταιρείας.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήταν οι εορταστικές πωλήσεις, οι οποίες ήταν απογοητευτικές σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία πριν από ένα χρόνο, ενώ και το τελευταίο τρίμηνο του 2017 τα στοιχεία είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Και, με βάση όλα αυτά, είναι πλέον πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η εταιρεία λιανικών πωλήσεων αλλά και η μητρική της L Brands Inc., θα μπορέσουν να επανακάμψουν από τις τελευταίες πληγές.

Υπήρξε μια περίοδος, όχι πολύ καιρό πριν, που η Victoria Secret ήταν το ιδανικό μέρος για να ψωνίσει κανείς – είτε επρόκειτο για έφηβους που λάτρευαν τη σειρά Pink Lounge, είτε επρόκειτο για γυναίκες που αναζητούσαν την τελευταία λέξη της μόδας στα εσώρουχά τους.

Οποιαδήποτε επίσκεψη των Αγγέλων της στην παραλία αποτελούσε την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για την συλλογή των μαγιό της εταιρείας την ώρα που το άρωμα του Love Spell ήταν αναπόφευκτο. Ακόμη και η τηλεοπτική εκπομπή – «Next top model της Αμερικής» – γεννήθηκε εν μέρει από την επιτυχία της Tyra Banks ως Αγγέλου της Victoria’s Secret. Εξίσου αποδοτική διαφήμιση ήταν και οι Gisele Bundchen, Heidi Klum και Adriana Lima και πολλά ακόμη μοντέλα της.

Βέβαια οι καιροί άλλαξαν και δυστυχώς η Victoria’s Secret δεν κατάφερε να συμβαδίσει με αυτή την αλλαγή. Σε αντίθεση με άλλες μάρκες ρούχων υψηλής ραπτικής που αρχίζουν να απομακρύνονται από τον στόχο των τέλειων σωμάτων και μεγεθών στα μοντέλα τους, η Victoria’s Secret παραμένει μια εταιρεία λιανικής οι αγοραστές της οποίας δεν ταιριάζουν με τα πρότυπά και τα σχέδιά της.

Οι στηθόδεσμοί της είναι κατασκευασμένοι για πολύ μικρά μπούστα και οι περισσότεροι εξ αυτών κοστίζουν πολύ παραπάνω από 50 δολάρια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην περίπτωση της Αμερικής αν και το μέγεθος του στήθους ποικίλλει σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά στο 16 από το 2 που προωθεί η Victoria’s Secret. Σημαντικός παράγοντας της παρακμής της ήταν φυσικά και οι online πωλήσεις οι οποίες γνωρίζουν μεγάλο ανταγωνισμό τον τελευταίο καιρό.

Βέβαια η εν λόγω επωνυμία δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά στη μόδα, στην εφαρμογή και στο κόστος. Απλά η συγκεκριμένη εταιρεία έθεσε αρκετούς αυτοπεριορισμούς σε όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα σήμερα, τόσο η ίδια όσο και οι μέτοχοί της να πληρώνουν το τίμημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της L Brands υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα έξι ετών, μετά τις χαμηλές εκτιμήσεις για τα κέρδη και την πτώση των πωλήσεων κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο.

Με δεδομένα τα παραπάνω στερεύουν όλο και περισσότερο οι ευκαιρίες για ανάκαμψη για μια εταιρεία τόσο μεγάλη με όγκο αγοράς 10,8 δισ. δολαρίων η οποία μάλιστα δεν παρουσιάζει σαφή λύση για τα προβλήματά της.

Ακόμη και παραμερίζοντας την πίεση που δέχεται διαδικτυακά , η Victoria’s Secret χρειάζεται μια εκ βάθρων αναθεώρηση. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αν δημιουργούνταν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς δεν θα είχε επιτύχει.

Όσον αφορά στα προϊόντα ένδυσης που διαθέτει αξίζει να σημειωθεί πως έχουν μπει στο χορό πολλοί ανταγωνιστές, από το νεότερο σήμα Aerie της American Eagle Outfitters Inc. έως τους ιστοτόπους με λύσεις για όλες τις διαστάσεις. H Victoria’s Secret δεν καλύπτει πλέον καμία ανάγκη, ειδικά τώρα που έχει σταματήσει την παραγωγή μαγιό.

Τα φτερά των Αγγέλων μοιάζουν να μπορούν να κάνουν πλέον μόνο χαμηλές πτήσεις και όλοι φοβούνται πως η στιγμή που θα κοπούν εντελώς δεν απέχει πολύ…

Αρκετά διαδεδομένη είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ελλάδα, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εορτασμούς.

Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάζει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν φέτος για αγορές δώρων κατά μέσο όρο 43,6 ευρώ με ελάχιστη δαπάνη δύο ευρώ και μέγιστη 1.507 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2018 σε πανελλήνιο δείγμα 692 ατόμων, με επιστημονική ευθύνη της Διευθύντριας του MARLAB, Καθηγήτριας, κα Ροδούλας Τσιότσου.

Σύμφωνα με την έρευνα το 25% αγόρασε δώρα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και το 36% δέχτηκε δώρα από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Όσοι αγόρασαν δώρα:

το 71% τα προσέφερε στο/η σύντροφο του/της,
το 9% στο/η σύζυγό του/ης,
7% στο/η φίλο/η του/της.
13% προσέφερε δώρα στους γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους, και συμφοιτητές/τριες.
Όσοι δέχτηκαν δώρα:

το 73% τα έλαβε από το/ην σύντροφο
το 8,2% από φίλους
το 8,5% από το/τη σύζυγο και
το 10,3% από γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους και συμφοιτητές/τριες.
Τι δώρα αγόρασαν:

37% αγόρασε γλυκά
28% αγόρασε λουλούδια
16,4% αγόρασε ρούχα
14,8% προσέφερε ένα ρομαντικό δείπνο
4% αγόρασε καλλυντικά.
Πριν από την αγορά των παραπάνω προϊόντων, το 41% του δείγματος επισκέφτηκε καταστήματα, το 19% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το 15% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, το 3% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω τάμπλετ, και το 22% δεν έκανε καμία έρευνα πιο πριν. Το 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα αγόρασε τα δώρα από τα εμπορικά καταστήματα ενώ μόνο το 10% αγόρασε μέσω διαδικτύου και το 9% από τα καταστήματα και το διαδίκτυο. Για την αγορά των παραπάνω δώρων, το 81% πλήρωσε με μετρητά, το 7% με πιστωτική κάρτα και το 12% με χρεωστική κάρτα.

Πως πέρασαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου:

Το 48% δήλωσε ότι ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα
20% δήλωσε ότι δεν σχεδίασε κάτι γιατί δεν πιστεύει σε αυτή
9% με ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι
7% με φίλους
9% με ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο, και
4% μόνος/η
Το 75% είπε «όχι» στον Άγιο Βαλεντίνο

Το 75% του δείγματος το οποίο δεν αγόρασε κάποιο δώρο, δήλωσε ότι το έκανε κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

«Δεν έχω σύντροφο/δεν είμαι σε σχέση»

«Για οικονομικούς λόγους»

«Δεν είναι γιορτή/αδιάφορη γιορτή/δεν βλέπω το λόγο»

«Είναι εμπορική γιορτή που δεν θέλω να συμμετάσχω με αυτόν τον τρόπο»

«Δεν είναι καν γιορτή! Είναι υποβάθμιση της αγάπης και του έρωτα να τον γιορτάζεις μια μέρα το χρόνο! Η αγάπη και ο έρωτας γιορτάζουν κάθε μέρα!»

«Γιατί ούτε ο σύντροφος μου προσφέρει δώρα καθώς θεωρεί τη γιορτή αυτή εμπορική»

Σε ότι αφορά στη στάση τους απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες είναι αδιάφοροι για τη συγκεκριμένη γιορτή (61,8%). Μόνο το 24,9% τους δείγματος έχει θετική έως πολύ θετική στάση ενώ το 13,3% διατύπωσε αρνητική έως πολύ αρνητική στάση.

Ωστόσο, όταν έγινε σύγκριση μεταξύ της στάσης τους και της σχεσιακή τους κατάστασης (το 52% του δείγματος δήλωσε ότι ήταν σε σχέση, το 27% ότι δεν είχε σχέση, το 17% ότι ήταν παντρεμένο και το 4% ότι ήταν διαζευγμένο) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Δηλαδή, τα άτομα που ήταν σε σχέση επέδειξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό θετική και πολύ θετική στάση (32,2%) απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε σχέση με τους παντρεμένους/ες (20,5%), τα άτομα που δεν ήταν σε σχέση (14,9%) και τους διαζευγμένους (13,6%). Επίσης, οι διαζευγμένοι/ες διατύπωσαν αρνητική ή πολύ αρνητική στάση (18,1%) σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους έχοντες σχέση (11,2%), τους παντρεμένους (16,1%) και τους μη έχοντες σχέση (15,4%). Κατά κύριο λόγο, αδιάφορη στάση για την ημέρα διατύπωσαν οι μη έχοντες σχέση (70%).

Από την έρευνα προκύπτει πως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι Έλληνες μπορεί να την έχουν υιοθετήσει αλλά την αντιμετωπίζουν αδιάφορα. Όσοι τη γιορτάζουν είναι κυρίως άτομα που έχουν ρομαντική σχέση ή είναι παντρεμένα και συμμετέχουν ενεργά είτε αγοράζοντας δώρα είτε προετοιμάζοντας κάποιο ρομαντικό δείπνο για τα αγαπημένα τους άτομα.

Όσα άτομα δεν γιορτάζουν τη συγκεκριμένη ημέρα είναι είτε γιατί δεν έχουν σχέση, είτε γιατί δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση είτε από άποψη – την αντιμετωπίζουν ως εμπορική γιορτή ή θεωρούν ότι θα πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους σε καθημερινή βάση.

Aκόμη ένα πρόβλημα που απειλεί tablets και τηλέφωνα έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες μέρες και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους κατόχους συσκευών Apple.

Πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο τα media έχουν βαφτίσει ως text bomb, το οποίο περιλεμβάνει έναν χαρακτήρα της διαλέκτου Telugu, μία διάλεκτο που ανήκει στην Ινδική γλώσσα.

Η πρώτη βλάβη αναφέρθηκε από ένα ιταλικό τεχνολογικό blog, ενώ η Apple έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού λέγεται πως το νέο iOS 11.3 θα είναι απαλλαγμένο από αυτό το bug.