Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2017

Εξηγήσεις για την χθεσινή του δήλωση που συνέκρινε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με το αποτέλεσμα του Eurogroup θέλησε να δώσει μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός Υποδομών που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο εαπελευθέρωσης των Ιωαννίνων την Τρίτη, δήλωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε και την έξοδο από την κρίση», προκαλώντας θύελλα σκωπτικών αντιδράσεων στα social media αλλά και στην αντιπολίτευση.

Μία ημέρα μετά επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις: «Γίνεται μία σύγκριση της χθεσινής επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και του αντίκτυπου που είχε στην απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας και της συμφωνίας του Eurogroup που είναι επιτέλους η αρχή, το πιο καθοριστικό βήμα για να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση, να βγούμε από την κρίση» είπε ο Χρ. Σπίρτζης και συνεχίζει εξηγώντας:

«Το δήλωσα αυτό γιατί η συμφωνία που έγινε, που είναι μία συμφωνία με συγκεκριμένη πλέον κατεύθυνση σημαίνει ότι φεύγει η χώρα επιτέλους από τα προγράμματα. Μιλάμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος και βλέπουμε και συζητάμε πλέον με τους δανειστές μας τι θα γίνει μετά. Τι θα γίνει για την έξοδο από το πρόγραμμα, τι θα γίνει με την ανάπτυξη της χώρας και όλα τα υπόλοιπα».

Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στον Real fm αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ, λέγοντας: «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι θα υπογράψουμε 4ο μνημόνιο. Η «μισή» αξιωματική αντιπολίτευση δια της κ. Μπακογιάννη μας παρότρυνε να κλείσουμε την αξιολόγηση με όποιο κόστος και μέτρα, η άλλη «μισή» ευχόταν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην πάμε σε συμφωνία για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πρότερη συμφωνία, ένα πολύ μεγάλο βήμα που λέει ότι δεν θα μπει στον ελληνικό λαό ένα ευρώ μέτρα. Πριν έλεγαν και διέδιδαν, και απαιτούσαν και οι δανειστές για μέτρα 3,5-4,5 δισ.».

Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός υποδομών ανέφερε: «Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, αλλά και ότι δεν υπάρχουν τα επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές».

Το ΠΑΣΟΚ πουλάει, πάλι.

Το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί ξανά στην κοινωνία και με όπλο του το όνομα του, που είναι βαρύ σαν ιστορία, τον ήλιο τον πράσινο, αλλά και την ελπίδα του κόσμου για πραγματική «αλλαγή» επιστρέφει στη κοινωνική ζωή με μνήμες από μπουζούκια, έργα και περίσσια «ανθρωπχιά».

Τα καλά χρόνια της μεταπολίτευσης φαίνεται πως η κοινωνία αρχίζει να τα ψάχνει και να τα δέχεται σιγά σιγά σε μικρές, ασυνεχείς ποσότητες, γνήσιας και ατόφιας πασοκίλας. Μία πασοκίλα που αναγεννάται  μέσα από τα πάρτι που διοργανώνει Το παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο, μέσα από νοσταλγικές εκθέσεις, όπως η GR 80’ς που έγινε πρόσφατα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αλλά κυρίως μέσα από άρθρα, αναρτήσεις και memes στο διαδίκτυο, που κοινωνεί και επικοινωνεί το μεγαλύτερο του κόσμου.

Όλη αυτή η ΠΑΣΟΚονοσταλγία που περιγράψαμε παραπάνω, ήρθε η ώρα να φύγει από τα αστικά κέντρα και να κάνει την δική της περιοδεία. Πρόσφατα στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού στην Πάτρα διοργανώθηκε ένα αποκριάτικο πάρτι με θέμα τι άλλο… το ΠΑΣΟΚ.. Το όλον ΠΑΣΟΚ.

Εκεί λοιπόν στην πόλη των «Παπανδρέου» αντάμωσε αυτές τις ημέρες το ΠΑΣΟΚ, έστω και «μεταμφιεσμένο». Κατέβηκαν τα λάβαρα από το πατάρι, σιδερώθηκαν οι μπλούζες, φορέθηκαν τα καπέλα που είχε ο κόσμος για τις συγκεντρώσεις και όλα αυτά τα επιβράβευσε με την παρουσία της η Έφη Θώδη, που έδωσε το παρών σε αυτό μοναδικό event που έγινε χτες βράδυ στη «DISCO Room».

Ένα event αποκλειστικά και μόνο για αμόλυντους πρασινοφρουρούς ,το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ένα event που έκανε τους διοργανωτές του να αισθανθούν την απόλυτη ικανοποίηση, τον κόσμο να φωτογραφίζεται διαρκώς με τις σημαίες του, αλλά και την Έφη Θώδη να τραγουδάει τις μεγάλες της επιτυχίες, μέσα σε μία σοσιαλιστική μέθη και πασοκική κατάνυξη…

Διέψευσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι είπε σε συνέντευξή της «πρώτα το κόμμα και μετά η χώρα».

Η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη το Star και στην Πόπη Τσαπανίδου ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε: «Δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη που να περιλαμβάνει το περιεχόμενο που μου λέτε ότι βάζουμε «πρώτα το κόμμα, μετά τη χώρα». Σεβαστές οι απόψεις των δημοσιογράφων και οι εκτιμήσεις τους, οι απόψεις όμως οι δικές μου καθορίζονται και αποτυπώνονται από τη γραμμή του Κόμματος και αποτυπώνονται στις συνεντεύξεις που δίνω η ίδια».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Και για να τελειώνουμε, δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Η Παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Υπενθύμισε δε ότι «το καλοκαίρι του ’15 βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά ήμουν μόλις ένα μήνα εκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την Ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Και τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην Κυβέρνηση, ούτε να γίνω Αντιπρόεδρος».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέληξε λέγοντας: «Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω απ” όλα. Αλλά το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από το διχασμό και την πόλωση».

Η Φώφη Γεννηματά, επέμεινε πάντως ότι για την Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης απαιτείται τα δύο πρώτα Κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από ένα σχέδιο μεγάλων επενδύσεων, μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

«Αυτή τη στιγμή τα δυο πρώτα κόμματα είναι φανερό ότι δεν θέλουν. Υπονομεύουν την υπόθεση της συνεννόησης, υπονομεύουν και το μέλλον της χώρας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την κύρια ευθύνη για να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση και τα Μνημόνια. Και όλες οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη που βγήκαν από τα οικονομικά προβλήματα και τα μνημόνια, το πέτυχαν γιατί μπόρεσαν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις τους τόπου τους. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εμείς μετά από επτά χρόνια. Το δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία, δεν οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση».

Αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα των εκλογών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε:

«Δεν είμαστε πιο κοντά σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίες οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί, αλλά εγώ απαντώ και σε κάποιους που ανησυχούν για την επόμενη μέρα των εκλογών, ότι πρώτον πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών, γι” αυτό γίνονται για να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Διερωτήθηκε δε «γιατί υπάρχει ηττοπάθεια; Γιατί αποκλείει κάποιος να είναι δεύτερη δύναμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Εμείς αγωνιζόμαστε σκληρά για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και να έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε εθνική γραμμή για τον τόπο».

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε: «Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο με την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση. Η γραμμή μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Και επειδή ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, η γραμμή είναι μία και είναι αποφασισμένη από τα κεντρικά μας όργανα. Δώστε μας τη δύναμη – αυτό λέμε στους Έλληνες πολίτες – να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση».

Αναφερόμενη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι «ενοχλεί πολλούς. Κατά κύριο λόγο το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Τους χαλάμε τη σούπα». Διεμήνυσε μάλιστα στο εσωτερικό του κόμματος ότι «η δυναμική είναι τέτοια, που νομίζω ότι δεν σταματά και έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη δυναμική να είμαστε όσο πιο ενωμένοι γίνεται. Ο λόγος μας να είναι όσο πιο κοινός και σταθερός, να μην θολώνουμε το μήνυμά μας, γιατί έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατική Παράταξη και απέναντι στον τόπο».

«Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του “Die Linke”, όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του;», ρωτάει χαρακτηριστικά η ΝΔ

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την πρόταση της επικεφαλής του «Die Linke» να βγει η χώρα από το ευρώ ζητά η ΝΔ.

«Η επικεφαλής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς “Die Linke”, Σάρα Βάγκενκνεχτ, προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 16 Δεκεμβρίου, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ παράλληλα μίλησε στο συνέδριό του στο Βερολίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στα παρακάτω τρία ερωτήματα:

«Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του “Die Linke”, όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του; Συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση και, αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή του; Καταδικάζει η κυβέρνηση τη θέση που διατύπωσε το “Die Linke” στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς;».

Και καταλήγοντας, δήλωσε η ΝΔ: «Σε κάθε περίπτωση να υποθέσουμε πως το “Die Linke” ανήκει πλέον στους “ακραίους κύκλους της Ευρώπης, στους προδότες και τους ανόητους, όπως πολλάκις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει;».

Ανθεκτικές αποδείχθηκαν οι επιχειρήσεις χερσαίων υπηρεσιών διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανεβάζοντας τη συνεισφορά τους στο ελληνικό ΑΕΠ στο 2,9% το 2016 από 2,5% το 2008 και εμφανίζοντας σημάδια σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (3,4% του ΑΕΠ).

Η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στον εντοπισμό των κινητήριων δυνάμεων που έχουν τεθεί σε λειτουργία – κυρίως από τις επενδύσεις της COSCO και την ανάπτυξη δικτύων από εταιρείες logistics (4PL) – αλλά και των παραγόντων που φρενάρουν την ανάπτυξη του κλάδου (κυρίως εμπόδια θεσμικής φύσης). Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι η ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται να έχει ο κλάδος την επόμενη πενταετία.

Η θετική μακροοικονομική εικόνα του κλάδου των χερσαίων logistics επιβεβαιώνεται από την έρευνα πεδίου της ΕΤΕ σε δείγμα 1.200 ΜμΕ. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, ο κλάδος αυτός υπερέχει του λοιπού εταιρικού τομέα σε όλους τους κρίσιμους δείκτες (ζήτηση, εξωστρέφεια, απασχόληση), αξιοποιώντας ως βασική κινητήριο δύναμη τις τεχνολογικές εξελίξεις. Παράλληλα, η χρηματοοικονομική του εικόνα είναι παρόμοια του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε όρους ταχύτητας κυκλοφορίας ενεργητικού, κερδοφορίας και μόχλευσης.

Ωστόσο, αυτή η συνολικά θετική εικόνα κρύβει έντονες ανομοιογένειες τόσο (i) σε επίπεδο μεγεθών επιχειρήσεων όσο και (ii) σε επίπεδο επιμέρους τομέων δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα μεγέθη, οι μεσαίες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν έντονα έναντι των μικρών σε όρους βασικών λειτουργικών μεγεθών (όπως πωλήσεις και επενδύσεις) και αριθμοδεικτών (απόδοση ενεργητικού και επίπεδο μόχλευσης).

Όσον αφορά τις επιμέρους δραστηριότητες, βελτίωση παρουσίασε ο τομέας διαχείρισης φορτίων (αποθήκευση, συσκευασία, τιμολόγηση κτλ.) και επιδείνωση ο τομέας μεταφορών. Συγκεκριμένα, η διαχείριση φορτίων βελτιώθηκε σε όρους όγκου (αυξανόμενος κατά 59% κατά την τελευταία οκταετία), αλλά και σε όρους ποιότητας (με την απόκλιση επιπέδου ανταγωνιστικότητας από τα ευρωπαϊκά δεδομένα να περιορίζεται στο 11% το 2016 από 19% το 2012, βάσει του Logistics Performance Index της World Bank). Από την άλλη πλευρά, η μεταφορά φορτίων δέχθηκε ισχυρή πίεση από τις μειωμένες εθνικές μεταφορές (κατά 33% την τελευταία οκταετία), η οποία αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από τις ανοδικές διεθνείς μεταφορές (κατά 16%). Πέρα από τη συσταλτική συγκυρία ζήτησης, οι μεταφορές επιβαρύνονται και από μία ιδιάζουσα διαρθρωτική κατάσταση η οποία έχει αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας αλλά και του θεσμικού πλαισίου των οδικών μεταφορών. Συγκεκριμένα, το κλειστό μέχρι πρότινος επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ οδήγησε στη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου παλιών και σχετικά μικρών φορτηγών ΙΧ – με την Ελλάδα να ξεχωρίζει ως η ευρωπαϊκή χώρα με τη χαμηλότερη διείσδυση των εξειδικευμένων επιχειρήσεων logistics στον τομέα της χερσαίας μεταφοράς φορτίων (21% των φορτίων έναντι 70% στην ΕΕ).

Εστιάζοντας στη μελλοντική προοπτική του κλάδου, η δυναμική του διατηρείται σε υψηλές ταχύτητες. Συγκεκριμένα, καθώς ποσοστό άνω του 10% των βιομηχανικών και εμπορικών ΜμΕ δηλώνει πρόθεση ανάθεσης των εργασιών logistics σε εξειδικευμένες εταιρείες (με το ποσοστό να φτάνει το 15% για τις μεσαίες επιχειρήσεις), η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%-40% κατά την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, σχεδόν το ½ του τομέα των ΜμΕ εμφανίζει σημαντικό κενό ενημέρωσης όσον αφορά τα οφέλη και τις επιλογές που προσφέρουν οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις logistics – το οποίο σε περίπτωση κάλυψής του θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυνητική ζήτηση στον κλάδο. Καθώς ο κλάδος αυτός αποτελεί κρίσιμο κρίκο της παραγωγικής και της εξαγωγικής διαδικασίας, η πραγμάτωση της δυναμικής του μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων–πελατών – γεγονός που διαφάνηκε στο ερωτηματολόγιο μας από τη διαφορά απόδοσης των βιομηχανικών/εμπορικών ΜμΕ που έχουν κάνει ανάθεση των υπηρεσιών logistics σε εξειδικευμένη εταιρεία σε σχέση με αυτές που τις διενεργούν εσωτερικά.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, πέρα από την αυξημένη ζήτηση από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι χερσαίες υπηρεσίες logistics εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν και από μια σειρά εξωγενών παραγόντων. Κατά πρώτον, βάσει της έρευνάς μας, η συμμετοχή σε ευρύτερα δίκτυα 4PL και η αναβαθμισμένη παρουσία της COSCO θα λειτουργήσουν ως επιταχυντές για τον κλάδο κατά την επόμενη πενταετία.

Κατά δεύτερον, η έρευνά της ΕΤΕ εμφάνισε το θεσμικό πλαίσιο ως παράμετρο-κλειδί για να απελευθερωθεί η δυνητική ανάπτυξη του κλάδου. Συγκεκριμένα, αν και η συνεισφορά των νομοθετικών αλλαγών των τελευταίων ετών κρίνεται συνολικά θετική, ωστόσο δε θεωρείται επαρκής. Το 40% του τομέα δηλώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου συνεχίζει να δρα ανασχετικά (με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 59% στις μεσαίες επιχειρήσεις), ενώ ως σημαντική ευκαιρία για το μέλλον ξεχωρίζει η περαιτέρω απελευθέρωση των οδικών μεταφορών. Το βασικό αίτημα είναι η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να είναι σταθερό και ενιαίο για όλες τις άδειες ΔΧ (παλιές και νέες). Η αναγκαία ανανέωση του στόλου θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω συμμετοχής σε προγράμματα ευρωπαϊκών κονδυλίων με άξονες (i) την παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες του κλάδου για εκσυγχρονισμό του ΔΧ στόλου τους και (ii) την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για απόσυρση των ΙΧ φορτηγών τους.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup των Βρυξελλών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος δανειστών και κυβέρνησης, όπως έχουν ήδη διακηρύξει οι δύο πλευρές, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για την συμπλήρωση ενός δύσκολου παζλ που προϋποθέτει δύσκολες αποφάσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και εντέλει την σύναψη μίας συμφωνίας που θα ανοίγει για τη χώρα τον δρόμο της εξόδου στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ανοικτό παραμένει το ύψος της δημοσιονομικής απόδοσής τους όπως και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σ “ αυτό. Στο τραπέζι των δύο πλευρών αναμένεται να βρεθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης από 1,5% του ΑΕΠ έως 2% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και διεκδικεί ο στόχος αυτός να καθοριστεί στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, ακόμη και κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό.

Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν με βάση την πρώτη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών αφορούν:

– Στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση του από τα 8.636 ευρώ (για τον άγαμο) που ισχύει σήμερα. Το μέτρο συζητείται να εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα του 2019 παράλληλα όμως με μειώσεις στη φορολογία που θα λειτουργούν αντισταθμιστικά για τις απώλειες. Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης και στα είδη διατροφής από το 24% στο 13%, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 7%. Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να νομοθετηθούν παράλληλα με την αναπροσαρμογή του αφορολόγητου.

– Η σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το μέτρο αναμένεται να συνδυασθεί με αποφάσεις ενίσχυσης του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε όλη της χώρα.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με το ΔΝΤ να έχει και στο μέτωπο αυτό την πιο σκληρή ατζέντα ζητώντας απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ωστόσο οι αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται θετικές από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αφού, όπως σημειώνουν, ανοίγουν το δρόμο για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας που είχαν ανασταλεί με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν επίσης την ιδιαίτερα θετική επίδραση που θα έχει στην απασχόληση το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας την χρηματοδότηση που οποίου συζητά η κυβέρνηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και το οποίο αποτελεί μέρος των αποφάσεων του Eurogroup.

Ετσι, μέρος αυτής της συμφωνίας, εκτός από την οριστικοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων σε φορολογία, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας, θα είναι οι αποφάσεις για το χρονικό διάστημα πέραν του 2018 κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και οι δεσμεύσεις των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τις δεσμεύσεις αυτές ζητά η Αθήνα καθώς αποτελούν ελάχιστη προϋπόθεση για να κρίνει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος βιώσιμο και να εντάξει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην περίπτωση αυτή θα έχει γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές προς τα μέσα του 2018 όπως προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα μία θετική για την Ελλάδα διευθέτηση της χρονικής διάρκειας διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ – ή και χαμηλότερων όπως εξακολουθεί να διεκδικεί η ελληνική πλευρά – μετά το 2018 θα διεύρυνε τα δημοσιονομικά περιθώρια για την χώρα και θα δρομολογούσε δυνάμεις ισχυρότερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί για μία θετική διευθέτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά και τις δεσμεύσεις Ντάισεμπλουμ, μετά το Eurogroup των Βρυξελλών για την λήψη ρεαλιστικών αποφάσεων στο θέμα αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διενέργεια επείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος διευθυντή γυμνασίου της Μυτιλήνης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες συγκάλυψης υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών του σχολείου από τον ιδιοκτήτη του κυλικείου, διέταξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο είναι πως σε τέτοιες υποθέσεις είμαστε αμείλικτοι. Σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παντής.

Στην ΕΡΤ μίλησαν επίσης γονείς μαθητριών που είχαν παρενοχληθεί από τον επιχειρηματία, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ενημέρωσαν το διευθυντή του Γυμνασίου για όσα βιώσαν τα παιδιά τους, αλλά, όπως υποστήριξαν, αυτός αδιαφόρησε. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως στη δίκη της υπόθεσης, ο διευθυντής του Γυμνασίου ήταν ο μόνος μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης δυο ετών για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15 ετών» και συγκεκριμένα 12χρονης μαθήτριας του εν λόγω σχολείου το 2012 δηλαδή πριν από πέντε χρόνια. Στη δίκη κατέθεσαν εναντίον του επιχειρηματία οι γονείς της μαθήτριας αλλά και οι γονείς άλλων μαθητριών που κατήγγειλαν μεταξύ των άλλων αμέλεια του διευθυντή στα καταγγελλόμενα που αφορούσαν όχι μόνο τη συγκεκριμένη μαθήτρια, αλλά και ανάλογα περιστατικά με άλλα παιδιά.

Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα με απόφαση της Γενικής Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου ζητήθηκε η απομάκρυνση του εν λόγω εκπαιδευτικού από τη θέση του διευθυντή του Σχολείου αλλά και από το χώρο της εκπαίδευσης. Με την ευκαιρία η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου υπενθύμιζε ότι και στο παρελθόν «έχει καταγγείλει τη στάση και τις πρακτικές του συγκεκριμένου διευθυντή γνωστού για τις επικίνδυνες προς την κοινωνία εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις του, που έχουν φέρει αναστάτωση στο χώρο της σχολικής κοινότητας και έχουν καταδικαστεί». Επίσης και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης ζήτησε με αναφορά του στη Βουλή την «άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας μαθητών από τη συμπεριφορά του εν λόγω διευθυντή».

Δέκα λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι ένας άντρας εισέβαλε ένοπλος στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Κουκάκι ( Βεΐκου 89), αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό από τα ταμεία και εξαφανίστηκε.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern.

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% την απορρίπτει.

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται το 52% των Γερμανών, έναντι του 42% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπέρ του Grexit τάσσονται κατά 75% οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ένας 52χρονος Γάλλος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία ότι ασελγούσε σε βάρος ανήλικων μεταναστών.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια με την επιβαρυντική περίπτωση τέλεσης του αδικήματος από πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο και για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όπως κατήγγειλαν στους αστυνομικούς οι ανήλικοι, αγόρια από το Πακιστάν, ηλικίας από 14 έως 17 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε δομές φιλοξενίας, ο δράστης τους φιλοξενούσε στο σπίτι του στην περιοχή της Τούμπας και κατά την παραμονή τους εκεί προέβαινε επανειλημμένα σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 52χρονος εμφανίζονταν ως εκπρόσωπος του φραγκισκανικού τάγματος της γαλλικής καθολικής εκκλησίας και βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο φιλανθρωπικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες στο σπίτι του 52χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι σκληροί δίσκοι και μία κάρτα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, τα οποία διαβιβάστηκαν για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη, καθώς και χάπια τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο 52χρονος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ εξελέγη το περασμένο σαββατοκύριακο η Τόνια Μοροπούλου, επικεφαλής της παράταξης ΔΗΠΑΜ, με 100 ψήφους επί 169 ψηφισάντων.

Η συγκρότηση του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ έχει, μέχρι στιγμής, ως εξής:

Α’ Αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ: Αντώνιος Πρωτονοτάριος, ιστορικό στέλεχος του ΤΕΕ
Β’ Αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ: Χρυσόστομος Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

«Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στην πρόκληση που απευθύνει η δραματική σήμερα συγκυρία, στην Παιδεία και την άσκηση του επαγγέλματος των Μηχανικών, καθώς και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας. Η «Βουλή» των Μηχανικών, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά και αποτελεσματικά σ’αυτήν την κατεύθυνση, με αναμόρφωση του θεσμικού του πλαισίου» δήλωσε η κ. Μοροπούλου, μετά την εκλογή της.

Το Ριάντ επισκέφθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η κ. Κουντουρά είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας για την περαιτέρω προώθηση της Ελλάδας ως δημοφιλούς προορισμού στη Σαουδική Αραβία.

Στις συναντήσεις επισημάνθηκε η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στις τουριστικές ροές το 2016 από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα, μετά από την εκεί επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού το 2015 και την επιτυχή διοργάνωση δύο workshops προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος την τελευταία διετία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Η κα Κουντουρά έδωσε το παρών στο γεύμα που παρέθεσε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Mπιν Αμπντουλαζίζ Aλ Σαούντ προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της αποστολής υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε διακοπή, οδηγήθηκε η δίκη του Τζιμπρίλ Σισέ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα, δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία, αφού υπήρξε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Μετά από το τηλεφώνημα, η αίθουσα εκκενώθηκε.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Παόυλο Μπέντο, μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης, ανακοίνωσε την αποστολή για το παιγνίδι με την Οσμανλίσπορ, στην Άγκυρα, που θα κρίνει την πρόκριση στους 16 του Europa League.

Εκτός, έμεινα οι Μάριν και Καμπιάσο για λόγους τακτικής, όπως και οι Καπίνο και Παρέδες, λόγω τραυματισμού.

Επίσης, ο Βιάνα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, λόγω της κόκκινης κάρτας, που πήρε στο πρώτο παιγνίδι.

Ο Μπράουν Ιντέγε είναι οριστικά εκτός αποστολής, καθώς όπως όλα δείχνουν, αποχωρεί οριστικά από την ομάδα του Πειραιά με προορισμό την Κίνα.

Η αποστολή του Ολυμπιακού

Ανδρούτσος, Μποτία, Μπουχαλάκης, Καρντόσο, Χουτεσιώτης, Σισοκό, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ελιουνούσι, Φιγκέιρας, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ, Λεάλι, Μανθάτης, Μάρτινς, Νικολάου, Ρέτσος, Ρομαό, Σεμπά, Σκαφίδας.

Την μνήμη του Ευάγγελου Μπασιάκου τίμησε η Βουλή σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρουσία της συζύγου του εκλιπόντα βουλευτή της ΝΔ.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στην οποία είχε εμπλακεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του ο πρώην υπουργός, λέγοντας ότι ο Ευάγγελος Μπασιάκος αδικήθηκε από πολλούς σε μια τεταμένη πολιτική περίοδο, χωρίς να αδικήσει κανέναν όμως, αλλά πρόλαβε να δικαιωθεί.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ανέβω σε αυτό το βήμα για να αποχαιρετήσω τον φίλο μου Βαγγέλη», είπε ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και απευθυνόμενος στη σύζυγό του Βίκυ, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, της είπε βουρκωμένος: «Βίκυ, να πεις στον γιο σας ότι πρέπει να είναι πολύ περήφανος για τον πατέρα του».

Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές της ΝΔ, συμπλήρωσε: «Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι φτωχότερη».

Μετά το τέλος του πολιτικού μνημοσύνου όλοι οι βουλευτές όρθιοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ευάγγελου Μπασιάκου.

Νέα κόντρα, με πολύ σκληρές εκφράσεις, μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, με αφορμή τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στο κανάλι Kontra.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά ο κύριος Πολάκης.

Ο υπουργός ξεκίνησε επιθετικά: «Ο κύριος Γεωργιάδης έχει λερωμένη τη φωλιά του, λέει μπούρδες κρεμαστές», για να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Αλ Καπόνε», σχολιάζοντας το ύφος του πολιτικού του αντιπάλου.

Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης, είπε: «Τώρα μουρ-μουρ, πήρα τηλέφωνο να πω δέκα πράγματα. Ο κύριος Γεωργιάδης έχει βγει γύρα στα κανάλια, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας».

Και συμπλήρωσε: «μη μου κάνεις τσιριτζάκια εμένα, μη με κόβεις, μη με κόβεις, γιατί είσαι χωμένος μέχρι το λαιμό στα σκ..»!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε: «Έχω αλλάξει εγώ την πρόταση της επιτροπής τιμών; Είσαι τρελός»!

Ο κ. Πολάκης, συνέχισε: «Όσο για την μπούρδα που πέταξες σε σχέση με το δελτίο τιμών φαρμάκων του 2015, βγήκε στο τέλος της χρονιάς».

«Κατάλαβες τι είπες τώρα; Παραδέχτηκες ποινικό αδίκημα και θα πας φυλακή για αυτό», ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε το βίντεο-Μετά το 16:55

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης North 98, μίλησε για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν μέτρα όπως μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις και ομαδικές απολύσεις.

Ειδικότερα, ο Νίκος Μανιός είπε: «Δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Αν κρίνει κανείς από αυτά που βγήκαν επίσημα στη δημοσιότητα νομίζω πως είναι μάλλον μια θετική προσέγγιση από την πλευρά των ισχυρών της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ επιμένει σε μια γραμμή που είναι ατελέσφορη και δεν μπορεί να υπάρξει για δυο λόγους: Δεν μιλάνε για απομείωση του ελληνικού χρέους αυτοί δεν θέλουν να το ακούνε καν, και το δεύτερο είναι ένα άλλο σκέλος που δεν θέλει να ακούει η Ελλάδα, να μειωθεί το αφορολόγητο. Άρα πιθανότερο είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ ως παρατηρητής παρά την επιμονή της Γερμανίας να είναι στο πρόγραμμα αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων, ή μείωση του αφορολόγητου, είπε: «Δεν συμφωνήθηκαν μέτρα, μειώσεις στο αφορολόγητο κλπ. Το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα, έχουμε την εικόνα την επίσημη να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και να λέει πως είμαστε σε καλό δρόμο. Μείωση στις συντάξεις, ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Άρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».

Τέλος, μιλώντας για τις ομαδικές απολύσεις τόνισε: «Η κουβέντα γίνεται πάνω εκεί. Αν δηλαδή θα δεχτούμε ή όχι τις ομαδικές απολύσεις. Τι από τα δυο, γιατί αυτό που θα προκύψει εγώ προσωπικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος 100% ότι δεν θα προκύψει ότι δεν θα βάλουν πάλι εκβιαστικά διλήμματα, ότι είτε θα το κάνετε είτε θα υποχρεωθείτε σε πτώχευση. Πίσω από αυτά τα παιχνίδια της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά κρύβονται και άλλοι παράγοντες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στις 11.15 το πρωί της Πέμπτης θα μιλήσει στην Μπουντεστάγκ (Bundestag) στην εκδήλωση του SPD με τίτλο «Στον δρόμο προς μια προοδευτική Ευρώπη».

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» ηγέτες από κεντρώα και σοσιαλιστικά κόμματα στην προσπάθεια αναζήτησης ενός ευρωπαϊκού δρόμου μακριά από ακραίες και λαϊκίστικες φωνές. Η ανησυχία των Γερμανών για τις εξελίξεις στην Ευρώπη είναι μεγάλη ενόψει και των εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία, όπου ακραίοι υποψήφιοι διεκδικούν μέχρι και πρωτιές. Όπως επισημαίνουν και στην πρόσκληση τους στον Σταύρο Θεοδωράκη πολλές φορές στο παρελθόν όταν ο κόσμος αποδέχτηκε και υιοθέτησε τα ωμά ψέματα των λαϊκιστών ηγετών αυτό είχε ολέθρια αποτελέσματα. Στο Βερολίνο λοιπόν οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες αναζητούν τις συμμαχίες που θα αντιταχθούν στους συντηρητικούς και ακραίους λαϊκιστές γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και τελικά της προόδου.

Επίκαιρη επερώτηση για το ασφαλιστικό σύστημα και τον ΕΦΚΑ κατέθεσαν σήμερα 36 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «κατά συρροή εμπαιγμό» της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει άγριες, οριζόντιες και άδικες περικοπές σε παροχές, απότομες μεταβολές των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και ραγδαία αύξηση του κόστους ασφάλισης.

Οι βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κάνουν ειδική αναφορά στο έκτακτο βοήθημα που δόθηκε στο τέλος του 2016, το οποίο χαρακτηρίζουν την ύστατη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και κατηγορούν την κυβέρνηση για καταστροφική διαπραγμάτευση που επέφερε σημαντικές – προς το χειρότερο – αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αναφέρονται, επίσης, στο ΕΚΑΣ για το οποίο σημειώνουν ότι το 2017 θα υποστεί οριζόντια περικοπή 50% για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Συνεπεία των άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης το ασφαλιστικό σύστημα μπήκε εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ ενώ για τον ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό με συνέπεια την αναστάτωση στην αγορά εργασίας, διαδικασίες κοινωνικά άδικες και τη δημιουργία σύγχυσης μεταξύ των ασφαλισμένων.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη η συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, λόγω άρνησης του τουρκοκύπριου ηγέτη να συμμετάσχει.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ενημερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι λόγω άρνησης συμμετοχής του τουρκοκύπριου ηγέτη, η αυριανή συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.

Στην Ελλάδα για την συνέχεια της δικαστικής διαμάχης που έχει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, βρίσκεται ο Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, ώστε να παρευρεθεί στην εκδίκαση της μήνυσης που έχει καταθέσει εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού για όσα είχαν γίνει στο ντέρμπι της 19ης Φεβρουαρίου 2011.

Το πρώτο δικαστήριο είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβρη, ωστόσο η πλευρά του Ολυμπιακού είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί παρουσία και του Σισέ και ως εκ τούτου είχε δοθεί αναβολή για τις 22 Φεβρουαρίου 2017.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη εκδίκαση είχε καταθέσει ο διαιτητής του αγώνα, Δημήτρης Καλόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων έχουν κληθεί οι ως μάρτυρες οι τότε βοηθοί του (Σαραϊδάρης και Τρύφωνας) και ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γόντικας.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά λίγο μετά τις 11.30 ενώ από την πλευρά των δικηγόρων του Σισέ έγινε αίτημα για να ξεκινήσει αργότερα η εκδίκαση της υπόθεσης, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης του.

Το αίτημα της πλευράς του Γάλλου έγινε δεκτό και η εκδίκαση θα ξεκινήσει στις 13.30.

sport-fm.gr