Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Επικρίσεις στον αμερικανικό τύπο για το «κούρεμα» στην Κύπρο

Αρνητικά σχόλια από την πλειοψηφία του αμερικανικού τύπου δέχεται η απόφαση της Ε.Ε για «κούρεμα» στις καταθέσεις

usnewspapersΠρώτο θέμα και σήμερα η Κύπρος στη Wall Street Journal, με τίτλο «η Κύπρος ζητά χρόνο» (Cyprus plays for time), με φωτογραφία από τις χθεσινές διαμαρτυρίες πολιτών μπροστά από τη Βουλή. Το άρθρο επισημαίνει την παράταση του κλεισίματος των τραπεζών από την κυβέρνηση και την αναβολή για μια μέρα της συζήτησης στη Βουλή.

Υπέρ της αλλαγής της δανειακής συμφωνίας της ΕΕ για την Κύπρο που προβλέπει κούρεμα όλων των τραπεζικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, τάσσεται η σύνταξη της NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Φορολογώντας τους καταθέτες στην Κύπρο («Taxing Savers in Cyprus»).

Το συντακτικό επιτελείο της ΝΥ Times επιχειρηματολογεί μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω συμφωνία για την επιβολή κουρέματος θα τιμωρήσει άδικα τους καταθέτες και θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά σε επίπεδο εμπιστοσύνης σε τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως τονίζεται, «οποιαδήποτε επιβολή φόρου σε λογαριασμούς μικρότερους των €100.000 θέτει ένα τρομακτικό προηγούμενο, καθώς οι καταθέτες σε δοκιμαζόμενες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν πλέον κάθε λόγο να ανησυχούν ότι οι αποταμιεύσεις τους κάποια στιγμή ίσως πάψουν να χαίρουν τραπεζικής προστασίας».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο συνιστά μεμονωμένο γεγονός, ωστόσο η συγκεκριμένη διαβεβαίωση δεν επαρκεί, λόγω του κακού ιστορικού στις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. Παράλληλα, το σχέδιό τους δίνει πλέον κίνητρα σε καταθέτες στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες να αποσύρουν χρήματα από τις εθνικές τράπεζες και να τα μεταφέρουν εκτός χώρας εάν διαθέτουν off-shore λογαριασμούς.

Για το λόγο αυτό, η σύνταξη της NY Times, προτείνει την επιβολή μεγαλύτερου φόρου στις καταθέσεις άνω των €100.000, ισχυριζόμενη ότι δεν θα έχει το ίδιο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού. Ένα μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων καταθέσεων ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ξεπλένουν χρήματα μέσω των κυπριακών τραπεζών και γνωρίζουν καλά του κινδύνους που διατρέχουν θέτοντας τα χρήματά τους σε offshore λογαριασμούς. Ως εκ τούτου, τονίζεται, η Κύπρος δεν πρέπει να προσπαθεί να τους προστατεύσει εις βάρος των ντόπιων καταθετών.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι προκάλεσαν την καταστροφή αυτή, βασιζόμενοι σε μια τραπεζική βιομηχανία που διέπεται από χαλαρούς κανονισμούς με στόχο την ανάπτυξή της και ενθαρρύνοντας τους ξένους να χρησιμοποιούν το νησί ως φορολογικό καταφύγιο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης αξίζουν επίκρισης διότι δεν απαίτησαν μεγαλύτερο κεφάλαιο στις τράπεζες της ευρωζώνης και επειδή δεν προέβλεψαν τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων. Αμφότεροι «δεν πρέπει να προσθέσουν στα λάθη αυτά ένα πακέτο τιμωρίας, που είναι καταστροφικά αντιπαραγωγικό», καταλήγει η σύνταξη της εφημερίδας.
Το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Λανθασμένη η φορολόγηση των μικροκαταθετών στην Κύπρο» («Europe`s Reckless Raid on Cyprus`s Savings») χαρακτηρίζει ως χειρότερη όλων των αποφάσεων που έχει λάβει έως τώρα η Ευρωζώνη το κούρεμα των καταθέσεων των μικροκαταθετών στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην παραβίαση της αρχής προστασίας των καταθέσεων που εγκυμονεί κινδύνους για κατάρρευση των τραπεζών σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Ισπανία.

Το κούρεμα των καταθέσεων των μικροκαταθετών είναι άδικο, πολιτικά κοντόφθαλμο και οικονομικά καταστροφικό υποστηρίζει το κύριο άρθρο επισημαίνοντας ωστόσο την διόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο που ξεπερνά κατά πολύ το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της και βασίζεται κυρίως στα χρήματα Ρώσων καταθετών που ξεπλένουν τα χρήματά τους στην Κύπρο.

Το κύριο άρθρο κρίνει σκόπιμη την επιβολή φόρου στις καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ όπως και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, καθώς πρόκειται για επενδυτές που έχουν λάβει το ρίσκο της επένδυσής τους.

Η απόφαση ωστόσο των Ευρωπαίων ακόμη και εάν αλλάξει, απαλλάσσοντας τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ από το φόρο, έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά, καθώς το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι δεν είναι πλέον εγγυημένες οι καταθέσεις των μικροκαταθετών στην Ευρώπη.

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της και να επανορθώσει γρήγορα τη ζημιά ζητώντας από την Κύπρο την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις που ξεπερνούν το εγγυημένο επίπεδο των τραπεζών και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων. Η κυπριακή κυβέρνηση από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό απωλειών στους μεγαλοκαταθέτες, ακόμη και υπό τον αναμενόμενο κίνδυνο εκροής των ρωσικών και άλλων ξένων κεφαλαίων, που θα θέσει πιθανώς ένα τέλος στην λειτουργία ενός offshore τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, Jacob J. Lew, μετά από διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους εταίρους τους επεσήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του την ανάγκη εξεύρεσης μιας «υπεύθυνης και δίκαιης» λύσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο, σύμφωνα με ανταπόκριση των Ian Katz και Kevin Costelloe από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG («U.S. Treasury Calls for Responsible and Fair Cyprus Solution»).

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να εργασθούν από κοινού η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη για την επίλυση της κατάστασης με τρόπο υπεύθυνο και δίκαιο που θα διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον Domenico Lombardi, ειδικό ερευνητή διεθνών οικονομικών θεμάτων στο Brookings Institution, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών φανερώνει την ανησυχία για την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει η απόφαση για την Κύπρο στην Ευρωζώνη αλλά και πέραν αυτής.

Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωζώνης και ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, σε συνέντευξή του στο CNBC («Summers: Hope Cyprus Finds More Sensible Plan») επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση που έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΕ πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για μια γκάφα μέσα σε ένα κενό στρατηγικής, σημείωσε.

Οι εσωτερικές εκλογικές σκοπιμότητες της Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι επικράτησαν στη διαμόρφωση του κυπριακού σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με ανταπόκριση του Leon Mangasarian στο BLOOMBERG («Merkel’s Cyprus Gamble Explained as German Vote Nears») καθώς η Καγκελάριος προσπαθεί να εξηγήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδίου διάσωσης στην Ευρωζώνη.

Η τάση που διαμορφώθηκε στη Γερμανία μέσα από την επιχειρηματολογία των πολιτικών κομμάτων σε συνδυασμό με μια επιφυλακτική έως αρνητική γερμανική κοινή γνώμη είναι για ποιο λόγο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η διάσωση των αποταμιεύσεων Ρώσων ολιγαρχών  που ξεπλένουν τα χρήματά τους στη Μεγαλόνησο και πολύ περισσότερο για ποιο λόγο θα πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να διασώσουν για άλλη μια φορά ένα κράτος τη στιγμή που το ίδιο αρνείται να επιβάλλει μικρές έστω απώλειες στους καταθέτες του.

Στις υψηλές αποδόσεις των κυπριακών και ελληνικών καταθέσεων σε σχέση με τις γερμανικές αναφέρεται ανταπόκριση της Annette Weisbach από την Φραγκφούρτη στο BLOOMBERG («Cyprus Bank Deposits Returned Almost Twice Germany’s Since 2008») επισημαίνοντας ότι μέρος αυτών καλούνται σήμερα να απολέσουν οι Κύπριοι καταθέτες.

Οι κυπριακές καταθέσεις απέφεραν την προηγούμενη πενταετία αποδόσεις άνω του 24%, διπλάσιες δηλαδή από τις γερμανικές. «Οι τράπεζες σε χώρες όπως την Κύπρο και την Ελλάδα μπορούν να δίνουν υψηλότερα επιτόκια καθώς κερδίζουν περισσότερα από τα δάνεια» επεσήμανε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Dirk Becker, στέλεχος της Kepler Capital Markets, επισημαίνοντας ότι «επιπρόσθετα οι κυπριακές τράπεζες είχαν επενδύσει πολλά χρήματα, κατά το παρελθόν στο υψηλών αποδόσεων ελληνικό χρέος».

Ο James G. Neuger σε ανταπόκριση του από τις Βρυξέλλες για το BLOOMBERG με τίτλο «Deauville Zombie Strikes as Cyprus Tax Inflames Crisis» αναφέρει ότι μετά τη γαλλο-γερμανική συμφωνία της Deauville όπου αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο επαναφέρουν τις μνήμες του παρελθόντος. Για μια ακόμη φορά η Γερμανία έσπασε ένα ταμπού ασκώντας πιέσεις στην Κύπρο ώστε να αντλήσει χρήματα μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων.

Όπως τότε, όταν αποφασίσθηκε η επιβολή απωλειών στους επενδυτές,  έτσι και τώρα η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, ενώ εκδηλώθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στην πληροφορία περί πρότασης διάσωσης των κυπριακών τραπεζών από την Gazprom με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που μετέδωσε αρχικά το κυπριακό τ/δ Sigma TV, αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNBC («Gazprom Is or Is Not Offering Cyprus a Bailout») επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση κατατέθηκε από εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας το απόγευμα της Κυριακής στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος την απέρριψε.

Σύμφωνα με την πρόταση η Gazprom θα χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών με αντάλλαγμα μια διευρυμένη συμμετοχή της στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, απαλλάσσοντας την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα επώδυνο σχέδιο διάσωσης.

Το δημοσίευμα παραθέτει αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με την αξιοπιστία της πληροφορίας, μολονότι όπως επισημαίνεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης είναι έντονο λόγω ρωσικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες που εκτιμώνται μεταξύ 20 έως 35 δις ευρώ.

Η Megan Greene σε εκτενές άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Euro Area Ruins Its Progress With Cyprus Deal» χαρακτηρίζει καταστροφικό το κυπριακό σχέδιο διάσωσης τόσο για την Κύπρο όπως και για την Ευρωζώνη καθώς πλήττει την αρχή προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων, οδηγεί στην άμεση και δραστική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας που θα απαιτήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης στο μέλλον συνοδευόμενο ίσως από αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το σημαντικότερο ανατρέπει την πρόοδο που είχε σημειωθεί τους τελευταίους μήνες για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η απόφαση για την επιβολή ‘κουρέματος’ στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει στη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 15% την επόμενη διετία επισημαίνει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Nomura (CNBC, «Cyprus Economy Could Contract by 15%: Nomura»).

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τελικά τα μέτρα η εικόνα που περιγράφει η τράπεζα για το μέλλον της Κύπρου προδιαγράφεται ζοφερή. Μολονότι ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Jeroen Dijsselbloem προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 η υλοποίηση του προγράμματος θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ, η  Nomura θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη σαφές πως θα επηρεάσει η φορολόγηση των καταθέσεων την συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πηγή: Offsite.com.cy

[space size=»30″]

By