Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η απάντηση Παυλόπουλου σε Στουρνάρα για τα «ισοδύναμα»

Στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, ο βουλευτής της ΝΔ πρότεινε ρυθμίσεις με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος

fosphotos.com
fosphotos.com

Την δική του απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα, που ζήτησε από τους βουλευτές που αντιδρούν για την υπερφορολόγηση των ακινήτων και ιδιαίτερα των ξενοίκιαστων και ημιτελών διαμερισμάτων, για ισοδύναμα έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, πρότεινε λοιπόν, ρυθμίσεις με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος:

  • Την άμεση αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη να εξοφλήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Και τούτο διότι αντικειμενική ποινική ευθύνη- ήτοι ποινική ευθύνη χωρίς υπαιτιότητα, όπως εκείνη που καθιερώνουν π.χ. οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3943/2011- παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, αφού είναι αντίθετη όχι μόνο προς τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Συντάγματος αλλά και προς αυτό τούτο το Κράτος Δικαίου.
  • Την άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητας του φορολογουμένου να προβάλλει χωρίς επιμέρους περιορισμούς- ήταν, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση του ιδίου του κ. Πρωθυπουργού- ένσταση συμψηφισμού των απαιτήσεών του έναντι των αντίστοιχων φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου.  Μ’ άλλες λέξεις όταν ο φορολογούμενος έχει εκκαθαρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις,  απαίτηση έναντι του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μπορεί να προβάλει ένσταση συμψηφισμού τους για τις οιεσδήποτε φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου.  Τούτο, πέραν των άλλων, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του Δημοσίου, το οποίο σήμερα βαρύνεται με τον χαρακτηρισμό του παραδειγματικού «μπαταχτσή».
  • Την άμεση καθιέρωση της δυνατότητας του φορολογουμένου να εκχωρήσει, μονομερώς, ένα ή περισσότερα ακίνητά του, με την ίδια αντικειμενική αξία με την οποία υπολογίζεται ο φόρος επ’ αυτών, για την εξόφληση τόσο των τρεχουσών, όσο και των μελλοντικών φορολογικών του υποχρεώσεων, ως την τελική εξόφλησή τους.  Θυμίζω ότι ο θεσμός αυτός είναι τόσο αυτονόητος, ώστε ανατρέχει σ’ αυτό τούτο το ρωμαϊκό δίκαιο (έμμεση derelictio).
(Visited 1 times, 1 visits today)
By