Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κόντρα για τα μάτια των αγοριών της ΕΥΠ

Αποχώρησε η Λιάνα Κανέλλη από την ακροαματική διαδικασία

bouliΆναψαν τα αίματα σήμερα με την α λα Τζέιμς Μποντ εμφάνιση του διοικητή της ΕΥΠ, Θόδωρου Δραβίλλα. Η συνοδεία του ισχυρού άντρα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ αποχώρησε με καταγγελία της ακροαματικής διαδικασίας, μετά την άρνηση του κ. Δραβίλλα να αποκαλύψει στην Επιτροπή τα ονόματα των τριών ανδρών-υπαλλήλων της ΕΥΠ που τον συνόδευαν.

Οι τρεις άνδρες προσήλθαν στο Μέγαρο της Βουλής μαζί με τον κ. Δραβίλλα, επιδεικνύοντας στη φρουρά τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Εν συνεχεία, συνοδεία μελών της αστυνομικής φρουράς, έφτασαν μέχρι την αίθουσα, που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών, για το θέμα των υποκλοπών.

Όλα ξεκίνησαν όταν παρότι είχε απαγορευτεί η είσοδος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά που ήθελε να παρακολουθήσει την κλειστή συνεδρίαση ως ακροατής, τέθηκε το θέμα της παρουσίας τριών συνεργατών του κ. Δραβίλλα στην συνεδρίαση. Ο διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματά τους στους βουλευτές, με την κ. Κανέλλη να επιμένει ότι ή θα μάθουν ποιοι τον συνοδεύουν και θα μείνουν ή όχι και θα αποχωρήσουν, παρατηρώντας ότι δεν φέρουν καν τα διακριτικά ταμπελάκια εισόδου στο Κοινοβούλιο. 

Ο Διοικητής της ΕΥΠ μάλιστα επέμεινε να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους για να… προστατευθούν, ακόμα και μετά την παρουσίασή του -την οποία η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήριζε λίγο αργότερα ως «έκθεση ιδεών» για τη λειτουργία της ΕΥΠ– αντιπροτείνοντας να αποχωρήσουν. Κατόπιν τούτων, η κ.Κανέλλη υποστήριξε ότι δεν δεσμεύεται από το απόρρητο της Επιτροπής, και αποχώρησε.

Λίγο νωρίτερα μάλιστα, έκανε λόγο για «Δημοκρατία αλά καρτ» και «ανώνυμους» που μπαινοβγαίνουν στη Βουλή, σχολιάζοντας με νόημα και τις αναφορές του Ηλία Κασιδιάρη στη νομιμότητα στο εσωτερικό της συνεδρίασης…Με την κ. Κανέλλη φέρεται να συμφώνησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην επιτροπή, είναι το γεγονός ότι λίγο αργότερα, υπάλληλοι της Βουλής απομάκρυναν ακόμα και από το εξωτερικό της αίθουσας όπου γίνεται η συνεδρίαση, τους δημοσιογράφους

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Δραβίλλας έχει κληθεί σε ακρόαση μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η ενημέρωση αυτή συμπίπτει με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τις παρακολουθήσεις των αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα και Άγκυρα το διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος, αλλά και από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η συζήτηση βάσει του Κανονισμού της Βουλής είναι κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αφορά δραστηριότητα της ΕΥΠ, τα δε, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους. Πάντως, η επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει τα πορίσματα του ελέγχου της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την υποχρέωση του απορρήτου.

dravillasA

Τι απαντά το γραφείο Τύπου της Βουλής 

Αμέσως μετά το συμβάν, το γραφείο Τύπου της Βουλής εξέδωσε ανακοίνωσε όπου αναφέρει: «Τα πρόσωπα που συνόδευαν τον διοικητή της ΕΥΠ στο Μέγαρο της Βουλής για την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προσήλθαν στο κτίριο μαζί με τον κ. Δραβίλλα, επιδεικνύοντας στη φρουρά τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Εν συνεχεία, συνοδεία μελών της αστυνομικής φρουράς, έφτασαν μέχρι την αίθουσα, που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών».

Τι είπε ο κ. Δραβίλας για τις παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Δραβίλας αρνήθηκε ότι επί διοικήσεώς του γίνονται παρακολουθήσεις βουλευτών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει το περίφημο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, ημί μόνον ένα τζιπάκι (σ.σ. βανάκι).

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τον Ηλία Κασιδιάρη για τις συνακροάσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει εντολή για παρακολουθήσεις βουλευτών.

Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για αστήρικτη κατηγορία, αφού θα ήταν τεχνικά αδύνατον κάτι τέτοιο. Φέρεται μάλιστα ειπών ότι θα χρειάζονταν εκατομμύρια εργατοώρες και δεκάδες χιλιάδες προσωπικό, που δεν έχουν στη διάθεσή τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως γίνονται μόνο νόμιμες επισυνδέσεις.

Εξήγησε δε, ότι δεν καταγράφεται το περιεχόμενο συνομιλιών, παρά μόνο κάποια στοιχεία, ενώ και ο αρμόδιος πάροχος (σ.σ. από τον οποίο προφανώς προέκυψαν οι συνομιλίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί) κρατά στη διάθεσή του τα αντίστοιχα αρχεία επί εννέα μήνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By