Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Στο επίκεντρο η ελάφρυνση των δανειοληπτών

xatzidakis upourgeio espa

Συναντώνται σήμερα οι ‘Ελληνες τραπεζίτες με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη. Θέματα οι ρυθμίσεις δανείων και η ρευστότητα.

euromoneyΟι κυβερνητικές προτάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Επίσης, αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα, όπως η τόνωση της ρευστότητας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Εξάλλου, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ικανότητα αποπληρωμής των πολιτών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, καθώς η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων έχει φέρει το 78% των νοικοκυριών να αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να πληρώσει τις μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για το 2012, το 6% δηλώνει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το 86% των δανείων που οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν αφορά τα στεγαστικά, αντίστοιχο το ποσοστό και στα καταναλωτικά, το 79% αφορά τα επαγγελματικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 82%. Δυσκολία αποπληρωμής του δανείου τους δηλώνουν σε ποσοστό 83% οικογένειες με παιδιά τα νοικοκυριά που προέρχονται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε ποσοστό 90%.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, τα τελευταία 3 χρόνια, τα τρία στα δέκα νοικοκυριά πραγματοποίησαν διακανονισμό του δανείου τους. Το υψηλότερο ποσοστό επιτυχούς διακανονισμού εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 43% ενώ το χαμηλότερο εντοπίζεται στο στεγαστικό σε ποσοστό 25%.

Τί δάνεια έχουν οι ‘Ελληνες

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότ τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν λάβει κάποιο δάνειο, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορά στεγαστικό (25%) και ακολουθούν με 10% τα καταναλωτικά, με 4% για αγορά αυτοκινήτου και επαγγελματικά και 3% για επισκευαστικά.

Το ποσοστό των παντρεμένων με παιδιά που έχουν δάνειο είναι 45% των παντρεμένων χωρίς παιδιά είναι 43% , των ανύπαντρων που συζούν 41% και των ανύπαντρων που μένουν μόνοι είναι 31%. Τα νοικοκυριά που κατέχουν δάνεια προέρχονται σε ποσοστό 44% από τα μεσαία και 42% από τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ σε ποσοστό 27% από ανώτερα αστικά στρώματα.

By