Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χωρίς το μανδύα της βουλευτικής ασυλίας

Χωρίς το μανδύα της βουλευτικής ασυλίας μένουν οι υπόδικοι της ΧΑ. Την Τετάρτη η τελική απόφαση.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Απογυμνωμένοι από την προστασία που τους παρείχε η βουλευτική ασυλία, μένουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής άναψε το βράδυ της Πέμπτης το πράσινο φως για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ψηφοφορία που έγινε στην επιτροπή δεοντολογίας 8 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας και των 6 χρυσαυγιτών, ενώ ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος που εκλέχθηκε με το κόμμα του προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό Νίκου Μιχαλολιάκου, δήλωσε «παρών».

Την συνεδρίαση «σνόμπαραν» κατά την προσφιλή τους τακτική απαξίωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας, ενώ σε άλλη γραμμή ήταν ο Γιώργος Γερμενής και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που εμφανίστηκαν για να καταθέσουν την άποψη τους για όσα τους καταλογίζουν.

Σαστισμένος, αμήχανος –«σαν τις κυρίες με τις καμέλιες», όπως ανέφερε βουλευτής μέλος της επιτροπής, ήταν ο Γιώργος Γερμενής που έδειξε να συνειδητοποιεί τώρα το συμβαίνει και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υποστήριξε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και ότι ο ίδιος κατηγορείται για την ιδεολογία του.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ερχόταν η εποχή που θα με κατηγορούσαν για ανατροπή του πολιτεύματος, για εσχάτη προδοσία, εγώ που έχω την ελληνική σημαία στο σπίτι μου. Δεν έχω ούτε τανκς, ούτε τίποτα. Γίνεται ένα κυνήγι μαγισσών αυτή τη στιγμή γύρω από όσους στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, όπως θυμάμαι τον παππού μου που τη δεκαετία του ’60 έστελνε τη μητέρα μου να του φέρει το Ριζοσπάστη και να τον κρύψουν να μην τη δουν. Ζητώ να αρθεί η ασυλία μου», είπε τόσο στην επιτροπή, όσο και στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως δεν του άρεσε ούτε ο στρατός, ούτε οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ηλίας Παναγιώταρος για διατάραξη κοινής ειρήνης αναφορικά με τα επεισόδια στη Λάρισα και ο Στάθης Μπούκουρας, μαζί με τους Γιώργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής. Οι ανακριτές μάλιστα, ανέφεραν πως με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις, σκοπός της οργάνωσης ήταν η κατάλυση του πολιτεύματος.

Την Τετάρτη «κληρώνει» για τους 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και την Πέμπτη για το κόμμα τους, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Η ρύθμιση που επανα-κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών είναι «τροποποιημένη» σε σχέση με την αρχική, καθώς απέσυρε τέσσερα αδικήματα: της εσχάτης προδοσίας, της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας, της προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας και της κατασκοπείας. Παρέμειναν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική του τροπολογία έχει μόνον αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

Η πρώτη τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια» που θα εισαχθεί μετά από δύο εβδομάδες προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Η βούληση ωστόσο, της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες και να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τη Χρυσή Αυγή, την οδήγησαν στην απόσυρση της ρύθμισης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και την κατάθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που συζητείται νωρίτερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By